Sari direct la conținut

Greșeala unui IT-ist controlat de ANAF în privința TVA / Altul nu și-a declarat câștigul din criptomonede

HotNews.ro
ANAF, Foto: © Peter Williams | Dreamstime.com
ANAF, Foto: © Peter Williams | Dreamstime.com

Un IT-ist, care a procedat normal în declararea și plata impozitului și contribuțiilor, depunând Declarația unică, a făcut o greșeală în 2022, conform unui document al ANAF, care face referire la verificările din luna februarie 2024.

Practic, conform Fiscului, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021 veniturile impozabile realizate din prestări servicii, conform documentelor financiar contabile ale contribuabilului verificat, au depășit plafonul de scutire de 300.000 lei, potrivit prevederilor legale.

Greșeala sa a fost că s-a înregistrat cu o întârziere foarte mare ca plătitor de TVA.

„Acesta avea obligația de a solicita înregistrarea ca plătitor de TVA în regim normal până la 10 ianuarie 2022 pentru a deveni plătitor de TVA de la data de 1 februarie 2022. În fapt, el s-a înregistrat cu întârziere, respectiv din 1 octombrie 2023”, spune ANAF.

Prin urmare, i s-a calculat ce are de plată, la acea sumă adăugându-se dobânzi și penalități de întârziere.

Conform Codului fiscal, dacă depășești venituri de 300.000 lei, atunci va trebui să plătești TVA de 19%.

La depășirea acelui plafon ești obligat să depui formularul 300 Decont de TVA. Dacă ai și operațiuni intracomunitare, atunci mai este un formular: 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare.

Un alt IT-ist nu și-a plătit impozitul pe venit și CASS în perioada 2017 – 2021, dar motivul nu ține de activitatea sa principală, ci de veniturile realizate din criptomonede pe care nu le-a declarat. Pentru acele sume, pe care ANAF nu le spune (nu oferă detalii multe cu privire la astfel de cazuri din cauza secretului fiscal), i s-au calculat impozitul și CASS la care s-au adăugat, bineînțeles, dobânzi și penalități de întârziere.

De precizat că dacă nu au plătit până acum, pot beneficia de amnistia fiscală a Guvernului Ciolacu, iar pe lângă dobânzi și penalități de întârziere vor scăpa și de 25% din suma principală de plată dacă suma e de peste 5.000 de lei, ori 50% dacă e sub. Pentru mai multe detalii vezi: Ce pași trebuie urmați pentru a beneficia de amnistia fiscală 

Citește și:

O persoană fizică care vindea lemne a fost pusă de ANAF să plătească TVA

Un român care a vândut fiare vechi în Franța, pus de ANAF să plătească impozit pe venit, CAS și CASS

Ai vândut terenuri? Atenție la TVA. Ce a pățit un român controlat de ANAF

INTERVIURILE HotNews.ro