Sari direct la conținut

Un fost ambasador SUA la Bucuresti o acuza pe Condoleezza Rice de discriminare

HotNews.ro

Fostul ambasador american la Bucuresti, Michael Guest, a decis sa puna capat carierei sale diplomatice de 25 de ani, printr-un gest „ce putini ar fi avut curajul sa faca”. El a dat dovada de un curaj iesit din comun, atunci cand a criticat-o pe Condoleeza Rice in fata colegilor de la Departamentul de Stat pentru ca institutia pe care o conduce i-a discriminat pe homosexuali.

Guest, primul diplomat care si-a recunoscut orientarea sexuala, ii reproseaza secretarului de Stat american ca nu a reusit sa ofere partenerilor diplomatilor gay acelasi tratament ca in cazul sotilor si sotiilor diplomatilor heterosexuali.

Potrivit unui editorial aparut in cotidianul New York Times, la receptia gazduita chiar de Departamentul de Stat in onoarea retragerii sale, fostul ambasador american la Bucuresti a marturisit in fata prietenilor, colegilor si a unor oficiali cu rang inalt ca acesta este motivul pentru care a decis sa renunte la cariera sa diplomatica.

„Multi ambasadori care se retrag se folosesc de aceste gen de evenimente pentru a vorbi despre reusitele lor. Eu insa vreau sa vorbesc despre insuccesul meu care m-a determinat sa-mi parasesc cariera pe care o iubesc”, a afirmat Michael Guest, in varsta de 50 de ani.

„In ultimii trei ani, am solicitat secretarului de stat si echipei sale sa ia masuri impotriva discriminatorii angajatilor homosexuali. Nu am ajuns insa la niciun rezultat. Prin urmare, am fost fortat sa aleg intre obligatiile fata de partenerul meu, care reprezinta familia mea, si datoria fata de tara noastra. Aceasta alegere reprezinta o pata pentru conducerea secretarului de stat si o rusine pentru aceasta institutie si pentru SUA”, a adaugat el.

Michael Guest si alti diplomati homosexuali au acuzat-o pe Condoleezza Rice ca partenerii lor nu au dreptul sa primeasca instruire gratuita privind asigurarea propriei securitati, asistenta medicala gratuita in tarile in care isi desfasoara activitatea, transportarea la clinici din strainatate, alocatii speciale pentru deplasare in cazul detasarii in zone ca Irakul, unde famiiliile nu ii pot insoti pe diplomati.

„Nu vorbesc despre drepturile homosexualilor. Vorbesc despre egalitate intre toti angajatii de la care se cer aceleasi servicii si care au aceleasi obligatii contractuale”, a precizat Guest, primul diplomat gay american care a fost numit in functia de ambasador si care si-a luat partenerul la postul sau din strainatate. El a fost ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, intre 2001 si 2004.

Potrivit lui Aaron Jensen, presedintele asociatiei a homosexualilor din diplomatie, aproximativ 5% dintre cei 12.000 de diplomati americani sunt gay, iar dintre acestia 350 au parteneri de acelasi sex.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro