Sari direct la conținut

Ungaria acuză că Ucraina o „șantajează” prin oprirea livrărilor de petrol de la Lukoil

HotNews.ro
Ungaria acuză că Ucraina o „șantajează” prin oprirea livrărilor de petrol de la Lukoil
Gergely Gulyas, FOTO: Attile Kisbenedek / AFP / Profimedia

Ucraina „șantajează” Ungaria și Slovacia prin oprirea livrărilor de petrol de la compania rusească Lukoil, a acuzat vineri Gergely Gulyas, șeful cancelariei premierului Viktor Orban, citat de Reuters. 

„Ucraina șantajează cele două țări care militează pentru pace și o încetare a focului [cu Rusia]”, a declarat Gulyas în cadrul unei conferințe de presă.

„Dacă situația nu este rezolvată, va exista o penurie de carburanți (…) o soluție trebuie găsită până în luna septembrie”, a avertizat el cu privire la situația din Ungaria.

Slovacia și Ungaria fac presiuni asupra Kievului după ce săptămâna trecută au anunțat că nu mai primesc petrol de la Lukoil prin conducta Drujba ce traversează teritoriul Ucrainei. Ungaria primește anual 2 milioane de tone de petrol de la Lukoil, ceea ce reprezintă o treime din importurile de țiței ale țării.

Rusia continuă să furnizeze gaze și petrol Ungariei și Slovaciei, țări fără ieșire la mare, tranzitul făcându-se prin Ucraina în pofida războiului și a sancțiunilor UE împotriva vânzărilor de petrol rusesc.

Cele două state au primit scutiri de la aplicarea sancțiunilor ca să aibă mai mult timp pentru tranziția la surse alternative de hidrocarburi.

Livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba sunt supuse sancțiunilor din 2022, dar Ungaria și Slovacia au primit derogare

Uniunea Europeană a interzis în decembrie 2022 importurile de petrol rusesc prin conducte, dar a scutit de la aceste sancţiuni livrările prin conducta Drujba.

Ministerul slovac al Economiei a informat joia trecută că livrările de petrol de la Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, au încetat să mai ajungă în Slovacia via Ucraina, după includerea companiei Lukoil pe lista firmelor sancţionate de Ucraina.

Atât Ungaria, cât și Slovacia, continuă să primească livrări de petrol de la alte companii rusești prin conducta Drujba. Însă Lukoil este cel mai mare furnizor al lor.

La începutul acestei săptămâni ministrul ungar al externelor Szijjarto Peter a anunțat că Ungaria și Slovacia au cerut Comisiei Europene să medieze o procedură de consultare cu Ucraina pe tema livrărilor de petrol ale Lukoil.

Urmărește ultimele evoluții din a 884-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro