Sari direct la conținut

Un oligarh rus, care controla trei companii prezente și în România, scapă de sancțiunile UE – decizie a Tribunalului UE

HotNews.ro
Tribunalului UE a dispus Consiliului UE să elimine sancțiunile împotriva oligarhului rus Dmitri Pumpiansky și a soției sale Galina Pumpyanskaya, după ce acesta a făcut a făcut apel împotriva sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, scrie Kyiv Independent.
Oligarhul rus Dmitry Pumpyansky scapă de sancțiunile UE / FOTO Sergei Ilnitsky / AP / Profimedia
Oligarhul rus Dmitry Pumpyansky scapă de sancțiunile UE / FOTO Sergei Ilnitsky / AP / Profimedia

Tribunalul UE a dispus Consiliului UE să elimine sancțiunile împotriva oligarhului rus Dmitri Pumpiansky și a soției sale Galina Pumpyanskaya, după ce acesta a făcut a făcut apel împotriva sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, scrie Kyiv Independent.

Astfel, potrivit unei decizii a Tribunalului UE publicată pe 26 iunie, Dmitri Pumpiansky scapă de sancțiunile care fuseseră implementate ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

În plus, consiliul a fost instruit să-și acopere propriile costuri și să plătească cheltuielile legale ale lui Pumpyansky.

Pumpyansky scapă de sancțiuni după ce a demisionat din consiliile de conducere ale Sinara și TMK

Sancțiunile au fost inițial impuse lui Pumpyansky, fostul șef al Sinara și TMK, în martie 2022.

Ambele companii au fost acuzate că sprijină eforturile de război ale Rusiei. TMK este un furnizor cheie de oțel al gigantului energetic rus Gazprom, în timp ce Sinara este o bancă de investiții rusă proeminentă, ambele fiind legate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Autoritățile UE au spus că Pumpyansky a beneficiat de cooperarea cu autoritățile ruse și cu întreprinderile de stat, oferind „venituri substanțiale guvernului rus, care este responsabil pentru anexarea Crimeei și destabilizarea Ucrainei”.

Galina Pumpyanskaya a fost sancționată și din cauza rolului său de șef al fundației de caritate deținută de Sinara.

În urma impunerii sancțiunilor, Pumpyansky a demisionat din consiliile de conducere ale Sinara și TMK. El a contestat inițial sancțiunile în instanță, dar procesul său a fost respins în septembrie 2023, instanța remarcând implicarea sa continuă în sectoare critice pentru Kremlin.

Sancțiunile s-au extins și asupra fiului său, Alexander Pumpyansky, în 2022. Cu toate acestea, Alexander a făcut apel cu succes împotriva sancțiunilor în noiembrie 2023.

Amintim că în martie 2022, la puțin timp de la începerea războiului din Ucraina, ANAF a blocat conturile a trei companii TMK Artrom, TMK Assets și TMK Europe GMBH, controlate în mod indirect prin intermediul entității TMK Steel Holding United. 

Citește și:

Autoritățile au discutat cu sindicatele din TMK Artrom, companie controlată de rusul Dmitry Alexandrovich Pumpyansky, ce are conturile blocate de ANAF

INTERVIURILE HotNews.ro