Sari direct la conținut

Un proiect repetent si politica gulerelor albe aplicata la romanii din strainatate

Exact acum un an, Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, lansa proiectul unei platforme de comunicare pe Internet, dedicate comunitatilor romanesti de peste hotare. Proiectul scos la licitatie in 2006 si castigat in februarie 2007 de Microsoft Romania / IGCTI, in parteneriat cu eRomania Gateway, e pe butuci.

Licitatia in sine, a fost un meci de box in care, pe ring, s-au infruntat degeaba niste soricei, cu un elefant.

Un proiect cu ambitz

Iata ce spunea Iulian Costache, director in MAE, despre acest proiect, la intrebarea pe care i-am adresat-o telefonic, in direct la emisiunea Mihaelei Craciun din 11 septembrie (Articolul 7, la TVR international, invitat si academicianul Horia Ene): „Este un proiect ambitios si, probabil, chiar in premiera europeana, constructia unei platforme de comunicare de asemenea anvergura.

Nici una dintre celelalte tari nu are un astfel de proiect, de un asemenea ambitus”.

El continua: „Castigator a fost Microsoft in colaborare cu IGCTI-ul, care este providerul de

tehnologie, de hardware si de Internet in Romania. Este ca si cum ar aparea, oferit de cineva, in speta de statul roman, un fagure, in care urmeaza sa se introduca informatia, de catre comunitatile profesionale, de catre institutii, organizatii, asociatii, persoane individuale.

Este vorba de un principiu interactiv de gestionare a informatiei si chiar de un concept al democratiei participative, unde nu exista verticala, si nici ierarhie”.

Intr-adevar, mediul Internet ofera „democratia participarii”, cvasi-protectia anonimitatii si aparent, lipsa de cenzura. Doar aparent. Cand nu exista o redactie de presa cu pretentii de acuratete informationala si stilistica, sunt destui comentatori care „curata scame”, forumisti platiti si webmasteri inrolati.

And the winner is….

La licitatia deschisa si facuta publica pe homepage-ul MAE in octombrie 2006, au participat noua concurenti, in regim de ONG, firma sau institutie, unele in parteneriat. N-a fost emisa o „Documentatie de licitatie”, care sa stipuleze clar conditiile de eligibilitate ale ofertantilor la licitatie.

Lista concurentilor n-a fost comunicata ofertantilor. Daca aceasta lista li s-ar fi transmis participantilor la licitatie, nu stiu cine ar fi perseverat, in cursa cu Microsoft. Marca MS impune oricui, iar gandul ar fi dus la o procedura de forma, impusa legal de valoarea proiectului licitat.

In comunicatul oficial MAE din 22.04.07 se anunta ca „Pentru analizarea dosarelor participante la licitatie, s-a creat la nivelul MAE-DRRP o Comisie de evaluare si selectare.

Comisia a reunit expertiza atat guvernamentala, cat si neguvernamentala, fiind constituita din urmatorii membrii: Sorin Moise (director DLC), Sorin Badulescu (director DTI), Ioana Avadani (reprezentant al Centrului pentru Jurnalism Independent), Iulian Costache (director DOR), Ana Dinescu (reprezentant al Dcom) si Laura Jerca (director DRVB)“.

“Parcurgand succesiunea etapelor prevazute in procedura de evaluare si selectie a proiectelor, in data de 23 februarie 2007 membrii comisiei special constituite au incheiat acest proces, propunand desemnarea ca cel mai bine clasat pe fiecare componenta in parte a urmatorilor candidati:

Microsoft Romania – Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (pentru componenta „A”- infrastructura de comunicatii) si Asociatia eRomania Gateway – Freedom House (pentru componenta „B” – resurse de comunicare si gestionarea circuitelor de informatii).

„Domnul secretar de stat Mihai Gheorghiu, coordonator al Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni a aprobat propunerea Comisiei de evaluare a proiectelor“, se mai mentioneaza in comunicat.

Desi licitatia s-a incheiat in luna februarie, comunicatul de presa al DRRP a fost publicat pe websitul MAE in 22.04.07, cu o zi inainte ca Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), castigatorul licitatiei, sa fie desfintat prin ordonanta de Guvern.

Un proiect repetent

Iata ce spune legea si in fagurele cui ar urma sa se scurga mierea informationala diasporean

„Conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.

25/2007 privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, in data de 23 aprilie 2007, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) se desfiinteaza, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) preluand bugetul, sursele de finantare, personalul, drepturile si obligatiile fostului IGCTI.

Astfel, ANRCTI devine unica institutie care va acorda atat autorizarea generala, cat si licentele de utilizare a spectrului de frecvente si a resurselor de numerotatie.

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei – ANRCTI – este institutia care are rolul de a pune in aplicare politica nationala in domeniile comunicatiilor electronice, comunicatiilor audiovizuale, echipamentelor radio si echipamentelor terminale de comunicatii electronice, inclusiv din punctul de vedere al compatibilitatii electromagnetice, tehnologiei informatiei si serviciilor postale“.

„Atributiile specifice in domeniul operarii la nivel national a sistemelor informatice ale administratiei publice centrale destinate guvernarii electronice (www.e-guvernare.ro, www.e-licitatie.ro, www.autorizatiiauto.ro) vor fi preluate de viitoarea Autoritate Nationala pentru Serviciile Societatii Informationale, institutie publica care se va infiinta si functiona in subordinea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei“.

Bani pentru vitrine

Proiectele DRRP sunt agreate si se desfasoara, indeobste, pe perioada anului calendaristic in care le-a fost aprobata finantarea si s-a incheiat contract. DRRP – in formula veche DRP, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni- a gestionat anual, peste 3.000.000 de euro, pentru sprijinul initiativelor romanilor de peste granite.

O serie importanta de fonduri a fost insa administrata prin ONG-uri, firme si institutii din tara.

Proiectele finantate si finalizate in 2003-2004 exista doar in varianta tiparita, pe atunci Departamentul nu avea prezenta in Internet. Listele complete ale proiectelor finantate prin DRRP in 2005 si 2006, pot fi insa accesate pe situl MAE, la:

http://www.mae.ro/poze_editare/2006.08.09_DRRP_Proiecte2005.pdf

http://www.mae.ro/poze_editare/DRRP_proiecte_2006.pdf

Sprijinul de la Bucuresti -pentru romanii din vecinatate, expusi asimilarii totale, dar si a celor din Europa sau de peste oceane- pentru proiecte coerente si folositoare identitatii romanesti in lume, e binevenit.

Multi bani merg insa spre „vitrine”, mai putini inspre proiecte sociale, orientate in favoarea recuperarii perdantilor emigratiei romanesti, care fac primele pagini ale presei internationale si imaginea bruta a Romaniei peste hotare.

Nicolae Mirita, bietul roman ars de viu la Castellon, a murit.

Se poarta gulerele albe

Trendul actual al DRRP-MAE este inspre elite, mai voalat spus, inspre profesionisti, din toate domeniile.

„Este vorba de o schimbare de viziune asupra relatiei cu romanii de peste hotare si, pentru a intelege importanta, ponderea si potentialul acestui domeniu, trebuie sa pornim de la intelegerea catorva provocari fundamentale pe care Romania va trebui sa le faca fata in urmatorii 10 ani: provocarea paradigmei stiintifice -pornind de la strategia Lisabona a Uniunii Europene, dar si de la

conceptul societal al societatii contemporane, intr-o economie bazata pe cunoastere- si valorificarea potentialului stiintific, economic, al comunitatilor romanesti de peste hotare, de maximizare a beneficiilor aderarii la UE si la umbrela de securitate pe care o reprezinta NATO”.

In cuvintele de mai sus ale directorului Costache se reflecta si puncte din strategia MAE „Repere pentru un deceniu de politica externa. Interese, valori, instrumente”. Strategia a fost prezentata public de ministrul de externe Adrian Cioroianu, in 3 septembrie, iar ultimele doua puncte se refera la relatia cu romanii de pretutindeni.

Este evident ca, in noua sa strategie, DRRP muta politica la varfuri. Proiectul vechii platforme, pentru comunitatile romanesti „en-gros”, e repetent. Accentul s-a mutat pe elite, iar destinatia platformei pare a se contura in alt sens: un fagure de miere pentru albinele destepte si harnicute, ghidate de Regina de la Bucuresti.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro