Sari direct la conținut

O persoană fizică care vindea lemne a fost pusă de ANAF să plătească TVA

HotNews.ro
O persoană fizică care vindea lemne a fost pusă de ANAF să plătească TVA
Imagine ilustrativă / Shutterstock

O persoană fizică a vândut lemne în perioada 2018 – 2024, iar ANAF a declanșat, în cazul acesteia, o inspecție fiscală. “Urmare verificării documentelor justificative (facturi, chitanțe, extrase de cont bancar) puse la dispoziție de către ea, echipa de inspecție fiscală a constatat că avut venituri din activități independente, respectiv activități silvice (tranzacții cu masă lemnoasă)”, menționează un raport al ANAF referitor la controalele din luna iunie.

Documentul spune că activitatea a avut caracter de continuitate, ceea ce înseamnă că în acest caz ar fi trebuit să se înregistreze ca PFA, iar la finalul anului 2019 a realizat o cifră de afaceri mare. Fiscul nu spune despre ce sumă este vorba, dar având în vedere că vorbește deste TVA, înseamnă că a depășit 300.000 lei.

Acea persoană era obligată ca în termen de 10 zile ză solicite înregistrarea în scopuri de TVA în ianuarie 2020 pentru că a depășit plafonul în 2019. Cum nu s-a înregistrat în scopuri de TVA, a fost pus la plată de către ANAF.

De precizat că dacă nu a plătit din iunie până acum, poate beneficia de amnistia fiscală a Guvernului Ciolacu, iar pe lângă dobânzi și penalități de întârziere va scăpa și de 25% din suma principală de plată dacă suma e de peste 5.000 de lei, ori 50% dacă e sub.

Fiscul nu oferă în acest tip de exemple de controale nume ori sumele.

Conform Codului fiscal, dacă depășești venituri de 300.000 lei, atunci va trebui să plătești TVA de 19%.

La depășirea acelui plafon ești obligat să depui formularul 300 Decont de TVA. Dacă ai și operațiuni intracomunitare, atunci mai este un formular: 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare.

Multe persoane fizice care au venituri din activități independente nu știu că trebuie să plătească și TVA dacă veniturile sunt ridicate. HotNews.ro a mai scris în trecut despre acest lucru. Vezi cazul unei videochatiste din Timișoara.

INTERVIURILE HotNews.ro