Sari direct la conținut

Un rus a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru că ar fi vrut să atace un centru de recrutare

HotNews.ro
Un rus a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru că ar fi vrut să atace un centru de recrutare
Recrut rus după înrolare Foto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Tribunalul militar din Moscova a condamnat miercuri la 18 ani de închisoare un mecanic rus acuzat că a încercat să comită un atentat la un centru militar de recrutare, a informat agenţia de presă rusă Tass, relatează AFP.

La sfârşitul unui proces cu uşile închise, Artiom Lozovoi, în vârstă de 39 de ani, a fost găsit vinovat de înaltă trădare, pregătirea unui atentat şi deţinerea de explozibili, transmite Agepres.

El a fost arestat în toamna anului 2023 în timp ce încerca să obţină explozibili care urmau să fie folosiţi pentru a comite un atentat la un centru de recrutare din oraşul său Voronej (sud-vest), potrivit surselor din poliţie citate de Tass.

Cu câteva săptămâni înainte de arestarea sa, el a fost amendat cu 30.000 de ruble (293 de euro) pentru că a distribuit un videoclip pe reţeaua de socializare rusă Vkontakte în care critica ofensiva rusă din Ucraina, potrivit televiziunii locale Vesti Voronej.

Un alt tribunal militar rus, din Rostov-pe-Don (sud-vest), a condamnat miercuri un ucrainean la patru ani şi jumătate de închisoare pentru pregătirea unui act terorist la Stavropol, în 2022.

Andrei Marțeniuk a fost acuzat că, la ordinul unui reprezentant al serviciilor speciale ucrainene, a achiziţionat componente pentru realizarea unui amestec incendiar în vederea comiterii unui atentat la un centru de recrutare, potrivit agenţiei Interfax.

Potrivit ONG-ului rus OVD-Info, peste o mie de persoane au fost urmărite penal în Rusia pentru criticarea ofensivei din Ucraina, de la începerea conflictului în februarie 2022.

Campania de recrutare a provocat nemulțumiri în Rusia unde au existat mai multe cazuri în care centrele au fost atacate. La începutul lunii mai, un cetăţean rus a fost condamnat la 15 ani de închisoare de către un tribunal militar pentru că a incendiat un centru de recrutare din oraşul Habarovsk, în estul îndepărtat al Rusiei, a relatat agenţia oficială rusă RIA Novosti.

Și în Ucraina s-au înregistrat atacuri similare. Pe 15 iulie un individ a atacat cu o grenadă un centru militar de recrutare din Busk, în vestul Ucrainei, a anunţat poliţia, atac survenit în plină campanie de mobilizare pentru reînnoirea rândurilor armatei „Un individ necunoscut a aruncat o grenadă asupra faţadei clădirii şi a fugit”, fără a face victime, a declarat poliţia din regiunea Liov într-un comunicat, precizând că „faţada şi ferestrele” centrului de recrutare au fost „avariate”.

INTERVIURILE HotNews.ro