Război în Ucraina, ziua 884: Ucrainenii au lovit cu ATACMS aeroportul Saki din Crimeea / Rușii au încercat un mare atac mecanizat în Donețk / Ucraina primeşte primele 1,5 miliarde de euro din activele ruseşti blocate în UE
Ungaria caută soluții pentru a-și asigura furnizarea de petrol după ce Ucraina a oprit livrările Lukoil și acuză Kievul că o „șantajează” pentru că militează pentru oprirea războiului cu Rusia. „Dacă situația nu este rezolvată, va exista o penurie de carburanți”, a declarat vineri Gergely Gulyas, șeful cancelariei premierului Viktor Orban. Acuzațiile Budapestei vin după ce, joi seară, Slovacia (cealaltă țară afectată) a cerut Bruxellesului să intervină cât mai repede, afirmând că a devenit „ostatică” a Ucrainei și a Comisiei Europene în această dispută.
SINTEZA ZILEI
- Ambasadoarea SUA la Bucureşti: Aşteptăm cu nerăbdare ca România să deschidă centrul de instruire F-16 în special pentru Ucraina
- Încă o linie roșie trecută: UE a transferat Ucrainei 1,5 miliarde de euro din profiturile activelor rusești puse sub sechestru / Reacția Rusiei
- Încă un fost adjunct al lui Serghei Şoigu a fost arestat pentru corupţie
- Ucraina respinge acuzaţia de „şantaj” a Ungariei privind suspendarea tranzitului de ţiţei de la compania rusă Lukoil
- Polonia: Legea permite forțelor de ordine să tragă în împrejurări speciale, în special la frontiera cu Belarus / Îngrijorările Consiliului Europei
- Premierul român Marcel Ciolacu a declarat vineri, despre resturile de drone ruseşti căzute pe teritoriul României, că pentru a le doborî „trebuie să tragem pe teritoriul Ucrainei şi acest lucru nu este încă permis”, pentru că „nu a auzit de o decizie în acest sens”.
- Kremlinul a recunoscut vineri că natalitatea în Rusia este „catastrofală” pentru viitorul ţării, care are acum aproximativ 144 de milioane de locuitori.
Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 884, LIVETEXT:
Polonia: Legea permite forțelor de ordine să tragă în împrejurări speciale, în special la frontiera cu Belarus / Îngrijorările Consiliului Europei
Deputații polonezi au adoptat o lege care permite poliției să folosească armele cu impunitate în cazul unei amenințări la adresa securității naționale sau a siguranței personale, în special la frontiera cu Belarus, unde tensiunile sunt ridicate.
Ucraina respinge acuzaţia de „şantaj” a Ungariei privind suspendarea tranzitului de ţiţei de la compania rusă Lukoil
Decizia Ucrainei de a suspenda tranzitul de ţiţei de la compania rusă Lukoil către Ungaria şi Slovacia este în conformitate cu sancţiunile împotriva Rusiei şi nu reprezintă un şantaj, a declarat vineri agenţiei Reuters consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.
Premierul român Marcel Ciolacu a declarat vineri, despre resturile de drone ruseşti căzute pe teritoriul României, că pentru a le doborî „trebuie să tragem pe teritoriul Ucrainei şi acest lucru nu este încă permis”, pentru că „nu a auzit de o decizie în acest sens”.
El a precizat că aceste drone sunt de obicei lovite de artileria ucraineană şi cad imediat pe malul Dunării şi a dat asigurări că „încă nu este absolut niciun pericol pentru românii din zonă”.
Încă un fost adjunct al lui Şoigu arestat pentru corupţie
Ambasadoarea SUA la Bucureşti: Aşteptăm cu nerăbdare ca România să deschidă centrul de instruire F-16 în special pentru Ucraina
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a participat vineri la ceremonia dedicată absolvirii primei serii de piloţi români instruiţi în cadrul Centrului European de Instruire F-16 de la Borcea (județul Călărași, România), context în care a îndemnat ca respectivul centru să fie deschis şi militarilor ucraineni.
Încă un fost adjunct al lui Serghei Şoigu a fost arestat pentru corupţie
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat vineri că Dmitri Bulgakov, fost ministru adjunct al apărării, a fost arestat şi acuzat de corupţie. FSB spune că a fost demarată o anchetă pentru a stabili faptele presupusei „activităţi ilegale” a lui Bulgakov. Acesta a fost trimis la un centru de detenţie provizorie din Moscova.
Bulgakov, care a fost responsabil cu logistica militară până când a fost demis, în septembrie 2022, este cel mai recent caz dintr-o serie de figuri importante din Ministerul Apărării care au fost acuzate de corupţie.
Ministerul Apărării din România anunţă vineri că sunt continuate cercetările în zonele din proximitatea porturilor ucrainene pentru identificarea posibilelor fragmente de drone căzute pe teritoriul naţional. Astfel, pe lângă zona Plauru, în ultimele 24 de ore s-au primit indicii privind două posibile noi zone de incidenţă, în apropiere de Periprava, urmând să fie făcute verificări.
Kremlinul spune că natalitatea în Rusia este „catastrofală”
Încă o linie roșie trecută: UE a transferat Ucrainei 1,5 miliarde de euro din profiturile activelor rusești puse sub sechestru / Reacția Rusiei
Uniunea Europeană a anunțat vineri deblocarea unui ajutor de 1,5 miliarde de euro în favoarea Ucrainei, corespunzător primei tranșe din profiturile generate de activele rusești înghețate ca urmare a războiului izbucnit în 2022.
UE a ajuns la un acord în luna mai pentru a utiliza dobânzile generate de aceste active înghețate ale băncii centrale ruse. Se așteaptă ca acestea să genereze între 2,5 și 3 miliarde euro pe an pentru a ajuta la înarmarea Ucrainei și la finanțarea reconstrucției sale postbelice.
Kremlinul a recunoscut vineri că natalitatea în Rusia este „catastrofală” pentru viitorul ţării, care are acum aproximativ 144 de milioane de locuitori.
Echipe mixte, formate din specialiști din cadrul MApN, SRI și MAI, continuă să caute fragmente de drone în apropierea localității Plauru din județul Tulcea, a transmis vineri Ministerul român al Apărării.
„Reamintim că la prima dintre cele trei locații au fost identificate, în cursul zilei de joi, 25 iulie, resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2.
În ultimele 24 de ore, s-au primit indicii cu privire la două posibile noi zone de incidență, aflate pe malul românesc al Dunării, în proximitatea localității Periprava. Aceste locații vor fi investigate, conform procedurilor, în perioada imediat următoare.
Au fost și indicii care nu s-au confirmat, cum ar fi zona Niculițel, despre care au existat referiri în spațiul public în ceea ce privește posibile căderi de fragmente de drone. Cercetările efectuate în această zonă nu au indicat fragmente căzute”, se spune într-un comunicat de presă.
Ucraina primeşte primele 1,5 miliarde de euro din activele ruseşti blocate în UE
UE a transferat vineri Ucrainei 1,5 miliarde de euro din profiturile activelor rusești puse sub sechestru, a anunțat președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
„Nu există un simbol sau o utilizare a banilor Kremlinului decât să facem Ucraina și toată Europa un loc mai sigur pentru a trăi”, a scris ea pe platforma X.
Kremlinul a reacționat prin purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, care a declarat că decizia UE este „ilegală” și că Rusia va răspunde cu „acțiuni bine chibzuite”. „Aceste măsuri luate de Comisia Europeană nu vor rămâne fără răspuns”, a adăugat el, potrivit Reuters.
Banca centrală a Rusiei a majorat vineri dobânda-cheie cu 200 de puncte de bază, până la 18%, în contextul în care se confruntă cu o inflație ridicată și o economie supraîncălzită, aducând costul împrumuturilor la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
De asemenea, autoritatea de reglementare și-a revizuit previziunile privind inflația pentru 2024, majorându-le la 6,5-7,0%, și a semnalat că ar putea crește în continuare dobânzile.
Piața se aștepta la această majorare, conform unui sondaj realizat de Reuters în rândul economiștilor, deși unele voci discordante din elita rusă au cerut o abordare mai prudentă.
Dobânda-cheie este acum la cel mai ridicat nivel din aprilie 2022. Banca Rusiei a majorat-o la 20% într-o mișcare de urgență la scurt timp după ce Kremlinul a trimis trupe rusești în Ucraina în februarie 2022.
Ucrainenii au lovit cu ATACMS aeroportul Saki din Crimeea
Kremlinul a salutat rezervat vineri comentariile fostului președinte american Donald Trump potrivit cărora Rusia este o „mașinărie de război” care i-a învins pe Napoleon și Adolf Hitler.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat vineri că Dmitri Bulgakov, fost ministru adjunct al apărării, a fost arestat și acuzat de corupție, relatează agenția de presă Interfax.
Bulgakov, care a fost responsabil cu logistica militară până când a fost demis în septembrie 2022, este cel mai recent dintr-o serie de figuri de rang înalt din Ministerul Apărării care au fost acuzate de corupție, notează Reuters.
VIDEO Ucrainenii au lovit cu ATACMS un aerodrom militar din Crimeea. Canal neoficial al aviației ruse: „Exact așa cum am spus că va fi. Veșnica pomenire…”
Forțele Kievului au lovit azi-noapte cu rachete aerodromul militar rusesc Saki din Crimeea, a anunțat statul major ucrainean.
Ucraina a scăpat de intrarea în incapacitate de plată
Ministrul ucrainean de finanțe a anunțat vineri că Ucraina a evitat intrarea în incapacitate de plată printr-un acord preliminar la care a ajuns săptămâna aceasta cu deținătorii de obligațiuni.
„Am evitat incapacitatea de plată la care ni s-a spus că suntem condamnați”, a declarat ministrul de finanțe Serhiy Marchenko în cadrul unor declarații televizate, potrivit Reuters.
Volodimir Zelenski a spus că țara sa este mândră de sportivii ucraineni care au reușit să se pregătească de Jocurile Olimpice chiar și în condiții de război.
„Poporul nostru, steagul și imnul nostru sunt alături de toți cei care respectă viața, valorile umane, principiile olimpismului și regulile corecte. Suntem mândri de echipa noastră – bărbații și femeile care, în ciuda acestui război agresiv, au reușit să se pregătească pentru Jocurile Olimpice și să întruchipeze spiritul tuturor ucrainenilor. Ei au voința noastră de a câștiga și caracterul ucrainean”, a scris Zelenski pe X.
Today, the Summer Olympic Games begin in Paris. Our people, our flag, and our anthem stand with everyone who respects life, human values, the principles of Olympism, and fair rules. We are proud of our team—the men and women who, despite this aggressive war, have managed to… pic.twitter.com/Lw1tUSp3ep
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 26, 2024
Ungaria se simte șantajată de Ucraina în cazul petrolului rusesc
Serghei Lavrov și omologul său din China au discutat despre „alternativa eurasiatică la NATO” propusă de Putin.
Miniştrii de Externe ai Chinei, Wang Yi, şi Rusiei, Serghei Lavrov, au discutat despre cum „poate fi construită o nouă arhitectură de securitate în Eurasia”, ca alternativă la modelul euro-atlantic al NATO. Inițiativa a fost propusă de Rusia ca răspuns la „blocarea mecanismelor euro-atlantice”, a transmis Ministerul rus de Externe după întâlnirea dintre cei doi miniştri.
Emisarul Special pentru Afaceri Eurasiatice al Chinei, Li Hui, va vizita Brazilia, Africa de Sud și Indonezia începând de duminică pentru o a patra rundă de discuții diplomatice, a anunțat ministerul de externe de la Beijing.
Li va „avea schimburi de opinii cu membri importanți ai Sudului Global în ce privește situația actuală și procesul pentru negocieri de pace, va căuta căi pentru detensionarea situației și va acumula condiții pentru repornirea negocierilor de pace”, a spus purtătoarea de cuvânt Mao Ning, potrivit Reuters.
Ungaria acuză că Ucraina o „șantajează” prin oprirea livrărilor de petrol de la Lukoil.
Ucraina „șantajează” Ungaria și Slovacia prin oprirea livrărilor de petrol de la compania rusească Lukoil, a acuzat vineri Gergely Gulyas, șeful cancelariei premierului Viktor Orban.
Ucrainenii au respins un mare atac mecanizat rusesc în Donețk
VIDEO Ucraina: Rușii au încercat cel mai mare atac mecanizat din ultimele patru luni, cu 57 de blindate. Nu s-a terminat bine pentru ei.
Forțele ucrainene au respins în vestul regiunii Donețk unul dintre cele mai mari atacuri mecanizate rusești de după octombrie 2023 și primul atac cu blindate de dimensiunile unui batalion după luna martie a acestui an.
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 950 soldați, 7 tancuri, 11 alte blindate de luptă, 36 de tunuri, 56 diferite vehicule și 7 echipamente speciale.
Polonia cere să fie tranșată chestiunea masacrului de la Volînia
Rusia a atacat peste noapte cu drone instalații energetice ucrainene din două regiuni, ceea ce a dus la întreruperea furnizării de electricitate, a anunțat vineri operatorul rețelei naționale de energie din Ucraina.
Cu toate acestea, alimentarea cu energie electrică a fost deja restabilită pentru majoritatea consumatorilor din regiunile nordice Cernihiv și Jîtomîr, a precizat Ukrenergo.
Apărarea aeriană ucraineană a distrus 20 din cele 22 de drone de atac rusești lansate peste noapte, a declarat șeful forțelor aeriene ucrainene. Majoritatea dronelor au fost doborâte în regiunile Herson, Sumî, Jîtomîr și Cernihiv.
Guvernatorul regiunii Cernihiv a spus că unele infrastructuri și un cămin au fost avariate în timpul atacului asupra orașului Nizhyn, fără a oferi detalii suplimentare. (Reuters)
Polonia cere rezolvarea unei dispute istorice: „Ucraina nu va adera la UE dacă nu se va rezolva chestiunea”.
Vicepremierul Poloniei, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat că Ucraina nu poate fi admisă în Uniunea Europeană până când Varșovia și Kievul nu vor rezolva problema masacrului din Volînia
„Rușii au vrut ca Ucraina să înceteze să existe, dar s-a întâmplat invers, ucrainenii sunt aici, Ucraina participă la Jocurile Olimpice”, a declarat ministrul ucrainean al Sportului, Matviy Bidnyi pentru AFP. „Trebuie să reamintim lumii că Ucraina există, luptă și poate învinge”, a subliniat el.
Pregătirile multor sportivi ucraineni au fost perturbate, unii fiind chiar uciși, iar alții nevoiți să își părăsească țara, iar numeroase baze sportive au fost distruse de războiul declanșat de Rusia.
„Sportivii ucraineni au depășit cu mândrie dificultățile incredibile create de războiul declanșat de Rusia”, a spus Bidnyi.
În total, delegația Kievului la Jocurile Olimpice are 143 de membri și va încerca să obțină rezultate mai bune decât la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, unde a obținut 19 medalii.
Pentagonul a găsit noi erori de miliarde de dolari în armamentul trimis
Pentagonul a găsit alte erori, în valoare de 2 miliarde de dolari, în calculele sale privind muniția, rachetele și alte echipamente trimise Ucrainei, crescând totalul materialelor militare evaluate necorespunzător la 8,2 miliarde de dolari, potrivit unui raport al guvernului american citat de Reuters.
Departamentul american al Apărării a avut probleme în a evalua corect echipamentele de război trimise Ucrainei din cauza definițiilor contabile neclare, se arată într-un nou raport al Government Accountability Office (GAO).
Pentagonul a precizat că personalul său a folosit în 2023 „valoarea de înlocuire” în loc de „valoarea depreciată” pentru a contabiliza miliardele de materiale trimise Ucrainei. Eroarea de 6,2 miliarde de dolari a creat o posibilitatea de a trimite Kievului alte echipamente militare în valoare de miliarde de dolari.
Pentagonul a transmis GAO că, de atunci, au mai fost găsite supraevaluări în valoare de 2 miliarde de dolari. Prin urmare, o cantitate suplimentară de armament în valoare de 2 miliarde de dolari poate fi trimisă Ucrainei pentru a se ajunge la suma de ajutoare militare aprobată de administrația Biden.
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a vizitat joi Hong Kong-ul și i-a cerut liderului acestuia, John Lee, să nu permită Rusiei să folosească Hong Kong-ul pentru a eluda sancțiunile occidentale.
„Dmytro Kuleba … a solicitat administrației din Hong Kong să ia măsuri pentru a priva Rusia și companiile rusești de posibilitatea de a utiliza Hong Kong pentru a eluda măsurile restrictive impuse pentru agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, a declarat ministerul ucrainean într-un comunicat.
Guvernul din Hong Kong a răspuns la o solicitare Reuters pe această temă că „implementează și aplică cu strictețe sancțiunile Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite”.
Atât Hong Kong, cât și China sunt considerate de guvernul SUA ca fiind surse-cheie pentru Rusia în ce privește aprovizionarea armatei, inclusiv semiconductori și piese pentru drone.
Viteza de încărcare a Youtube în Rusia ar putea fi redusă chiar și cu 70%, anunță un important deputat, pentru a „readuce compania la rațiune”.
Un deputat rus de rang înalt, apropiat de autorități, a afirmat joi că vitezele YouTube pe computerele desktop din Rusia ar putea fi reduse ca parte a unei campanii de convingere a platformei video să restabilească canalele rusești blocate.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Slovacia a cerut Comisiei Europene să nu amâne luarea unei decizii cu privire la solicitarea sa și a Ungariei de a media o procedură de consultări cu Ucraina privind întreruperea fluxurilor de petrol rusesc. Slovacia și Ungaria fac presiuni tot mai mari după ce săptămâna trecută au anunțat că nu mai primesc petrol de la Lukoil prin Ucraina, din cauză că Kievul a inclus compania rusă pe o listă de sancțiuni.
- Ministrul de externe de la Kie, a declarat că războiul nu este abstract nici pentru R. Moldova, nici pentru România, iar trilaterala România-Ucraina-Moldova ar putea avea un format şi la nivel de lideri, iar pe viitor ar putea deveni o parte integrantă a noului sistem de securitate regională.
- Ministerul Afacerilor Externe a anunțat joi seară că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti pentru a da explicații după ce fragmente de drone rusești au fost găsite pe teritoriul românesc.
- NATO a transmis joi că nu există niciun indiciu că resturile de drone rusești găsite în România ar fi dovezi ale unui atac intenționat asupra teritoriului alianței transatlantice, dar că indică acțiuni „iresponsabile și potențial periculoase”.
- Nicolae Ciucă a declarat joi, după ce au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2, în judeţul Tulcea, că „nu ne bombardează nimeni”, iar singurele obiecte care pot ajunge pe teritoriul nostru sunt doar „resturi de echipamente”.
- Sute de soldați ucraineni sunt aproape încercuiți undeva în afara localității Prohres din estul Ucrainei. Este doar ultimul moment dificil pentru Ucraina în conflictul cu Rusia, în ceea ce pare a fi în prezent cel mai vulnerabil sector al frontului.
- Parlamentarii ruşi au anunţat joi aprobarea preliminară pentru propunerea legislativă care va permite băncilor străine să-şi deschidă sucursale în Rusia, un pas care, speră Ministerul de Finanţe, va atenua problemele legate de decontările transfrontaliere.
- Rusia va fi incapabilă să mențină amploarea atacurilor sale pe mai multe sectoare ale frontului pentru o lungă perioadă de timp, deoarece „capacitățile sale nu sunt nelimitate”, a declarat generalul Oleksandr Pivnenko, comandantul Gărzii Naționale a Ucrainei.
- Olanda și Danemarca au confirmat joi după-amiaza că vor trimite Ucrainei o nouă companie de tancuri Leopard 2 reechipate.
- Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a venit joi în Rusia pentru a discuta cu aliatul său apropiat, Vladimir Putin.
- Kremlinul a semnalat joi că este deschis negocierilor cu Ucraina cu privire la încetarea conflictului chiar și în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski rămâne la putere, în ciuda faptului că se îndoiește public de legitimitatea acestuia.
- O înregistrare video publicată de armata ucraineană arată cum operatorii săi de drone au reușit să doboare o dronă rusească de ultimă generație cu ajutorul celei mai vechi arme din lume: un băț de lemn.
––-
Cele mai importante informații de joi privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro