Sari direct la conținut

Un sistem IT critic al statului nu mai are suport tehnic de peste o lună. Activitatea a peste 200.000 de firme pusă la risc

HotNews.ro
Un sistem IT critic al statului nu mai are suport tehnic de peste o lună. Activitatea a peste 200.000 de firme pusă la risc
Lucrări de mentenanță într-un server (ilustrativ) / Sursă: Makym Klimov | Dreamstime.com

Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o platformă IT critică a statului prin care peste 20.000 de instituții publice cumpără online bunuri, servicii și lucrări de la peste 200.000 de firme înscrise în sistem, nu a mai putut fi accesată două zile, în perioada 26-27 august, din cauza unor probleme tehnice.

  • La solicitarea HotNews.ro de a oferi o explicație, Autoritatea pentru Digitalizarea României, care operează acest sistem IT, spune că va cumpăra „urgent” servicii de suport tehnic, în condițiile în care contractul a expirat de peste o lună.
  • Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) este o platformă electronică prin care companiile de stat și orice instituție publică, de la ministere până la școli sau spitale, pot cumpăra bunuri și servicii în urma unor licitații sau proceduri online de achiziție directă.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), condusă de Dragoș Vlad, a precizat la solicitarea HotNews.ro că probleme tehnice cu care s-a confruntat sistemul informatic SEAP au fost remediate în data de 27 august, ora 23:30, după ce timp de două zile acest sistem nu a mai putut fi accesat.

Toate procedurile online și fazele finale de licitații electronice care aveau data limită de depunere 26 și 27 august, orele 15:00 și 16:00, au fost amânate pentru data de 28 august, aceleași ore.

„În această perioadă, au fost executate lucrări de mentenanță de către personalul instituției, din rațiuni de securitate și pentru a proteja datele tuturor entităților”, spune ADR.

Pentru procedurile online cu data de depunere, 26.08.2024, ora 15:00 și 27.08.2024, ora 15:00, au fost afectate 227 de autorități contractante și de 863 de operatori economici. Pentru procedurile online cu data de depunere, 26.08.2024, ora 16:00 si 27.08.2024, ora 16:00, au fost afectate 21 de autorități contractante si 46 de operatori economici, a mai transmis ADR.

Autoritatea și-a cerut scuze tuturor celor care au fost afectați de întreruperea funcționării sistemului, dând asigurări că toate termenele licitațiilor scadente pe parcursul acestei perioade au fost prelungite administrativ cu o perioadă similară termenului de mentenanță a sistemului, astfel încât să fie respectat principiul tratamentului egal și să fie asigurat accesul nerestricționat la procedurile de achiziție publică.

Bogdan Ivan, ministrul Digitalizarii si Dragos Vlad, presedinte ADR, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bogdan Ivan, ministrul Digitalizarii si Dragos Vlad, presedinte ADR, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ADR: Din 18 iulie până în prezent, mentenanța SEAP a fost asigurată din resurse interne

La solicitarea HotNews.ro de a preciza cine este responsabil de mentenanța acestui sistem IT al statului, ADR a spus că mentenanța SEAP a fost asigurată, în perioada 1 aprilie 2021-17 iulie 2024, de către firma Altimate, care a câștigat o licitație în acest sens.

Mai exact, acordul cadru a expirat în data de 16 martie 2024 și a fost prelungit pe o perioadă de patru luni, până la data de 17 iulie 2024.

„Din 18 iulie până în prezent, mentenanța preventivă și corectivă a SEAP a fost asigurată din resurse interne ale ADR”, spune autoritatea, fără a explica de ce nu a făcut o altă licitație.

Autoritatea pentru Digitalizarea României spune acum că „face demersuri pentru atribuirea în regim de urgență a unui contract de mentenanță preventivă și corectivă SEAP până la organizarea și finalizarea atribuirii unei noi proceduri de achiziție de tip concurențial cu modalitatea de atribuire a contractului de tip acord cadru pentru o perioadă extinsă”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro