Sari direct la conținut

Un lider al extremei drepte din Elveția califică drept „jenant” summitul găzduit de ţara sa pentru Ucraina

HotNews.ro
Nils Fiechter
Nils Fiechter, de la Partidul popular elveţian (SVP), de extremă dreapta - Foto: Andreas Haas / imago stock and people / Profimedia

Un lider al naţionaliştilor de extremă dreapta din Elveţia a calificat drept „jenant” summitul găzduit în acest weekend de ţara sa pentru pacea în Ucraina, reflectând opiniile potrivit cărora iniţiativa este nocivă pentru tradiţionala neutralitate elveţiană.

Partidul popular elveţian (SVP), de extremă dreapta, cel mai mare grup din camera inferioară a parlamentului elveţian, subliniază că neutralitatea este parte integrantă a prosperităţii Elveţiei şi a iniţiat un referendum pentru înscrierea acestui principiu în Constituţie, scriu Reuters și Agerpres.

Lideri ai formaţiunii au argumentat că Elveţia nu ar fi trebuit să găzduiască summitul din acest weekend fără Rusia, iar Nils Fiechter, şeful aripii de tineret a SVP, a condamnat organizarea lui pe postul rus RT.

„Conferinţa nu va duce la nimic”, declarase Fiechter în ajunul discuţiilor, în comentarii reluate duminică de media elveţiene. „Toată chestiunea aceasta este o farsă absolută şi o ruşine pentru ţara noastră”.

„Elveţia e în pericol să fie atrasă într-un război mondial” – declarațiile liderului extremei drepte elveţiene, făcute pentru Russia Today

Summitul din staţiunea de lux Burgenstock a stârnit o încinsă dezbatere în jurul întrebării dacă Elveţia ar trebui să-şi abandoneze neutralitatea, poziţie profund înrădăcinată în psihicul elveţian, notează Reuters.

Potrivit lui Fiechter, guvernul elveţian a cedat „orbeşte” presiunilor internaţionale neinvitând Rusia.

„Elveţia… permite Ucrainei să dicteze cine poate şi cine nu poate fi invitat la conferinţă şi permite transformarea ei într-un show al lui Zelenski”, a declarat acesta pentru RT.

„Acum suntem în pericol, într-un mare pericol ca Elveţia să permită să fie atrasă într-un război mondial”, a adăugat el.

Elveţia a convenit găzduirea conferinţei la cerinţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, menţionează Reuters. Berna afirmă că Rusia trebuie implicată în acest proces, dar a justificat faptul că nu a fost invitată prin aceea că Moscova a declarat în mod repetat că nu este interesată să ia parte.

INTERVIURILE HotNews.ro