Sari direct la conținut

„Un scenariu sinucigaș”. Moscova spune că lumea va fi adusă în „pragul catastrofei” dacă Occidentul va oferi arme nucleare Ucrainei

HotNews.ro
„Un scenariu sinucigaș”. Moscova spune că lumea va fi adusă în „pragul catastrofei” dacă Occidentul va oferi arme nucleare Ucrainei
Test de lansare a noii rachete rusești cu capacitate nucleară Sarmat - cunoscută și sub numele de Satan-2. FOTO: Russian Ministry of Defence / WillWest News / Profimedia

Ministerul de Externe al Rusiei a catalogat miercuri ideea furnizării armelor nucleare Ucrainei de către Occident drept „o nebunie” și a argumentat că prevenirea unui astfel de scenariu a fost unul dintre motivele pentru care Moscova a invadat Ucraina, relatează Reuters.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului, a spus că este în interesul guvernelor responsabile să se asigure că un astfel de scenariu, pe care ea l-a numit „sinucigaș”, nu se va desfășura.

Ea a spus că ceea ce a numit „acțiuni iresponsabile” ale Ucrainei și a susținătorilor săi occidentali ar putea aduce lumea în „pragul catastrofei”.

Declarația vine după ce The New York Times a scris săptămâna trecută că unii oficiali occidentali au sugerat că președintele american Joe Biden ar putea oferi Ucrainei arme nucleare înainte să părăsească postul. 

Cu toate acestea, există temeri că un astfel de pas ar putea avea implicații grave, notează Reuters.

„Câțiva oficiali chiar au sugerat că Biden ar putea returna Ucrainei armele nucleare care i-au fost luate după căderea Uniunii Sovietice. Acesta ar fi o descurajare instantanee și enormă. Dar un astfel de pas ar fi complicat și ar avea implicații grave”, a scris ziarul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ieri că discuțiile din Occident despre înarmarea Ucrainei cu arme nucleare sunt „absolut iresponsabile”.

Tototdată, Dmitri Medvedev, adjunctul lui Vladimir Putin în Consiliul de Securitate al Federației Ruse, a spus că furnizarea armelor nucleare Ucrainei ar putea fi considerată de către Moscova ca echivalentul unui atac la adresa Rusiei, oferind motive pentru un răspuns nuclear.

Afirmațiile vin și în contextul în care marțea trecută, în cea de-a 1000-a zi de război, Vladimir Putin a impus modificări ale doctrinei nucleare a Rusiei, coborând pragul pentru utilizarea armelor nucleare.

În același timp, Rusia continuă să lucreze să introducă în luptă racheta sa balistică intercontinentală Sarmat, care face parte din arsenalul său nuclear strategic, potrivit TASS.

Racheta RS-28 Sarmat este concepută pentru a purta focoase nucleare pentru a lovi ținte la mii de mile distanță în Statele Unite sau Europa, dar dezvoltarea sa a fost amânată de întârzieri și eșecuri în testare.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro