Sari direct la conținut

Un german nascut in Senegal are mari sanse sa devina primul parlamentar de culoare din Bundestag

HotNews.ro
Dr. Karamba Diaby, Foto: Captura pagina candidat
Dr. Karamba Diaby, Foto: Captura pagina candidat

​​Un imigrant african nascut in Senegal, care are ca pasiuni cantatul la kora si prepararea de Tigadjiyo/Maafé, o mancare traditionala din vestul Africii, candideaza la alegerile din aceasta toamna pentru Bundestag, avand mari sanse sa devina primul parlamentar de culoare ales in legislativul federal de la Berlin. Potrivit publicatiei electronice Spiegel international, Karamba Diaby (51 de ani) candideaza din partea Partidului Social Democratic in circumscriptia din orasul Halle, un fief al neo-nazismului din estul Germaniei.

Diaby s-a nascut in Senegal in 1961 si s-a mutat in Germania de Est pentru a studia la Universitatea din Leipzig. Un an mai tarziu, el a ajuns in Halle (Saale), cel mai mare oras din landul Sachsen-Anhalt si unul dintre cele mai importante centre economice si de educatie din estul tarii.

Imigrantul senegalez a obtinut cetatenia germana in 1991. El este insurat cu o nemtoaica si are doi copii, iar in prezent este consilier local si consultant pentru Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale din landul german.

In octombrie 2012, Diaby, care are un doctorat in chimie, a fost nominalizat drept candidat de Partidul Social Democratic din Germania, fiind plasat pe locul al treilea in lista de candidati a formatiunii de centru-stanga la alegerile legislative din aceasta toamna. Acest lucru il face sa aiba „o sansa foarte solida de a obtine un loc in Bundestag”, crede publicatia germana.

„Spiegel” afirma ca lui Diaby nu-i place sa descrie ce inseamna campania electorala pentru o persoana de culoare in Germania. El nu vrea să diminueze problema rasismului în estul Germaniei, dar nici sa-i acuze de rasism pe toti alegatorii. Prefera pur si simplu sa fie capabil sa-si ignore radacinile si sa-si concentreze campania pe proiecte precum educatia, justitie sociala si protejarea mediului.

„S-ar putea ca unii oameni sa aiba probleme din cauza culorii pielii mele. Dar sper sa fiu acceptat deoarece sunt implicat in multe proiecte”, a declarat Diaby pentru „Spiegel”.

De altfel, pe pagina sa electronica, candidatul SPD afirma ca este interesat de „oportunitati egale in educatie, servicii sociale si conservarea mediului/naturii”. Diaby afirma ca motto-ul sau este „diversitatea creeaza valori”.

Un candidat de culoare intr-un fiel al neo-nazismului

„Spiegel” afirma ca Diaby a parcurs un drum foarte lung pana la candidatura pentru Bundestag, in circumscriptia 72, ce cuprinde orasele Halle, Kabelsketal, Landsberg si Petersberg. In iulie 1991, el a fost atacat de doi tineri, care l-au lovit cu pumnii in fata si l-au fugarit, iar in urma cu doi ani, in timp ce lucra la un proiect ce urmarea ajutarea imigrantilor sa se integreze in societatea germana, ziarul de extrema-dreapta „Junge Freiheit” a publicat fotografia lui pe prima pagina. Imediat dupa aceea, Diaby a primit numeroase scrisori in care era numit „Nigger” (cioroi) si i se cerea „sa plece inapoi in tufisuri”.

Astazi, insa, imigrantul senegalez afirma ca nu are de suferit din cauza violentei neo-naziste. „Daca sunt intr-un cartier in care ma simt neconfortabil, pot sa iau un taxi”, a declarat el.

„Spiegel” prcizeaza ca in unele districte din oras, formatiunea de extrema-dreapta Partidul National Democratic(NPD) a obtinut aproape 10 la suta din voturi, la ultimele alegeri din land, in 2011. Unele zone din Halle nu sunt considerate „sigure” pe timpul noptii pentru persoanele cu pielea inchisa la culoare.

Diaby sustine insa ca, in timpul campaniei electorale, va merge si se va intalni cu alegatorii. „Nu sunt naiv. Nu resping ideea ca cineva ar putea sa se simta provocat”, a declarat el, adaugand insa ca nu se va lasa intimidat: „Sunt un politician autentic din Germania estica”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro