Sari direct la conținut

Una din cinci mașini din România e asigurată RCA la firme supravegheate din Franța și Cipru / Surprize în topul RCA în primele șase luni – EXCLUSIV

HotNews.ro
Accident în București, Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru
Accident în București, Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Peste 1,6 milioane de mașini din România erau asigurate RCA în prima jumătate din acest an la Axeria Iard (Franța) și Hellas Direct (Cipru), firme care vând la noi în baza pașaportului european, arată datele preliminare ale ASF, obținute în exclusivitate de HotNews.ro. Vorbim de aproximativ 22% din totalul mașinilor asigurate RCA din România, un număr aflat în continuă creștere.

Golul lăsat în piața RCA de falimentele City Insurance și Euroins a început să fie umplut rapid de două societăți – Axeria Iard (Franța) și Hellas Direct – HD (Cipru) – care vând în baza pașaportului european, conform dreptului de stabilire (FOE – freedom of establishment), fără să mai fie autorizate de Autoritatea de Supraveghere (ASF) din România.

Procedura presupune ca între autoritățile de supraveghere din UE să existe o notificare prin care autoritatea din statul de origine certifică faptul că societatea care dorește să activeze în statul gazdă (România în cazul de față) este autorizată să practice clasa respectivă și respectă indicatorii de solvabilitate.

Suprize în topul RCA: Axeria și HD au ajuns la aproape 18% din piață / Generali a urcat pe 4

Datele preliminare ale ASF, obținute în exclusivitate de HotNews.ro, arată că în primul semestru din acest an, românii aveau încheiate peste 1,64 milioane de contracte RCA la Axeria și HD.

Raportat la cele peste 7,5 milioane de contracte în vigoare la 30 iunie, cei doi asiguratori din Franța și Cipru controlau 21,9% din parcul auto asigurat RCA din România.

Doar în primul semestru din acest an au fost încheiate în total peste 4,3 milioane de contracte RCA, un sfert dintre acestea în contul Axeria Iard și Hellas Direct.

Groupama, Allianz-Țiriac și Grawe au rămas pe primele trei poziții atât în privința numărului de contracte, cât și a veniturilor din primele brute subscrise (PBS) din contractele încheiate în prima jumătate din acest an, astfel:

  1. Groupama: 1,12 miliarde lei / 1,13 milioane contracte
  2. Allianz-Țiriac: 989,7 milioane lei / peste 655.000 contracte
  3. Grawe: 596,6 milioane lei / peste 680.000 contracte
  4. Generali: 453,3 milioane lei / circa 300.000 contracte
  5. Axeria: 431,2 milioane lei / peste 500.000 contracte
  6. HD: 404,2 milioane lei / peste 550.000 contracte
  7. Asirom: 379,9 milioane de lei / peste 260.000 contracte
  8. Omniasig: 347,8 milioane lei / aproape 210.000 contracte

Al 9-lea jucător din piața RCA, Easy Asigurări, firmă controlată de fondatorul Superbet, Sasha Dragic, s-a autorizat la ASF în septembrie anul trecut pentru a vinde RCA, iar primele contracte a început să le emită în luna iulie din acest an.

Din raportările transmise, Eazy Asigurări nu a subscris nicio poliță de asigurare în primul semestru 2024, a comunicat ASF către HotNews.ro.

Datele preliminare ale ASF mai arată că Axeria și HD au ajuns la o cotă de piață de aproape 18% în primele șase luni din acest an, după ce în primul trimestru aveau 16,6% din totalul veniturilor RCA.

Pe de altă parte, Generali a depășit la venituri Axeria și a urcat pe locul 4 în piață, în timp ce Hellas Direct a urcat pe locul 6, depășind Asirom și Omniasig la veniturile obținute în primele șase luni.

Ce spune cel mai mare broker de asigurări despre avansul pe RCA al Axeria și HD

De ce tot mai mulți români își asigură mașinile la Axeria și HD? Au cei doi asigurători prețuri mai mici decât ceilalți asigurători?

  • „Axeria și HD vin cu o segmentare diferită a riscurilor față de ceilalți jucători tradiționali, preferând să subscrie aproape exclusiv clienți persoane fizice cu domiciliul în afara orașelor mari”, a declarat pentru HotNews.ro Viorel Vasile, CEO Safety Broker.

Safety Broker este liderul pieței locale de brokeraj în asigurări și deține aproximativ 14% din totalul pieței RCA după primul semestru din acest an, potrivit informațiilor HotNews.ro.

Sunt motive de îngrijorare că Axeria și HD câștigă tot mai multe contracte RCA în România?

HotNews.ro l-a întrebat pe Sorin Mititelu, vicepreședintele pe asigurări din cadrul ASF, dacă românii au motive de îngrijorare privind ascensiunea RCA a celor două firme din Franța și Cipru.

  • „Cât timp au licență, înseamnă că îndeplinesc condițiile de autorizare, implicit cerințele de solvabilitate și lichiditate, condiții ce sunt uniforme (aproape identice) în toate țările UE”, a declarat pentru HotNews.ro vicepreședintele ASF.

Românii nu pot cumpăra RCA direct de la firme din alte state UE. Cum se vând de fapt polițele Axeria și HD

În Uniunea Eurpeană, orice asigurător autorizat și supravegheat într-un stat membru poate vinde asigurări în alt stat membru prin două metode:

  • libertatea de stabilire (FOE – freedom of establishment) care presupune deschiderea unei sucursale în alt stat membru UE (statul gazdă) și vânzare cu prezență fizică și contact direct cu consumatorii din respectiva țară.
  • libertatea de a presta servicii (FOS – freedom of services) prin care un asigurător dintr-un stat membru UE poate să-și vândă direct asigurările în alt stat membru UE, fără a avea un sediu sau o sucursală deschisă în acea țară.

Axeria Iard și Hellas Direct vând RCA în România prin libertatea de stabilire (FOE), adică printr-o sucursală deschisă în țara noastră și NU direct prin mijloace online din țările de origine.

În România, cele două firme își vând polițele RCA exclusiv prin rețelele brokerilor de asigurare și prin parteneriate cu platforme online precum eMag.ro sau Pint.ro.

Înainte de a-și începe activitatea RCA în România au fost obligate să devină membre în Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR).

În plus, contribuie la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), deci în caz de faliment, păgubiții vor fi acoperiți din România.

Pe site-urile web ale ambilor asigurători apare numărul petițiilor precum și modalitatea de soluționare a acestora. 

Reclamațiile se pot trimite atât celor doi asigurători, cât și către ASF prin platforma dedicată. 

Cum poate interveni ASF împotriva unor firme supravegheate în alte țări

Sorin Mititelu a explicat faptul că „tot ce ține de supravegherea prudențială a acestor companii se află în responsabilitatea autorității din țara de origine a acestora”, dar că ASF poate interveni dacă sunt reclamate nereguli de conduită în piață.

  • „Nu ASF sancționează astfel de companii de asigurări, ci autoritatea de supraveghere din țara lor de origine. 
  • Ceea ce poate face ASF, desigur, într-o situație extremă, este de a interzice dreptul companiei de asigurări ce operează pe licență FOE sau FOS să mai opereze pe piața din România.
  • Însă, o astfel de decizie se poate lua după parcurgerea unui proces de analiză, verificări și chiar inspecții/controale la sucursala din România și într-o permanentă comunicare și coordonare cu autoritatea de supraveghere din țara de origine a companiei de asigurări.
  • Am făcut referire la o măsură extremă, dar mai pot fi și altele, dar acestea țin de interzicerea sau schimbarea unor practici în piață. Aceste decizii pot fi luate de ASF”, a precizat Sorin Mititelu.

ASF verifică de ce au crescut prețurile RCA, deși sunt plafonate de peste un an

Prețurile RCA au crescut în primele trei luni din acest an atât pentru persoane fizice cât și pentru firme, prima medie anualizată fiind de 1.386 de lei, în creștere cu 18% comparativ cu perioada similară din 2023, în ciuda faptul că tarifele sunt plafonate încă din luna martie a anului trecut.

La finele lunii iulie, ASF a anunțat că face verificări pentru a identifica posibile probleme, dar că deocamdată această creștere este obiectivă și în limitele legale „cel puțin până la proba contrarie”.

Amintim că pentru a preveni explozia prețurilor, în urma falimentului Euroins, statul a decis în luna martie 2023 să plafoneze tarifele de primă maxime la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, plafonare care a tot fost prelungită.

De la 1 ianuarie 2024, aceste prețuri sunt plafonate la același nivel cu posibilitatea unei creșteri cu un procent de maxim 6,8% raportat la inflație.

Comisioanele de distribuție ale brokerilor au fost de asemenea limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.

INTERVIURILE HotNews.ro