Sari direct la conținut

Un magnat apropiat de Vladimir Putin îi cere să nu ducă Rusia înapoi în „zilele catastrofale” din 1917

HotNews.ro
Vladimir Putin si Vladimir Potanin, Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images
Vladimir Putin si Vladimir Potanin, Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

Intenţia autorităţilor ruse de a naționaliza activele companiilor care s-au retras din Rusia va submina încrederea investitorilor zeci de ani de acum încolo şi va întoarce înapoi Rusia „în zilele catastrofale ale revoluţiei bolşevice din 1917”, a avertizat magnatul oţelului Vladimir Potanin, citat vineri de Reuters și Agerpres.

Potanin, acţionarul majoritar al grupului Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de nichel rafinat şi paladiu, a spus că Rusia ar trebui să răspundă cu pragmatism excluderii sale din sectoare întregi ale economiei globale.

„Nu ar trebui să încercăm ‘să trântim uşa în nas’, ci să depunem eforturi pentru a păstra poziţia economică a Rusiei pe acele pieţe pe care le-am cultivat atât de mult”, a declarat Potanin, preşedintele Norilsk Nickel (Nornickel), în vârstă de 61 de ani, într-un mesaj pe Telegram.

Confiscarea activelor companiilor care au părăsit Rusia în contextul sancţiunilor occidentale ar face indezirabilă ţara pentru decenii întregi, avertizează el.

Să nu ne întoarcem înapoi în 1917

„Ne-ar duce înapoi cu 100 de ani până în 1917, iar consecinţele – o lipsă globală de încredere în Rusia din partea investitorilor – le-am simţi timp de mai multe decenii”, a spus Potanin.

Vladimir Potanin, aflat în mod regulat în fruntea listei celor mai bogaţi oameni din Rusia (în prezent pe a doua poziție), conform clasamentului Forbes, este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, cu care juca în special hochei pe gheaţă.

Nornickel nu este doar cel mai mare producător mondial de paladiu şi nichel de calitate superioară din lume, ci şi un producător major de platină şi cupru. De asemenea, produce cobalt, rodiu, argint, aur, iridiu, ruteniu, seleniu, telur şi sulf.

Rusia vrea să naționalizeze activele companiilor străine

Premierul rus Mihail Mişustin i-a raportat joi preşedintelui Vladimir Putin că Rusia a propus punerea sub administrare externă a companiilor care au părăsit ţara. Mecanismele exacte ale acestei proceduri nu sunt clare, deși o listă cu companiile străine ale căror active ar urma să fie naționalizate a ajuns deja pe masa guvernului.

Exodul companiilor străine din Rusia a continuat și vineri, compania de servicii financiare Western Union anunțând că își suspendă toate activitățile din țară și din Belarus, aliatul Moscovei, măsură anunțată și de marii producători de antiviruși Avast și Norton.

Într-o tentativă de a opri valul de plecări ale companiilor străine, guvernul rus a anunțat joi că va impune un moratoriu asupra controalelor ce vizează firmele și mediul de afaceri, acesta urmând să rămână în vigoare până la sfârșitul lui 2022.

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, după ce Occidentul a impus sancţiuni severe aproape asupra sistemului financiar şi comercial al Rusiei ca urmarea invaziei ruse în Ucraina din 24 februarie.

Oligarhii ruși, vizați de sancțiunile occidentale, cer oprirea războiului

Șase dintre cei mai cunoscuți oligarhi ai Rusiei au criticat războiul din Ucraina și impactul său asupra mediului de afaceri încă din primele zile ale invaziei, după ce Occidentul a anunțat că va impune sancțiuni fără precedent împotriva economiei țării.

Unul dintre ei, Oleg Deripaska, fondatorul gigantului rus al aluminiului Rusal, și-a reiterat și săptămâna aceasta apelul de a ajunge la o soluție de pace. Deripaska este unul dintre miliardarii ruși împotriva cărora Marea Britanie a anunțat joi că va impune sancțiuni.

Alături de Deripaska Londra i-a mai sancționat pe Roman Abramovich, patronul clubului de fotbal Chelsea, și alți 5 miliardari din Rusia.

Atât Uniunea Europeană cât și Statele Unite au anunțat după invadarea Ucrainei de către Moscova că vor impune sancțiuni care să îi vizeze direct pe oligarhii ruși ce au legături apropiate cu Kremlinul sau finanțează mașinăria de război a țării.

Urmărește ultimele evoluții din a 16-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro