Sari direct la conținut

ANAF a blocat conturile a trei companii controlate de un rus în România. Care sunt firmele

HotNews.ro
ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

ANAF a blocat conturile a trei companii TMK Artrom, TMK Assets și TMK Europe GMBH, controlate în mod indirect prin intermediul entității TMK Steel Holding United, de către o persoana fizică aflată pe lista de sancțiuni dispuse la nivelul Uniunii Europene.

Fiscul nu dă detalii, dar ar fi vorba despre Dmitry Alexandrovich Pumpyansky.

Astfel, Fiscul a înghețat „toate fondurile și resursele economice care aparțin, se află în proprietate ori posesia sau sunt controlate de orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism sau de persoane fizice sau juridice, entități sau organisme asociate acestora.

Măsurile luate vizează disponibilitățile aflate în conturile bancare precum și orice alte fonduri sau resurse economice.

Ordinele care vizează sancționarea celor 3 entități au fost transmise spre publicare în Monitorul Oficial al României.

Totodată, la solicitarea SC TMK ARTROM SA a fost acordată o derogare pentru efectuarea de plăți esențiale pentru continuarea activității comerciale a societății, respectiv plata drepturilor salariale ale angajaților, plăți către furnizori și instituții de credit.

Plățile sunt autorizate cu condiția ca destinatarii acestora să nu figureze în Regulamentul (UE) nr. 269/2014.

Măsuri similare de derogare au fost adoptate și în alte state membre UE.

Cu ce se ocupă companiile sancționate

TMK-ARTROM S.A., controlată de TMK Europe GmbH, a fost înființată în anul 1982, fiind o societate pe acţiuni înregistrată în Slatina. Este specializată în producţia de ţevi fără sudură, pentru utilizări industriale, inclusiv pentru industria ingineriei mecanice sau de automobile. Principalul obiect de activitate al societăţii îl constituie producţia de tuburi, ţevi, profile tubulare şi accesorii pentru acestea din oţel.

Compania a fost retrasă de la tranzacționare de pe piața românească de capital în 2020.

TMK Assets este o societate cu răspundere limitată, cu sediul în București. Aceasta acționează în domeniul imobiliar. Societatea a fost achiziționată în anul 2012.

La jumătatea anului 2020 avea înregistrată o pierdere de 34,8 milioane lei (la nivel de grup), după ce în 2019 (tot la șase luni, înregistrate un profit de 14,9 milioane lei.

Cine este Dmitry Alexandrovich Pumpyansky

Conform Anexei UE, Dmitry Alexandrovich PUMPYANSKY este președintele consiliului de administrație al PJSC Pipe Metallurgic Company, precum și președintele și membru al consiliului de administrație al Group Sinara. Așadar, acesta sprijină și beneficiază de cooperarea cu autoritățile și cu întreprinderile de stat din Federația Rusă, inclusiv căile ferate rusești, Gazprom și Rosneft. Prin urmare, este implicat în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venituri guvernului Federației Ruse, care este responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei.

La 24 februarie 2022, după etapele inițiale ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, Dmitry Alexandrovich PUMPYANSKY, alături de alți 36 de oameni de afaceri, s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin și cu alți membri ai guvernului rus pentru a discuta impactul acțiunilor întreprinse în urma sancțiunilor occidentale.

Faptul că a fost invitat să participe la această reuniune arată că este membru al cercului cel mai apropiat al lui Vladimir Putin și că sprijină sau pune în aplicare acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și stabilitatea și securitatea Ucrainei.

De asemenea, acest lucru arată că este unul dintre oamenii de afaceri importanți, implicat în sectoare economice care furnizează o sursă substanțială de venit guvernului Federației Ruse, care este responsabil de anexarea Crimeei și de destabilizarea Ucrainei.

Reamintim că ANAF a blocat recent fondurile deținute de compania aeriană rusă Aeroflot, controlată indirect de Vitaly Gennadyevich Savelyev, Mikhail Igorevich Poluboyarinov și Sergey Viktorovich Chemezov. Este vorba, în acest caz, de o reprezentanță.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro