Un nou conflict în Coaliție. Orban: Se poate păstra înființarea Agenției dar derularea proiectelor trebuie făcută de administrațiile locale / Barna: Agenția pentru Investiții în Sănătate nu este subiect de negociere
Înființarea Agenției Naționale pentru investițiile în Sănătate este un nou motiv de dispută în interiorul Coaliției. Deși înființarea instituției este cuprinsă atât în programul de guvernare al Coaliției cât și în Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) trimis la Bruxelles, PNL nu dorește ca aceasta să aibă rolul de a gestiona proiectele și implicit banii europeni alocați pentru acestea. De partea cealaltă, USR-PLUS spune că nu renunță la înființarea Agenției și că nu negociază acest subiect.
Înființarea Agenţiei se regăseşte în programul de guvernare şi este parte a programului de guvernare care a fost negociat şi agreat cu reprezentanţii PNL, UDMR şi USR PLUS. Este o Agenţie care îşi propune să facă posibile investiţiile în infrastructura de sănătate, respectiv este o Agenţie care îşi propune să facă posibilă construirea de spitale în România.
De asemenea, înființarea Agenției este prevăzută și în PNRR trimis la Bruxelles și aprobat de Guvern. Aceasta ar avea rolul de a derula proiecte de investiții accesate cu bani europeni prin PNRR în valoarea de două miliarde de euro. De asemenea, Agenția ar oferi și consultanță consiliilor județene și primăriilor în ceea ce privește rețeaua sanitară.
Liberalii nu doresc înființarea instituției pentru că vor ca banii europeni să fie gestionați de către autoritățile locale. De altfel, președintele PNL, Ludovic Orban a recunoscut, într-o conferință de presă, că PNL nu este de acord cu înființarea Agenției pentru că aceasta nu va avea timp să deruleze procedurile de licitație. Orban susține că proiectele europene trebuie derulate prin administrațiile locale.
- Ludovic Orban: „Noi n-am susținut, nu s-a luat o decizie și nu s-a discutat în Coaliție ca să se înființeze o agenție pentru PNRR. Gândiți-vă, noi trebuie să contractăm 70% din sumele alocate prin PNRR până în 31 decembrie 2022 conform regulamentului european. Păi noi dacă folosim timpul ăsta pentru a înființa Agenția atunci când se va înființa nici nu va avea timp să deruleze procedurile de licitație. Punctul exprimat în Coaliție este pentru entitățile care au documentații mature, derularea procedurilor să se facă de cel care deține spitalul sau cel care urmează să-l dețină indiferent că este vorba de consilul municipal, consiliul județean sau spitalele care sunt la Ministerul Sănătății. Toate aceste entități au proiecte mature și ele trebuie să deruleze licitația pentru a ne putea încadra și a putea finaliza aceste proiecte până în decembrie 2026. Dacă nu reușim să finalizăm proecedurile”.
Întrebat dacă România va anunţa Comisia Europeană că renunţă la această Agenţie, preşedintele PNL a răspuns: „Aşa mi se pare normal. Acolo nu scrie că toate proiectele vor derula prin Agenţia respectivă. (…) Acolo scrie că se înfiinţează agenţia. Eu zic că se poate păstra înfiinţarea agenţiei, pentru că are o finanţare de 40 de milioane. Nu este obligatoriu să scoţi, numai că derularea proiectelor care urmează să fie finanţate din PNRR trebuie să fie derulate de cei care deţin spitalele. (…) Sunt multe alte spitale care sunt într-un stadiu matur, care pot fi incluse acolo şi unde deja s-au derulat proceduri şi derularea procedurilor trebuie să se facă în continuare de către deţinătorii spitalelor, indiferent că este vorba de consiliul municipal, consiliul judeţean, minister sau alt deţinător al spitalului”.
De partea cealaltă, președintele USR-PLUS, Dan Barna a subliniat că Agenţia pentru Investiţii în Sănătate nu adaugă la birocraţie şi propunerea se regăseşte în programul de guvernare agreat de coaliţie. Nu poate să fie un subiect de negociere.
- Dan Barna: „Această propunere se regăseşte în programul de guvernare, pentru că am văzut diverse puncte de vedere că nu se ştia, că nu s-a auzit. Este un subiect agreat de reprezentanţii coaliţiei – domnul Buşoi, domnul Cseke şi la momentul acela colegul nostru Vlad Voiculescu – au agreat acea componentă din programul de guvernare şi se regăseşte foarte clar în programul de guvernare care nu este şi nu poate să fie un subiect de negociere. Evident, suntem dispuşi să aducem clarificări, dacă sunt necesare, dar această agenţie este clar necesară şi foarte importantă. Nu adaugă la birocraţie. Nu devine un sistem mai greoi sau mai complicat. Pur şi simplu discutăm de reorganizarea unei structuri care există în momentul de faţă în Ministerul Sănătăţii şi care s-a dovedit nefuncţională. Este un subiect pe care îl vom detalia şi în şedinţa de coaliţie, nefiind discutat până acum la coaliţie tocmai din acest motiv foarte simplu: este unul dintre obiectivele asumate de această coaliţie de guvernare”.
Subiectul urmează să fie discutat în ședința Coaliției din cursul zilei de marți.
Reamintim că ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a declarat luni că liderii Coaliției și-au dat deja acordul pentru înființarea Agenției. Aceasta a fost contrazisă public de premierul Florin Cîțu care a spus că nu știe să existe vreun acord în acest sens.
„Această soluție a fost discutată în Coaliția de guvernare, nu a fost aprobată în Coaliția de guvernare, deci nu am cum să o susțin în acest moment. E o decizie pe care trebuie să o luăm în Coaliție, cu președinții de partid”, a declarat Florin Cîțu.