Un pericol: liberalismul de cumetrie (de Ovidiu Nahoi)
Ovidiu Nahoi considera ca reforma morala in PNL se face cu jumatati de masura.
Reforma morala pentru trecut, tacere pentru prezent.
Sambata seara, la Constanta, n-au fost prea multi romani bucurosi, dupa semiesecul echipei lui Piturca. Dar macar vreo cativa multumiti tot s-au gasit. Liberalii, de pilda, care au tinut pe malul marii o importanta sedinta a Delegatiei Permanente.
Mona Musca si Ioan Ghise au fost exclusi pentru colaborarea lor cu Securitatea. Liderii liberali, in frunte cu premierul Tariceanu, au reafirmat astfel puternicul angajament al partidului pe linia reformei morale. Liberalii au parasit, asadar, Constanta cu mainile curate si inimile usoare. Dar chiar asa sa fie?
In timp ce conducerea PNL se razboia cu fantomele comunismului, un tanar demnitar sustinut de partid facea cunostinta cu atmosfera sordida a arestului.
Este prefectul de Iasi, Radu Prisacaru, fost sef de campanie electorala a actualului deputat Relu Fenechiu, liderul PNL Iasi. Un alt arestat in aceeasi cauza este seful ADS Iasi, Flavius Ionita, var cu prefectul si fost director comercial al unei firme a aceluiasi – Bingo! – Relu Fenechiu.
A treia persoana intrata in vizorul procurorilor anticoruptie este omul de afaceri Cristian Maftei, fin de cununie al fruntasului liberal Crin Antonescu.
Ar fi fost de asteptat ca fruntasii liberali sa dezbata serios aceasta situatie, jenanta. Nu de alta, dar cazul de la Iasi scoate in evidenta un intreg lant de legaturi si complicitati.
Stiam despre Radu Prisacaru ca a fost declarat, de catre guvern, cel mai bun prefect al anului 2005. Acum conducerea liberala, care anul trecut se mandrea cu un cadru tanar si de nadejde, nu a fost catusi de putin socata? Se pare ca nu.
Dupa cum nu a parut sa-i dea insomnii nici faptul ca Relu Fenechiu se profileaza din ce in ce mai clar in postura de nou baron local. In jurul lui sunt tesute numirile in administratia locala, el pare a fi placa turnanta intre zona politica, administrativa si clientela din mediul de afaceri.
Pana la urma, la Iasi nu avem altceva decat o copie fidela a capitalismului de cumetrie, infierat – in vorbe – de Ion Iliescu in vremea domniei atotputernicului Nastase si transferat, ca mod de lucru, in curtea PNL-ului local.
Conducerea liberala ar fi trebuit, asadar, sa se intrebe serios daca acesta este modul de a face politica pe care l-a promis opiniei publice in momentul preluarii puterii.
Daca inlocuirea baronilor PSD cu altii, mai noi si, eventual, mai tineri si mai prezentabili, este tot ceea ce se poate in Romania anului 2006. Daca un lider precum Relu Fenechiu mai merita increderea partidului sau daca nu cumva ar fi trebuit si el executat, nu pentru colaborarea cu regimul de tip vechi, ci pentru mentinerea in viata a partii putrede din regimul de tip nou.
Sanctionarea celor care au ascuns legaturile lor vinovate cu organele de represiune ale regimului comunist este, desigur, o initiativa demna de apreciat.
Relevanta ei publica va avea insa enorm de suferit daca intransigenta fata de cei cu trecutul patat va merge mana-n mana cu toleranta fata de cei care continua metehnele prezentului.
Dimpotriva, este de asteptat ca electoratul, care traieste in prezent si nu in istoria recenta, sa sanctioneze comportamentul demnitarilor de azi, inainte de a aprecia clarificarile legate de trecut.
Cu alte cuvinte, oamenii se vor intreba de ce un lider local precum Relu Fenechiu mai merita increderea partidului si ce naiba o insemna expresia „reforma morala”.