Sari direct la conținut

Un senator PSD a depus un proiect de lege privind votul prin corespondenta, cu trei zile inainte de depunerea motiunii de cenzura pe aceasta tema

HotNews.ro

Senatorul PSD Adrian Anghel a inregistrat marti la Senat, in calitate de prima camera sesizata, un proiect de lege privind organizarea, desfasurarea si exercitarea votului prin corespondenta de catre cetatenii romani din strainatate, in saptamana in care se dpune motiunea de cenzura la adresa Guvernului pe tema votului prin corespondenta. Este al patrulea proiect de lege pe aceasta tema, pe langa cel al liberalilor, cel initiat de Eugen Tomac si unul mai vechi ce a trecut deja de Senat prin adoptare tacita.

Proiectul prevede inregistrarea prealabila a cetatenilor romani intr-un registru administrat de Autoritatea Electorala Permanenta.

„Acesta este un subiect care s-a dovedit a fi de importanta majora, intrucat experienta de la ultimele alegeri a evidentiat grave probleme in desfasurarea procesului de votare in afara granitelor, disfunctionalitati care au generat o imagine negativa a Romaniei in multe din statele lumii”, precizeaza Anghel in expunerea de motive.

„Prezenta reglementare are la gaza un mecanism complex, care va permite atat exercitarea ndreptului de vot, cat si pastrarea caracterului secret al votului, fiind urmarite numeroase elemente de siguranta pentru manifestarea in cele mai bune conditii a procesului electoral”, mai arata acesta in motivare.

Vezi aici proiectul de lege

Vezi aici expunerea de motive

Presedintele Comisiei speciale de elaborare a legilor electoral, Mihai Voicu (PNL), a explicat in mai multe randuri ca toate proiectele pe aceasta tema vor ajunge in comisia de cod electoral, care va discuta in final pe un singur proiect.

O astfel de lege insa va ajunge sa fie discutata abia dupa ce este trecuta prin parlament legea alegerilor parlamentare.

Intrebat de acest proiect – mai precis al liberalilor, Voicu a declarat saptamana trecuta ca in prezent „nu exista vointa politica”, insa ca liberalii vor retrage motiunea daca pana atunci se adopta proiectul de lege privind votul prin coresondenta al liberalilor. „Aceasta motiune nu este punct fix, legea este punct fix. In momentul in care acest proces va fi deblocat, motiunea noastra va fi retrasa. Daca legea votului prin corespondenta ar fi adoptata sau macar ar fi intr-o faza finala fara echivoc de adoptare motiunea noastra ar fi, desigur, fara sens”, a precizat liberalul.

Pe de alta parte, Gabriela Podasca (PSD), vicepresedinte al comisiei, a afirmat ca PNL trebuie sa se decida care este proiectul privind votul prin corespondenta pe care il sustine, intrucat in prezent sunt trei proiecte depuse.

„Eu cred ca PNL trebuie sa se decida care este proiectul pe votul prin corespondenta pe care il sustine, pentru ca sunt vreo trei legi pe care PNL le-a depus, sunt doua ale PNL si unul al domnului Tomac. Procedura pana acum a fost ca exista un singur proiect pe care lucram, iar celelalte vor figura ca amendamente pentru proiectul pe care noi facem acele modificari”, a spus Podasca.

Ea a sustinut ca PNL trebuie sa isi aleaga un proiect pe care Comisia de cod electoral sa lucreze. „Cand acestia vor initia discutiile, cu siguranta si noi vom avea deschidere. Sunt mai multe proiecte de lege care vizeaza acelasi obiect de reglementare, a votului prin corespondenta. Atat timp cat noi nu ne decidem care e proiectul de fond, nu putem lua o decizie”, a explicat Podasca.

Vezi aici celelalte trei proiecte pe votul prin corespondenta:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro