Sari direct la conținut

Un jurnalist turc de opozitie se plange ca Presedintia Romaniei nu l-a acreditat la vizita lui Erdogan. Cotroceniul: Zaman a trimis cererea prea tarziu

Klaus Iohannis si Recep Erdogan, Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis si Recep Erdogan, Foto: Presidency.ro

Un jurnalist turc al principalului ziar de opozitie din Turcia, Zaman, sustine ca Presedintia Romaniei nu l-a acreditat la Cotroceni, la vizita de miercuri a presedinteului turc Recep Tayyip Erdogan, la indicatiile partii turce. In replica, Palatul Cotroceni spune ca jurnalistul turc a transmis prea tarziu cererea de acreditare la Cotroceni.

Jurnalistul turc Omer Said Burgazli, de la publicatia Zaman, se plange ca Administratia Prezidentiala de la Bucuresti nu i-a aprobat cererea de acreditare la evenimentele de la Cotroceni, prilejuite de vizita intreprinsa miercuri in Romania de presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Jurnalistul, care reprezinta in Romania ziarul Zaman si agentia de stiri Cihan, din grupul de presa Feza Gazetecilik, sustine ca a transmis marti la Biroul de presa al Administratiei Prezientiale romanesti cererea pentru acreditarea sa la intalnirea pe care urma sa o aiba Erdogan cu omologul sau roman, Klaus Iohannis.

Miercuri, in ziua vizitei lui Erdogan la Bucuresti, jurnalistul a sunat la Cotroceni sa se intereseze de acreditarea sa, insa cei de la Biroul de presa i-au spus ca nu au primit mailul.

„Ieri am trimis cererile de acreditare, iar azi, cand am telefonat, ne-au spus ca nu au primit mailul”, a declarat, pentru HotNews, Burgazli.

Administratia Prezidentiala are, insa, o versiune diferita: jurnalistul nu a transmis la timp cererea de acreditare.

„Ziaristii de la Zaman au cerut acreditare prea tarziu. Listele de acreditari confirmate se incheiasera deja. Ei au sunat in aceasta dimineata, cu o ora inaintea sosirii presedintelui Turciei”, a declarat, pentru HotNews, purtatorul de cuvant al presedintelui Iohannis, Tatiana Niculescu Bran.

Ea recunoste, insa, ca Administratia Prezidentiala nu a comunicat un termen pana la care se puteau transmite cererile de acreditare.

„Nu s-a comunicat un deadline, dar listele au fost confirmate cu o seara inainte, ca de obicei in cazul vizitelor oficiale. Jurnalistii de la Zaman au mai fost acreditati la Cotroceni. Nicaieri in lume nu se fac acreditari la o vizita prezidentiala cu o zi inainte. Eventual, daca se prezentau la intrare impreuna cu ceilalti jurnalisti, puteau fi trecuti pe o lista suplimentara”, a mai spus oficialul de la Cotroceni.

  • Jurnalistul turc – „surprins” de Romania

Reporterul ziarului Zaman, care se tipareste in aproape 1 milion de exemplare in Turcia, sustine ca presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, impiedica acreditarea ziaristilor grupului media opozant la toate evenimentele Presedintiei de la Ankara, organizate in Turcia. Mai mult, cand merge in vizite externe, liderul turc ar solicita si autoritatilor din statele-gazda sa respinga acreditarea reporterilor Zaman de la evenimentele de acolo, mai acuza jurnalistul Omer Said Burgazli.

„Ceea ce face Erdogan in Turcia continua si in alte tari. Acesta este obiceiul lui Erdogan. Suntem suprinsi ca, desi Romania este o tara normala din Uniunea Europeana, chiar si aici apar astfel de probleme si nu putem sa participam la astfel de evenimente”, a mai aratat jurnalistul turc.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Iohannis mentioneaza, insa, ca Biroul de presa al Cotrocenilor nu a primit nicio soliictare de la partea turca in sensul respingerii acreditarii jurnalistilor Zaman.

„La Biroul de presa nu s-a primit o astfel de solicitare”, a spus Tatiana Niculescu Bran, intrebata de HotNews daca partea turca a solicitat partii romane interzicerea accesului reporterilor Zaman la evenimentul de la Cotroceni.

Jurnalistul Omer Said Burgazli subliniaza ca la Cotroceni voia doar sa-si poata face meseria preluand informatii la prima mana.

„Nu voiam sa inreb nimic la conferinta de presa. Voiam doar sa ma duc acolo, sa-mi fac stirea. Voiam sa iau infrmatia la prima mana, un lucru normal. Problema este ca grupul nostru de presa nu asculta de Erdogan, de aceea ni se resping cererile de acreditare. Am fost nevoiti sa acoperim evenimentul cu informatiile pe care le-am auzit la televizor”, a mai spus jurnalistul turc.

Pana la urma, jurnlistii Zaman nu au mai ajuns la Cotroceni, unde presa a putut participa la o declaratie comuna sustinuta de Erdogan si Iohannis, dar Biroul de presa al Cotrocenilor s-a oferit sa-i le trimita lui Burgazli imagini de la eveniment.

In alocutiunea sa, liderul turc a lansat acuzatii dure la adresa unor partide de opozitie si a criticat presa din Turcia ca a transmis imagini de la un incident in care un procuror turc a fost luat ostatic de o grupare de extrema stanga, intr-un tribunal de la Istanbul, magistratul murind in cele din urma.

„Trebuie sa ne gandim si la partidele politice care ii sprijina (pe teroristi – n.r.). Trebuie sa analizam aceste actiuni. Chiar si reprezentantii media s-au straduit sa transmita imagini de acolo. Ce se castiga din aceste imagini? Daca n-am fi interzis transmisiunile, ar fi continuat toata ziua”, a spus Erdogan, la Cotroceni. El a catalogat drept „inumane” imaginile transmise de televiziuni de la incidentul din Istanbul.

  • Jurnalistii Zaman nu au putut merge nici la Camera de Comert a Romaniei

In programul vizitei lui Erdogan la Bucuresti figura si participarea liderului turc la Forumul de afaceri Romania – Turcia, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Daca Presedintia Romaniei a explicat ca Zaman a transmis prea tarziu cererea de acreditare, Camera de Comert si Industrie a Romaniei a recunoscut frontal ca a primit cererea de acreditare de la jurnalistul turc, dar pur si simplu nu l-a tracut pe lista presei acreditate.

„Am primit solicitarea dumneavoastra de a participa la Forumul de Afaceri Romania-Turcia. Cu regret va informam ca nu va putem inregistra pentru eveniment, intrucat lista presei acreditate nu include publicatia Zaman. Va asteptam cu interes la alte evenimente ale Camerei de Comert si Industrie a Romaniei”, se arata intr-un raspuns transmis de Cristina Mihai, directorul Directiei de relatii publice din cadrul CCIR ziaristilor de la publicatia Zaman.

Ziaristii turci contactati de HotNews.ro sustin ca au cerut explicatii de la reprezentanta CCIR, dar ca aceasta le-ar fi spus ca „nu sunt obligati sa ne dea explicatii” si ca daca au o problema si se cred nedreptatiti sa apeleze la Ambasada Turciei din Bucuresti. Adica la Edogan, practic.

Camerele de comert sunt organizatii autonome, neguvernamentale, apolitice, fara scop patrimonial, cu personalitate juridica, create in scopul de a reprezenta, apara si sustine interesele membrilor lor si ale comunitatii de afaceri in raport cu autoritatile publice si cu organismele din tara si din strainatate, conform Legii 335/2007, privind camerele de comert din Romania.

In programul vizitei mai aparea si o intalnire a lui Erdogan cu premierul roman Victor Ponta, la Palatul Victoria. Potrivit Guvernului, presa avea acces doar la fotografia oficiala din Holul de Onoare al Palatului Victoria si la ceremonia de semnare a unor documente, doar pentru oportunitatile de imagini.

Ziaristul de la Zaman, Omer Said Burgazli, precizeaza, insa, ca la Guvern nu a transmis cerere de acreditare.

Recep Tayyip Erdogan trebuia sa se vada si cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si sa participe la un dineu organizat de presedintele Iohannis, dar liderul turc s-a vazut nevoit sa-si scurteze vizita pe fondul evenimentelor grave care se deruleaza in Turcia.

Un barbat inarmat a ocupat miercuri dimineata un birou local din Istanbul al partidului de guvernamant AK, fiind prins de politie, transmite Reuters. AK este partidul din partea caruia a candidat la prezidentiale Recep Tayyp Erdogan. Evenimentul din Istanbul are loc la doar o zi dupa ce un grup de militanti de stanga l-au luat ostatic pe procurorul turc Mehmet Selim Kiraz.

Kiraz a fost luat ostatic marti, in palatul de justitie Caglayan, in zona europeana a Istanbulului, de catre doi barbati care se revendicau dintr-o grupare marxista clandestina, Frontul revolutionar de eliberare a poporului (DHKP-C), cunoscut pentru numeroase atacuri in Turcia dupa anul 1990. Dupa mai multe ore de negocieri esuate, unitatile de interventie ale politiei i-au luat cu asalt pe atacatori. Acestia au fost ucisi de catre politisti, dar in schimbul de focuri a fost atins si magistratul Kiraz, care si-a pierdut viata doua ore mai tarziu, la spital.

  • Relatia controversata a lui Erdogan cu presa de opozitie

Presedintele turc Recep Tayyp Erdogan a fost adesea criticat pentru relatia sa cu jurnalistii de la Zaman, principalul ziar de opozitie din Turcia.

In septembrie 2014, ziaristii de la Zaman nu au fost invitati la o conferinta de presa organizata de catre ministrul Justitiei din Turcia, Bekir Bozdag, se arata intr-un articol publicat de publicatia de opozitie. Presa critica la adresa regimului Erdogan a fost eliminata de pe lista jurnalistilor acreditati, scia atunci Zaman. Informatia a fost confirmata de Adnan Boynukara, cosilier sef al Ministrului Justitiei turc, care, la momentul respectiv, a sustinut ca ministrul se va intalni doar cu acei membri ai presei aflati pe lista de invitati.

In 14 decembrie 2014, redactorul-sef al Zaman a fost arestat, alaturi de inca 23 de jurnalisti turci, in timpul unor perchezitii la sediile mai multor publicatii si posturi de televiziune care fac parte din trustul media Feza.

Guvernul turc a fost acuzat, la momentul respectiv, de presa internationala, ca aduce atingere democratiei si libertatii de exprimare. De partea cealalta, oficialii de la Ankara au sustinut ca arestarea jurnalistilor este justificata, fiindca acestia ar fi vrut sa organizeze o lovitura de stat.

  • Guvernul Ponta, acuzat ca a indeplinit „ordinele” Chinei impotriva unor jurnalisti

Premierul chinez Li Keqiang, alaturi de omologul roman, Victor Ponta, la Bucuresti

Premierul chinez Li Keqiang, alaturi de omologul roman, Victor Ponta, la Bucuresti

Foto: Guvern

In trecut si Guvernul Ponta a fost acuzat ca a interzis in mod abuziv accesul unor jurnalisti la evenimente prilejuite de vizite ale unor inalti oficiali straini in Romania.

In noiembrie 2013, jurnalistii de la publicatia Epoch Times Romania au sustinut ca au fost refuzati de catre Guvernul Romaniei in vederea acreditarii la summit-ul Europa Centrala si de Est – China care se desfarura la Palatul Parlamentului, in prezenta premierului chinez Li Keqiang. Biroul de Presa al Guvernului i-a informat pe jurnalistii de la Epoch Times ca nu-i poate acredita, deoarece nu are acordul SPP, au aratat jurnalistii.

In schimb, reprezentantii SPP au afirmat ca nu sunt implicati in acreditarile de la Parlament „si ca au contactat Biroul de Presa al Guvernului care este singurul responsabil pentru acest caz”.

Tot jurnalistii de la Epoch Times Romania s-au plans de aceleasi probleme si in septembrie 2014, la vizita unui oficial chinez in Romania. Atnci, Guvernul le-a interzis reporterilor Epoch Times Romania accesul in Palatul Victoria in timpul vizitei delegatiei conduse de vicepremierul chinez Zhang Gaoli.

Reporterii au sustinut ca aveau acreditare la Guvern, dar nu le-a fost permis accesul in Palatul Victoria. In timp ce toti ceilalti jurnalisti au fost lasati sa participe la evenimentele la care avea acces si presa, cei de la Epoch Times au fost tinuti la poarta, sustin reporterii publicatiei.

Atat autoritatile chineze cat si regimul Erdogan din Turcia sunt acuzate de presiuni asupra presei si de incalcarea libertatii de exprimare.

Pe teritoriul Romaniei, Constitutia tarii este cea care garanteaza libertatea de exprimare. „(…) Libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile. Cenzura de orice fel este interzisa”, prevede art. 30 al Legii fundamentale a Romaniei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro