Sari direct la conținut

Un parcurs pe Dealul Mitropoliei si in imprejurimi

HotNews.ro
un-parcurs-pe-dealul-mitropoliei-si-in-imprejurimi, Foto: Hotnews
un-parcurs-pe-dealul-mitropoliei-si-in-imprejurimi, Foto: Hotnews

Cartea isi propune sa aduca in atentia iubitorilor de istorie si arhitectura bucuresteana, evolutia urbanistica si arhitecturala, de-a lungul a patru secole, a Dealului Mitropoliei si a imprejurimilor sale, o zona insemnata a Bucurestiului. Pe tot parcursul acestor epoci, perioade de apogeu au alternat cu perioade de restriste, in care proiecte de urbanism si arhitectura s-au impletit cu vointe politice si cerinte religioase.

Momente importante din istoria urbana si arhitecturala a Bucurestiului se regasesc in istoria Dealului Mitropoliei, devenit in decursul timpului unul din simbolurile orasului.

Pornind de la situatia actuala, prin acest studiu se propune un itinerar in istoria locului, o radiografie in urbanismul si arhitectura Dealului Mitropoliei si a imprejurimilor:

• istoria urbana si sistematizarile Dealului Mitropoliei,

  • • istoria aleii de pe versantul de est de la trasarea ei de catre Constantin Brancoveanu pana in prezent,
  • • plastica arhitecturala a vilelor ce bordeaza latura de sud a dealului,
  • • lotizarile din zona realizate in perioada interbelica, cunoscute dar putin cercetate – Parcelarea Culina-Simotta realizata de cei doi arhitecti si Parcelarea Sf. Ecaterina realizata de arhitectul Florea Stanculescu aflata in imediata vecinatate a Bisericii Sf.

Ecaterina,

• tipologia arhitecturala a strazii Principatele Unite.

Cercetarea a fost realizata impreuna cu studentii de la Facultatea de Istoria si Teoria Artei de la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, pe baza lucrarilor de la seminarul condus de arhitect Cristina Woinaroski in cadrul cursului de istoria arhitecturii din Romania, sustinut de arhitect Alexandru Beldiman.

Speram ca acest volum sa completeze istoria Dealului Mitropoliei, sa trezeasca interesul cititorilor si sa fie in acelasi timp un instrument de lucru pentru viitoarele interventii ale urbanistilor, arhitectilor si edililor capitalei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro