Sari direct la conținut

UNPR-istii contesta fuziunea cu partidul lui Basescu si si-au ales lider intr-un congres extraordinar/ Fuziunea cu PMP, decisa joi la Curtea de Apel

HotNews.ro

Peste 400 de membri UNPR s-au strans marti intr-o sedinta Conferintei Nationale Extraordinare in care au decis in unanimitate sa conteste fuziunea din luna iulie cu Partidul Miscarea Populara a lui Traian Basescu si si-au ales si un presedinte, in persoana senatorului Marian Vasiliev, fost PP-DD. Acest congres al fostului UNPR a avut loc cu doar doua zile inainte de procesul care are loc joi la Curtea de Apel Bucuresti, cand se decide daca se accepta contestatia la fuziune depusa in luna iulie de Vasiliev. Surse din PMP au precizat pentru HotNews.ro ca Gabriel Oprea s-ar putea intoarcea inspre partidul pe care l-a fondat, insa, potrivit lui Vasiliev, acesta nu a participat la congresul de marti si nu s-a implicat in organizarea sa. Surse din conducerea PMP au declarat de asemenea ca actiunea de marti, chiar inainte de termenul de la Curtea de Apel, ar putea reprezenta doar o incercare de intimidare.

Intr-un comunicat transmis miercuri, UNPR sustine ca in cadrul Conferintei, Marian Vasiliev a fost ales presedintele UNPR, fiind mandatat sa faca „toate demersurile necesare si sa semneze toate documentele ce se impun pentru a interveni in calitate de petent, direct sau indirect, prin avocat in procesul in apel in Dosarul nr.287115/3/2016, ce se desfasoara in 3 noiembrie 2016, la Curtea de Apel Bucuresti”.

De asemenea, a fost imputernicit Biroul Politic Permanent National sa prezinte in fata Completului Curtii de Apel Bucuresti „manifestarea lipsei de vointa si dorinta a UNPR de concretizare a fuziunii cu PMP, pentru incalcarea flagranta a prevederilor protocolului de fuziune si sa prezinte renuntarea expresa la cererea de inregistrare a fuziunii, solicitand instantei de judecata sa ia act de incalcarile protocolului prezentate in raportul supus dezbaterii in Conferinta Nationala Extraordinara din 1 noiembrie, precum si de faptul ca procesul verbal incheiat la precedenta Conferinta nu este valid, avand in vedere faptul ca respectivul forum suprem de conducere al partidului nu a aprobat prin vot fuziunea asa cum se specifica in acest document (art.5)”.

Totodata, se mai arata in comunicat, in cadrul sedintei a fost prezentat „Raportul privind stadiul si consecintele fuziunii prin absorbtie cu PMP”, vicepresedintele progresist Ion Raducanu evidentiind „manifestari si dificultati care au avut un impact major asupra realizarii efective a fuziunii pe baza principiilor initiale, aparute pe parcursul negocierilor si discutiilor avute cu aproape toate conducerile organizatiilor teritoriale, precum si cu parlamentarii”.

„Astfel, fuziunea dintre PMP si UNPR s-a realizat in mod defectuos, in favoarea exclusiva a PMP, incalcandu-se principiile stabilite la Congresul de fuziune si la primul Consiliu Executiv National al PMP, atunci cand au fost numiti presedintii interimari ai organizatiilor judetene. Pentru faptul ca fuziunea a fost compromisa, era normal, onorabil si onest ca Steriu Valeriu, Toma Ion si ceilalti 24 deputati si senatori aflati pe liste sa nu accepte nominalizarea pentru candidati inainte de solutionarea problemei tuturor colegilor, manifestand astfel solidaritate si colegialitate'”, adauga sursa citata.

Tot in cadrul sedintei, a fost supusa la vot si aprobata in unanimitate decizia de eliberare din toate organele de conducere, de la toate nivelurile, a celor trecuti la PMP.

De asemenea, s-a aprobat in unanimitate anularea tuturor deciziilor de schimbare din functie a presedintilor si a altor organe de conducere emise de fostul presedinte Valeriu Steriu, precum si repunerea in functiile de presedinti ai organizatiilor judetene alesi, precum si a celor numiti interimar de catre actuala conducere UNPR.

Concret, Vasiliev a contestat fuziunea inca din luna iulie. La Tribunalul Bucuresti i-a fost respinsa contestatia, nefiind acceptata discutia pe fond. Potrivit lui Vasiliev, acesta nu a putut sa prezinte documentele legate de fuziune. Ca urmare, a facut apel, iar acesta se judeca joi la Curtea de Apel.

Valeriu Steriu a declarat pentru HotNews.ro ca fuziunea este intr-adevar intr-o zona gri pana la decizia de joi.

Marian Vasiliev a precizat pentru HotNews.ro ca toti cei care candideaza acum din vechiul UNPR pe listele PMP sunt inscrisi in PMP.

De partea cealalta, surse din conducerea PMP afirma ca nu exista nicio problema cu fuziunea si ca cei care au facut aceasta miscare sunt oamenii nemultumiti care au ramas pe dinafara listelor cu candidati.

Mai mult, cei care conduc acum UNPR sunt de fapt in UNPR de putin timp, fiind veniti din PP-DD.

Potrivit DeBanat.ro, cel care a organizat conferinta la care au participat 428 de delegati UNPR este deputatul de Timis Ion Raducanu. Saptamana trecuta, dupa ce se retragea de pe lista de candidati a PMP, Raducanu afirma ca se va lasa de politica incepand cu data de 1 ianuarie 2017, scrie publicatia locala.

Interesant este ca Raducanu a sustinut un discurs inflacarat de sustinere a fuziunii atunci cand UNPR a avut ultimul congres, inainte de fuziunea cu PMP, pe 20 iulie. „Decizia (fuziunii – n.r.) se bazeaza pe motive intemeiate si este justa” spune el atunci.

Oameni in sectii de vot

Partidul condus de Traian Basescu ar putea risca sa nu aiba reprezentanti in birourile electorale, pentru ca nu are grup parlamentar, asa cum prevede legislatia electorala. Steriu a explica ca, desi nu au grup parlamentar – acesta se numeste UNPR – PMP va putea avea reprezentanti in majoritatea birourilor electorale judetene pentru ca au candidati in toate circumscriptiile si vor intra la tragerea la sorti pentru reprezentanti, asa cum se intampla cu partidele neparlamentare.

La randul sau, Vasiliev afirma ca UNPR are reprezentantii sai in opt BEJ-uri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro