Sari direct la conținut

LIVE Cazul Sf. Pantelimon. Cele două doctorițe, arestate / Rafila: Nu am de ce să demisionez. Ciolacu îi ia apărarea / Revoltă a medicilor ATI. Șefa secției acuză presa

HotNews.ro
Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București, Foto: AGERPRES
Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București, Foto: AGERPRES


HotNews este în posesia referatului prin care procurorii au cerut și au obținut, în instanță, arestarea celor două doctore ATI pentru că un pacient a murit după ce i s-a redus brusc doza de noradrenalină, în mod premeditat, susține Parchetul. 

Procurorii au arătat judecătorilor datele din aparatele de la ATI, injectometre. Acestea au înregistrat o scădere bruscă a cantității de noradrenalină. ”Scopul scăderii dozei de noradrenalină era unul absolut inuman, provocarea decesului persoanelor pentru eliberarea paturilor de la ATI”, susține Parchetul în referat.

Cele două doctorițe de la Secția ATI a Spitalului Sf Pantelimon din Capitală reținute de procurori pentru omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare au fost arestate preventiv, joi.

În declarații de presă susținute joi, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Alexandru Rafila au subliniat că justiția trebuie lăsată să acționeze înainte de stabilirea concluziilor privind responsabilitatea pentru decesele de la Sf. Pantelimon. Ministrul Sănătății a respins o demisie și a subliniat că este responsabilitatea individuală a medicului să stabilească tratamentul unui pacient.

Cele mai importante evoluții ale zilei, live pe HotNews.ro:

Procurorii spun că una dintre doctorițele de la Sf. Pantelimon era numită „doamna cu coasa” pentru că „eficientiza activitatea secției ATI” prin ”provocarea decesului persoanelor”

”Scopul scăderii dozei de noradrenalină era unul absolut inuman, provocarea decesului persoanelor pentru eliberarea paturilor de la ATI”, susține Parchetul în referat.

Există în document și mărturii ale mai multor asistenți care spun că medicii inculpați le-au solicitat să nu treacă în foile medicale de observație această scădere de substanță administrată.

ÎNREGISTRĂRI și mărturii din Spitalul Sf. Pantelimon: Una dintre doctorițele ATI inculpate spunea despre pacienții cărora le scădea doza că sunt ”DE LĂSAT” și cerea asistentelor să treacă în foaie o valoare mult mai mare a noradrenalinei 

Referatul pe care procurorii l-au înaintat instanței în cazul celor două doctorița ATI de la Sf. Pantelimon conține mărturii, transcrieri de înregistrări audio și interceptări telefonice. Una dintre cele două doctorițe ajunsese să fie numită în spital “doamna cu coasa”.”Infirmierele au spus că este vorba despre inculpata M.M, căreia i se spune așa pentru că îi mor mulți pacienți ca urmare a modificării injectomatelor”, scrie în referatul procurorilor. 

Vlad Voiculescu îi cere lui Rafila șă prezinte public Ordinul de ministru care a trimis echipa de control la spitalul Sf. Palentimon

Vlad Voiculescu (USR), fost ministru al Sănătății, îl acuză pe pagina sa de Facebook pe Alexandru Rafila că a mințit în patru puncte cheie, atunci când a spus că cei din Corpul de Control nu au găsit nimic la spitalul Sf. Pantelimon pentru că „sunt economiști sau juriști” sau atunci când susține că verificarea actului medical o face altcineva și aruncă vina pe Colegiul Medicilor.

Voiculescu îl mai acuză pe ministrul Sănătății că a trimis în control la spital doi pensionari speciali care mai mult „au acoperit lucrurile” și îi cere să prezinte public Ordinul de ministru care a trimis echipa de control la spital.

Medicul Dorel Săndesc, despre cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Trei doamne, cu dreptul fundamental de a fi considerate nevinovate în timpul unei anchete, sunt expuse public în cătuşe, judecate şi executate / Măcelărite cu fervoare.

”În această ţară cu legi minunate, trei doamne, cu dreptul fundamental de a fi considerate NEVINOVATE în timpul unei anchete, sunt expuse public în cătuşe, judecate şi executate/ măcelărite cu fervoare, profesional, uman  şi social…înaintea unei hotărâri penale!

În oglinda acestei triste poveşti (vai, doar una dintr-un şir nesfârşit) se reflectă necruţătoare imaginea dezolantă a societăţii noastre: o imagine din care nu lipsesc nici autorii acestui carnagiu dar nici noi ceilalţi care îl acceptăm fără să reacţionăm-ba chiar asistăm la el, precum jalnicele  adunări medievale din jurul eşafoadelor! E timpul să reacţionăm! Nu pentru razbunare, ci pentru schimbare!”, a scris Săndesc, potrivit News.ro.

Într-o altă postare, Săndesc a prezentat o imagine cu picioarele necrozate ale unei femei şi a arătat că aceasta reprezintă ”beneficiile” noradrenalinei.

Corpul de Control trimis de Rafila la Sf. Pantelimon putea să aibă nu doar „economiști sau juriști”, ci și medici. Dar ministrul n-a făcut-o

Un fost oficial al Ministerului Sănătății a explicat pentru publicul HotNews.ro că în cazul problemelor de la Sf. Pantelimon Corpul de Control putea să solicite o comisie mixtă, formată și din medici specialiști ATI, care să facă un raport medical, nu doar juridic. 

”În lumina evidenţelor din literatura ştiinţifică şi a ghidurilor internaţionale de bună practică medicală, NORADRENALINA (NA) este un medicament vasopresor folosit în stările de şoc în anumite doze recomandate, iar ţinta terapeutică este menţinerea unei tensiuni arteriale medii (TAM) de cel puţin 65 mmHg. În cazul în care nu se atinge ţinta suntem în faţa unui ŞOC REFRACTAR la tratamentul vasopresor şi se acceptă creşterea temporară (ore) a NA chiar la doze mamut sau asocierea unui alt medicament vasopresor de linia 2.

Dacă nici aşa nu se atinge ţinta se revine la doza recomandată de ghiduri pentru ca este dovedit că mortalitatea creşte proporţional cu dozele exccesive de NA administrată. Pe de altă parte, neatingerea ţintei de TAM pe o perioadă de câteva ore, prezice o mortalitate de 100%”, au transmis, joi, reprezentanţii Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, potrivit News.ro.

Societatea de Anestezie-Terapie Intensivă, poziție publică. Contrazice Parchetul: „În niciun caz nu poate fi vorba de crimă / omor cu premeditare”

Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă a reacționat public, joi, printr-un comunicat de presă în care contrazice Parchetul și afirmă că „în niciun caz nu poate fi vorba de crimă / omor cu premeditare” în cazul celor 17 decese suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon.

Poziția Societății Române de ATI vine la scurt timp după ce cele două doctorițe anesteziste de la Spitalul Sf. Pantelimon reținute ieri de procurori au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.

Cele două doctorițe de la Secția ATI a Spitalului Sf Pantelimon din Capitală reținute de procurori pentru omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare au fost arestate preventiv, joi.

Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București, care în aprilie a făcut verificări la Spitalul Sf. Pantelimon și a anunțat că nu a existat nicio neregulă, spune că din comisia de verificare a făcut parte şi un anestezist, iar membrii comisiei nu au avut acces la injectomate, aparatele folosite pentru administrarea noradrenalinei: „La momentul respectiv, pe baza datelor pe care le-am avut la dispoziţie şi în limita elementelor pe care noi, ca şi Colegiu, le avem în analiza cazurilor, vă spun că nu s-a găsit nimic în neregulă”.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a mers, joi după-amiază, la Spitalul Sf. Pantelimon pentru a discuta cu medicii din secția ATI care dimineață anunțaseră că intră în grevă după ce procurorii le-au reținut pe cele două doctorițe în dosarul deceselor suspecte. Discuțiile au durat aproape două ore, potrivit ministrului Sănătății, timp în care, spune el, i-a convins pe medici „să își continue activitatea în perioada următoare”.

„Nu e vorba de niciun șantaj din partea corpului medical, e vorba însă de o presiune foarte mare care se exercită asupra lor (a medicilor – n.red.), inclusiv în mass-media. Sunt oameni care fac gărzi, care salvează în fiecare an, fiecare dintre ei, sute de vieți și nu pot să lucreze într-o situație de presiune și mai ales de denigrare, atât profesională cât și umană”, a afirmat ministrul Sănătății.

Rafila consideră că „trebuie să le recunoaștem (medicilor – n.red.) statutul profesional, eforturile pe care le fac, să îi respectăm, pentru că lucrul acesta face posibil un act medical de bună calitate. Ei sunt oameni obișnuiți: sunt modești, sunt emoționali, trebuie să poată să lucreze.”

Premierul Marcel Ciolacu a spus, la începutul ședinței Guvernului, că dacă rechizitoriul procurorilor scoate la iveală vreo culpă în efectuarea controalelor administrative și medicale în cazul Spitalului Sf. Pantelimon, nu va „ezita sa ceară demisii de sus pâna jos la minister, spital și Colegiul Medicilor”. Întrebat de reporterul HotNews.ro înaintea ședinței de guvern dacă îl va demite pe Alexandru Rafila în cazul în care apar noi probe, Ciolacu a răspuns: „Da, dar haideți să așteptăm probele. Clar, dacă e vreo decizie administrativă care a astupat asta, fără probleme”.

Întrebat, de asemenea, de reporterul HotNews cine verifică dacă a existat o astfel de decizie administrativă, Ciolacu a răspuns: „Penalul. Când e ceva penal, din acel moment se oprește totul. (…) Parchetul verifică tot”.

Medicii ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon au revenit asupra deciziei de a intra în grevă și asupra amenințărilor cu demisia, a anunțat șefa secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon Florina Pompilian, citată de news.ro. Ea a acuzat presa de aşa-numite „presiuni” care nu i-ar lăsa pe medici să îşi desfăşoare activitatea.

„Este o situaţie de criză, nu putem să renunţăm aşa, dintr-o dată şi suntem dispuşi să ne continuăm cu efort activitatea, cu rugămintea să ne lăsaţi să ne facem treaba. Pentru toată mass-media. Nu amestecăm procesul penal. Cine e vinovat să plătească, dacă se va demonstra. Dar suntem oameni care ne desfăşurăm activitatea în mod corect.  Noi asta facem, salvăm oameni, deocamdată facem gărzi, vedem cât de severă va fi presiunea, pentru că nu se poate lucra în astfel de condiţii. Nu şantajăm pe nimeni”, a declarat şefa secţiei ATI, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

Ea a avut un mesaj direct către jurnaliști. „Presiunea vine de la dumneavoastră. Suntem denigraţi, suntem denigraţi ca şi specialitate medicală şi ca şi colectiv, suntem denumiţi gunoaie umane”, le-a spus medicul jurnaliştilor.

Decizia celor 12 medici ATI de la Sf. Pantelimon a venit după discuții cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și președinta Colegiului Medicilor din București, Cătălina Poiană. Ambii oficiali, care au verificat în aprilie spitalul și nu au găsit nereguli, s-au deplasat joi la spital pentru discuții cu medicii. 

Florin Roșu, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iași și una din cele mai active voci medicale din timpul pandemiei, a ieșit public cu un mesaj în care cere demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pentru situația de la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală unde două doctorițe au fost reținute pentru omor cu premeditare.

Dr. Bogdan Socea, managerul Spitalului Sf. Pantelimon, a declarat joi că un pacient de la secția de terapie intensivă generează costuri mai mari decât poate suporta unitatea medicală, aceasta fiind subfinanțată. El a explicat astfel, că nu exista niciun motiv pentru ca oricine din spital să se grăbească să ia alți pacienți la ATI. De altfel, a spus managerul,  „la ATI nu atât era aglomerat astfel încât să fie justificată eliberarea paturilor”.

Injectomatele, ”arma crimei” din Spitalul Sf. Pantelimon, conform procurorilor, sunt dispozitive medicale care administrează tratamentul pacienților, ca niște seringi automate, într-un mod dinainte programat și controlat în cantități fine. Aparatele au o memorie internă.

În timp ce pe foile de observație de la spitalul Sf. Pantelimon apar dozele corecte, datele din memoria injectomatelor au probat că real s-a administrat puțină noradrenalină pacientului de 54 de ani, susțin surse medicale sub condiția confidențialității. La rândul lor, surse judiciare au declarat că pe lângă cazul pacientului decedat, la care Parchetul face referire și pe baza căruia au obținut mandate de la judecător, mai există ”aproximativ cinci” astfel de posibile cazuri, tratate de investigatori drept omor.

Pe de altă parte, doctorul Dorel Săndesc, vicepreședintele asociației medicilor ATI din România, spune că ”Scăderea dozei de noradrenalină nu este un gest legat automat de determinarea decesului. Acest lucru trebuie lămurit cu toate datele concrete ale cazului aflat în anchetă”. El insistă pe ideea că ”menținerea acestor doze mari pe o perioadă de timp lungă duce la mortalitate în sine”.

Asistentanta Mariana Călin, reținută ieri de către procurori, a fost plasată sub control judiciar după ce a fost audiată joi de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Cele două doctorițe, Maria Miron și Mirela Păiuș, vor fi prezentate Tribunalului București cu propunere de arest preventiv. Termenul la care se va pronunța decizia a fost stabilit pentru ora 14:30.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti care instrumentează dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon, în care au fost reținute două doctorițe de la Secția ATI, vin cu detalii referitoare la reducerea dozei de noradrenalină care a dus la moartea unui pacient.

Premierul Marcel Ciolacu a avut joi prima reacție publică după reținerea celor două doctorițe de la Spitalul Pantelimon în dosarul deceselor suspecte de la Secția ATI, spunând că nu a crezut că „se poate întâmpla așa ceva în realitate”. Întrebat despre ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care după ancheta corpului de control anunța, în aprilie, că nu s-au găsit probleme la spital, Ciolacu a spus că „trebuie să dăm dovadă de echilibru” și că vrea să ia „deciziile corecte”: „Dacă aș fi un prim-ministru care să ia decizii emoționale, aș fi schimbat-o din funcție și pe ministra Ligia Deca după scandalul de la SNSPA”.

Colegii celor doi medici de la Spitalul Sf. Pantelimon din București, reținuți pentru omor calificat și tentativă de omor în dosarul deceselor suspecte, spun că sunt nevinovați, în timp ce șefa Secției de Terapie Intensivă afirmă că nu a observat nimic în neregulă și că nu au fost depuse plângeri împotriva cadrelor medicale.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că nu își asumă personal situația de la Spitalul Sf. Pantelimon din București, în prima reacție avută după ce două doctorițe ATI de la spital au fost reținute pentru omor cu premeditare. Întrebat dacă își dă demisia, el a subliniat că nu are motive întrucât stabilirea dozei unui medicament este o responsabilitate a medicului.

„Medicii ATI din spital au hotărât să intre în grevă spontană, asigură urgențele, garda și tratamentele”, a declarat Bogdan Socea, joi dimineață, în fața spitalului.

El a precizat că au fost amânate 10 intervenții.

„Pregătesc o hârtie în care vor semna toți că își vor da demisia din contractul cu gărzile și cu spitalul”, a mai spus Bogdan Socea.

Şefa secţiei ATI, medicul anestezist Florina Pompilian a afirmat că medicii nu se tem, dar că preferă să meargă în locuri unde „nu sunt călcaţi în picioare”.

„Nu este, propriu-zis, o grevă spontană, noi stăm să îngrijim pacienţii care sunt în ATI. Sigur că nu o să-i dăm afară. Doar am anunţat toate secţiile, întrucât noi ne-am depus demisia din gărzi, deocamdată, nu se pot face internări. Îmi pare foarte rău pentru situaţie. Demisia din gărzi, de mâine, demisia din spital în momentul în care reuşim să rezolvăm bolnavii din terapia intensivă, nu putem să-i lăsăm. Urmează şi demisia. Plecăm toţi. Toţi colegii”, a declarat şefa secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon Florina Pompilian, conform News.ro.

Aceasta a explicat că în secţia ATI sunt 12 medici. În condiţiile în care cele două doctoriţe sunt anchetate, una este în concediu, iar alt medic „deocamdată nu ştie dacă îşi dă demisia”, ceilalţi opt medici au decis să renunţe la gărzi.

Medicul spune că presiunea a ajuns undeva la nişte cote „incredibil de suportat”.

„Nu ne este teamă de nimic, dar nu putem să ne desfăşurăm activitatea în asemenea condiţii. Este o specialitate grea, dar este o specialitate care este terfelită în momentul ăsta. Preferăm să ne ducem în nişte locuri unde avem linişte şi unde nu suntem călcaţi în picioare. Este inadmisibil să avem în fiecare săptămână reclamaţie că nu am salvat pacient cu neoplasm de opt ani, că nu am pus doza de noradrenalină nu ştiu cât că aşa consideră aparţinătorul. (…) Domnilor anestezişti din ţara asta, aţi fost întrebaţi vreodată de către un aparţinător când a fost schimbat cateterul venos central? Despre ce vorbim?”, a mai afirmat Florina Pompilian.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat miercuri seara la Digi 24 cum de atât Corpul de Control al său, cât și Colegiul Medicilor nu au descoperit în inspecțiile făcute la Sf. Pantelimon ceea ce acuză acum procurorii. Explicațiile demnitarului au fost:

  1. „Ministerul poate verifica proceduri administrative, din punct de vedere al tratamentului nu au specializare, sunt acolo economiști sau juriști, au verificat modul în care organizarea internă a spitalului a respectat procedurile, a verificat situația care a dus la informația că pacienții au putut să fie tratați necorespunzător”, a spus ministrul referitor la propriul Corp de Control.
  2. ”Colegiul Medicilor a făcut o parte de investigație profesională, cu medici specializați în ATI, sau departamente apropiate, care au putut să își facă un punct de vedere profesional, au discutat cu cei care lucrează acolo, concluzia a fost că nu a fost o situație care să pună probleme legate de corectitudinea tratamentului”, a sunat explicația lui referitoare la ancheta Colegiului Medicilor

Anunțul de miercuri al procurorilor privind reținerea a doi medici de la Spitalul Sf. Pantelimon pentru omor calificat și tentativă de omor în dosarul celor 17 decese suspecte din luna aprilie vine la 4 luni după ce atât Ministerul Sănătății, cât și Colegiul Medicilor București, au făcut propriile anchete la spital și au anunțat că nu au găsit niciun fel de nereguli.

___

Doi medici, vizați de acuzații grave

Miercuri la prânz, după ce Parchetul a anunțat că face percheziții la angajați ai spitalului în ancheta privind decesele suspecte de la ATI, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis un scurt comunicat în care cerea demisia managerului spitalului.

Întrebat joi dimineață de jurnaliști dacă a demisionat, Socea a răspuns: „Mi-am oferit demisia, încă nu am scris-o, nu am trimis-o la minister. Nu mă cramponez de funcție, o să îmi continui activitatea ca medic”.

Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, Bogdan Socea, este în funcție din octombrie 2021, fiind numit printr-un ordin semnat de ministrul Sănătății.

Amintim că două doctorițe de la Secția ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală au fost reținute miercuri de procurorii Parchetului Tribunalului București pentru omor calificat și tentativă de omor. Joi, Tribunalul București urmează să decidă dacă admite propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor doi medici.

Doctorițele sunt acuzate că au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, aflat în stare gravă, prin scăderea dozei de Noradrenalină, în două zile diferite, ceea ce a dus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.

Ancheta a pornit în luna aprilie, după ce directorul de îngrijiri a sesizat conducerii spitalului că există informații provenite de la un asistent medical că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament. Spitalul a anunțat apoi că în intervalul indicat în reclamaţie la Secția ATI au murit 17 pacienţi.

Atât spitalul, cât și Corpul de Control al ministrului Sănătății și Colegiul Medicilor București au declanșat atunci anchete, la finalul cărora au anunțat că nu au găsit nicio problemă.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro