Sari direct la conținut

Un român a murit în Congo, alți doi sunt răniți – MAE / E vorba de mercenari care luptă cu forțele rebele

HotNews.ro
Un român a murit în Congo, alți doi sunt răniți – MAE / E vorba de mercenari care luptă cu forțele rebele
Congo se confruntă cu o insurgență sângeroasă și cu o criză umanitară cumplită, Foto: Guerchom Ndebo / AFP / Profimedia

Un cetăţean român a murit şi alţi doi au fost răniţi în Congo, fiind rănită încă o persoană, cetăţean al unui alt stat, anunţă Ministerul de Externe. Incidentul are loc în contextul degradării situaţiei de securitate din această ţară.

Potrivit TVR Info, un român a murit și doi au fost răniți într-un atac cu mortiere. Bărbaţii sunt mercenari care sprijină guvernul congolez în lupta cu rebelii, afirmă sursa citată.

MAE aminteşte că pentru Congo este valabil un avertisment de călătorie de nivel 8/9 – ”Evitaţi orice călătorie!”.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, duminică, faptul că, în contextul degradării situaţiei de securitate din Republica Democratică Congo (RD Congo), s-a autosesizat, prin intermediul Ambasadei României la Luanda, Republica Angola, ca urmare a apariţiei informaţiilor cu privire la decesul unei persoane şi rănirea altor trei, sâmbătă, în apropierea oraşului Goma, situat la frontiera cu Rwanda.

Astfel, reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile din Congo pentru obţinerea unor informaţii oficiale cu privire la cetăţenia şi identitatea victimelor.

”Din informaţiile comunicate reprezentanţilor misiunii diplomatice, a rezultat că persoana decedată şi două persoane rănite au cetăţenia română, iar cea de-a patra persoană rănită are cetăţenia altui stat.

Până în prezent, la nivelul misiunii diplomatice nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară.

Ambasada României la Luanda menţine situaţia în atenţie prioritară şi continuă dialogul cu autorităţile congoleze competente”, a precizat MAE.

În februarie, tot în Congo, doi cetăţeni români au murit şi alţi patru au fost răniţi.

Sute de mercenari români, implicați în lupte grele

Sunt în jur de 900 de români cu contract în domeniul protecţiei în Republica Democratică Congo, potrivit unui material stirileprotv.ro din februarie

Unii sunt veterani ai teatrelor de operațiuni, alții demisionari din armata română pentru un salariu mai bun, dar sunt și luptători fără experiență militară. Pentru câteva mii de euro pe lună trebuie să antreneze forțele guvernamentale și să protejeze zone strategice atacate de rebelii din Mișcarea M23.

Contractorii privați români au fost implicați în cele mai grele lupte din ultimul an, de când au înlocuit trupele Wagner în Congo, mai spune sursa citată.

Comandantul lor pare să fie controversatul Horațiu Potra, fost luptător din Legiunea Franceză, al cărui nume a apărut de mai multe ori în presa română.

Confruntările cu forțele rebele s-au intensificat anul acesta

Gruparea de forțe rebele M23 a lansat o ofensivă majoră în 2022, care a dus la o intervenție militară și la eforturi de mediere din partea liderilor regionali din Africa de Est, potrivit Reuters. Aceștia au negociat o încetare a focului anul trecut, dar aceasta a fost încălcată în mod repetat.

Congo, puterile occidentale și un grup de experți ai ONU au declarat că grupul rebel condus de Tutsi este susținut de țara vecină Rwanda, însă aceasta neagă că ar fi implicată.

Confruntările dintre rebeli, forțele armatei și grupurile de autoapărare care îi susțin s-au intensificat la începutul anului, forțând comunități întregi să fugă în zonele considerate mai sigure de la periferia orașului Goma.

INTERVIURILE HotNews.ro