Sari direct la conținut

Un român care creștea animale, pus de ANAF la plata TVA, impozitului pe venit, CAS și CASS / Dacă nu a plătit, poate beneficia de amnistie

HotNews.ro
Sediu ANAF. Foto: Agerpres
Sediu ANAF. Foto: Agerpres

Un român care se ocupa de creșterea unor animale a fost controlat în august de ANAF pentru că nu a declarat și plătit nimic la Stat în perioada 2020 – 2022, conform unui document al instituției analizat de HotNews.ro.

Fiscul nu oferă decât codul CAEN când vine vorba despre activitatea sa, respectiv 0194. Adică se ocupa cu oricare din lucrurile de mai jos:

  • creșterea și reproducția animalelor semi-domesticite și a altor animale: păsări (cu excepția păsărilor domestice), struți și emu, insecte, reptile, iepuri,
  • producția de piei cu blană, piei de reptile sau de păsări provenite din activitatea fermelor
  • creșterea albinelor ori a animalelor de companie (cu excepția peștilor): pisici, câini, hamsteri, păsări (de exemplu papagali), etc.

Din verificările ANAF rezultă că în iunie 2021 a depășit plafonul de scutire a TVA realizând venituri de peste 300.000 lei, fiind obligat să se înregistreze în scopuri de TVA în termen de 10 zile de la data atingerii plafonului.

Conform Codului fiscal, dacă depășești venituri de 300.000 lei, atunci va trebui să plătești TVA de 19%.

La depășirea acelui plafon ești obligat să depui formularul 300 Decont de TVA. Dacă ai și operațiuni intracomunitare, atunci mai este un formular: 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare.

În ceea ce privește impozitul pe venit și contribuțiile sociale, această persoană nu a declarat și plătit nimic la Stat în perioada analizată, iar angajații Fiscului i-au calculat și stabilit sumele de plată (impozit, CAS și CASS).

Bineînțeles, la acele sume, instituția calculează inclusiv dobânzi și penalități (cum sunt cele de întârziere și nedeclarare).

Fiscul nu oferă în acest tip de exemple de controale nume ori sumele.

De precizat că dacă nu a plătit din iunie până acum, poate beneficia de amnistia fiscală a Guvernului Ciolacu, iar pe lângă dobânzi și penalități de întârziere va scăpa și de 25% din suma principală de plată dacă suma e de peste 5.000 de lei, ori 50% dacă e sub.

Vezi și: Românii pot aplica pentru ștergerea dobânzilor, penalităților și a unei părți din datorie / Procedura amnistiei, în Monitorul oficial

Amnistia fiscală. Guvernul a adăugat noi condiții. Noua formă a OUG, în Monitorul Oficial

Greșeala unui IT-ist controlat de ANAF în privința TVA / Altul nu și-a declarat câștigul din criptomonede

O persoană fizică care vindea lemne a fost pusă de ANAF să plătească TVA

Un român care a vândut fiare vechi în Franța, pus de ANAF să plătească impozit pe venit, CAS și CASS

Ai vândut terenuri? Atenție la TVA. Ce a pățit un român controlat de ANAF

Un român a construit un bloc, a vândut apartamente, dar nu a declarat nimic la ANAF / Ce decizie a luat Fiscul

INTERVIURILE HotNews.ro