Un interviu exploziv anunțat de Elon Musk pe X cu lidera extremistă germană Alice Weidel inflamează UE. Comisia Europeană, presată să acționeze
O eventuală acțiune în justiție împotriva lui Musk în baza noului regulament digital al UE ar fi destul de complicată, dar durerile de cap ale Bruxelles-ului sunt exacerbate de faptul că, în scurt timp, Musk va face parte din administrația Statelor Unite, ceea ce ar putea declanșa un conflict direct transatlantic, scrie Politico.
Decizia lui Elon Musk de a o invita pe Alice Weidel, lidera partidului extremist german AfD, la un interviu LIVE pe platforma sa, X, a stârnit furia politicienilor Uniunii Europene, care au îndemnat luni Bruxelles-ul să își folosească întreaga forță juridică pentru a-l ține în frâu pe miliardar.
În replică, Comisia Europeană a declarat că fondatorul SpaceX, apropiat al lui Donald Trump și membru de rang înalt al viitoarei administrații americane, ar putea intra într-adevăr în conflict juridic cu termenii noului regulament digital al UE.
Asta în condițiile în care interviul de joi ar putea fi considerat o favorizare incorectă a lui Weidel în fața rivalilor, înainte de alegerile din 23 februarie din Germania.
În întreaga Europă, asocierea cu Weidel este văzută ca un pas inflamator, deoarece membrii partidului său populist și anti-imigrație Alternativa pentru Germania (AfD) au fost acuzați de ani de zile că cosmetizează și trivializează crimele naziste.
În ciuda controverselor, AfD se află în prezent pe locul al doilea în sondaje.
Nu doar politicienii germani l-au criticat pe Musk. Luni, președintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat pe miliardar că a mers prea departe în sprijinul său vocal pentru AfD.
„În urmă cu zece ani, cine și-ar fi putut imagina că proprietarul uneia dintre cele mai mari rețele sociale din lume va sprijini o nouă mișcare reacționară internațională și va interveni direct în alegeri, inclusiv în Germania”, a declarat el într-un discurs susținut la Palatul Elysée.
Comisia Europeană, scrie Politico, este acum presată să reacționeze, având în vedere că este responsabilă de aplicarea Legii europene privind serviciile digitale (DSA), care reglementează platformele de social media, inclusiv X, și amenință cu amenzi usturătoare de până la 6% din cifra de afaceri globală sau chiar cu blocări temporare, în caz de încălcare.
Avantaj neloial
Principala problemă cu care Musk s-ar confrunta din punct de vedere juridic în temeiul DSA nu se referă atât la conținut, cât la măsura în care expunerea pe o platformă atât de mare precum X ar oferi AfD un avantaj public incorect față de rivalii săi înainte de vot.
Thierry Breton, fost responsabil al UE în domeniul digital, a declarat sâmbătă că Weidel va beneficia de un „avantaj semnificativ și valoros” față de concurenții săi și i-a reamintit lui Musk să respecte obligațiile care îi revin în temeiul legislației UE privind rețelele sociale.
Eurodeputata ecologistă germană Alexandra Geese a avut și ea un punct de vedere, vorbind despre libertatea de exprimare.
„Discuția dintre Elon Musk și lidera AfD Alice Weidel pe X este acoperită de libertatea de exprimare. Manipularea sa algoritmică, (care) inundă în mod intenționat timeline-urile germane X cu propagandă de extremă dreapta și îneacă conținutul progresist, nu este”, a spus ea.
Întrebat dacă s-ar putea considera că Musk sprijină în mod necorespunzător agenda politică a lui Weidel cu interviul de joi, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Thomas Regnier, a declarat că platformele foarte mari au o responsabilitate specială în ceea ce privește prezentarea de conținut care prezintă „riscuri pentru procesele electorale”.
„Cât de mult este acesta sau va fi stimulat? Este ceea ce va analiza Comisia”, a spus el, citat de Politico, menționând că Bruxelles-ul a studiat deja conformitatea X cu DSA timp de mai mult de un an.
Regnier a adăugat că Comisia, autoritățile de reglementare germane și X se vor întâlni pentru o discuție pe 24 ianuarie pentru a discuta riscurile legate de alegerile din februarie.
Voință politică
O eventuală acțiune în justiție împotriva lui Musk ar fi destul de complicată, dar durerile de cap ale UE sunt exacerbate de faptul că, peste 13 zile, Musk va face parte din administrația Statelor Unite în calitate de șef al Departamentului pentru eficiență guvernamentală.
„Musk trebuie văzut ca reprezentând președintele SUA atunci când pariază împotriva conducerii unor state europene cheie, aliați până acum”, a observat fosta membră a Parlamentului European, Marietje Schaake.
Pur și simplu, amenințând cu anchete sau chiar cu o amendă, UE riscă acum o confruntare majoră cu administrația de la Washington, scrie Politico.
„Dacă Comisia Europeană alege să acționeze va depinde de o combinație de dovezi tehnice și voință politică”, a declarat și Felix Kartte, membru al Fundației Mercator din Germania.
„Întrebarea este, în esență, dacă liderii UE sunt pregătiți să aleagă confruntarea cu administrația Trump înainte ca aceasta să-și fi preluat oficial mandatul”, a spus acesta.
În Parlamentul European, unii insistă, de asemenea, ca Bruxelles-ul să verifice dacă acțiunile lui Musk sunt legale în temeiul DSA. Alți parlamentari și-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea X de către Musk pentru a-și amplifica propria vizibilitate, îndemnând Bruxelles-ul să investigheze și acest aspect.