Sari direct la conținut

Unul din 5 profesori a identificat la școală copii cu simptome de gripă în ultima săptămână, deși părinții au fost sfătuiți să îi țină acasă

HotNews.ro
La scoala, Foto: Agerpres
La scoala, Foto: Agerpres

​20% dintre profesorii chestionați de World Vision România în prima săptămână de școală din anul 2023 spun că au identificat la școală copii cu simptome de gripă. Reamintim că Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au recomandat părinților să verifice copiii dacă au simptome de gripă, iar dacă acestea se confirmă, să nu-i trimită la școală.

Fundația World Vision România solicită autorităților locale să amplifice campaniile de informare despre riscurile gripei și să asigure necesarul de măști și dezinfectant în toate școlile, prioritizând cele vulnerabile.

În cadrul aceluiași sondaj realizat de World Vision România în rândul a aproximativ 300 de profesori din mediul rural și urban, unu din patru (24%) spune că în școala lui nu se asigură deloc măști sau se asigură pentru mai puțin de o treime dintre copii și personalul școlar.

Totodată, mai mult de unu din zece (12%) spune că nu se asigură deloc dezinfectant sau se asigură pentru mai puțin de o treime din comunitatea școlii. Pe de altă parte, 96% dintre cadrele didactice chestionate spun că au acces în școală la apă curentă și săpun.

În aceste condiții, aproape unu din doi profesori (43%) spune că este îngrijorat sau foarte îngrijorat să nu se infecteze cu virusul gripal. Motivul cel mai des invocat de către aceștia este grija față de familiile lor – fie că se referă la copii, părinți sau alți vârstnici apropiați. De asemenea, unii dintre profesori sunt îngrijorați pentru că suferă de boli cronice, ceea ce îi face mai vulnerabili în fața gripei.

„Fundația World Vision România reiterează că recomandările sanitare venite din partea guvernanților către școli nu pot fi respectate în lipsa informării tuturor părinților și profesorilor despre măsurile prin care își pot proteja sănătatea lor și a copiilor. De asemenea, atragem atenția că, deși am trecut printr-o pandemie, în continuare avem școli unde nu sunt asigurate măști și dezinfectat pentru toți copiii și profesorii. Cei mai afectați sunt tot cei din comunitățile dezavantajate care nu-și vor pemite să-și cumpere zilnic o mască sau dezinfectant”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

”Sunt mai multe cazuri de infectări decât la începutul pandemiei, dar nu cred că este cazul să ne panicăm. Dintre toți copiii care mi-au venit la cabinet cu simptome, pentru 80% s-a confirmat că au gripă. I-am testat pe toți. Ce putem face în această perioadă este să aplicăm pe cât posibil măsurile de protecție necesare cum ar fi să purtăm mască în spații închise și să stăm acasă în cazul în care suntem bolnavi. Așa evităm riscurile atât pentru noi, cât și pentru cei mai vulnerabili în fața gripei ca vârstnicii sau persoanele care suferă de boli cronice”, a declarat Denisa Baboi, cadru medical într-una dintre școlile unde activează World Vision România.

Profesorii și elevii, între teama de a se îmbolnăvi și dorința ca școala să continue

”Sunt îngrijorată că aceste măsuri nu sunt suficiente pentru reducerea răspândirii gripei. Populația școlii noastre este diversă. Elevii care vin la școala noastră sunt din șapte comune, deci riscul de răspândire a virușilor este extrem de mare. În mod sigur nu vor fi identificați toți cei care s-au îmbolnăvit dacă luăm în calcul și perioada de incubație”, a declarat o profesoară din programele World Vision România.

”Nu sunt sigură că părinții sunt sinceri în privința stării de sănătate a copiilor lor. Sunt îngrijorată și pentru lipsa de promptitudine a acestora în a-și lua copiii acasă în cazul în care îi găsim cu simptome! Eu sufăr și de alte afecțiuni. Am sistemul imunitar foarte scăzut și îmi este frică să nu mă îmbolnăvesc”, spune o altă profesoară.

„Elevii sunt mai în siguranță la școală comparativ cu alte locuri ca mall-urile. Educația trebuie să continue. Nu putem să mai suportăm întreruperi precum în pandemia de Covid. Vom învăța să facem față și acestei provocări. Dacă triajul copiilor se face riguros de către părinți acasă și purtăm măști în clasă, atunci nu există motive de îngrijorare”, spune un alt profesor.

„La mine în liceu a fost trimis de către diriginți pe grupurile cu elevii un material în care sunt prezentate masuri de protecție împotriva gripei, iar copii bolnavi nu vin la școală”, spune Melania Firu, elevă în clasa a XII-a.

Alexandru Rafila: Copilul nu trebuie trimis în colectivitate dacă are simptome respiratorii

Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a opri extinderea infecțiilor respiratorii este ca, atunci când avem un copil bolnav, să nu îl trimitem în colectivitate, atrăgea atenția ieri și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Nu trimit copilul în colectivitate atunci când are simptomele unei viroze respiratorii. Și eu am luat această măsură în ceea ce îl privește pe copilul meu.”

„Eu cred că este lucrul cel mai înțelept, care va duce la scăderea semnificativă a numărului de cazuri de infecții respiratorii”, a declarat Alexandru Rafila.

Cât va mai dura valul de infecții respiratorii? Ministrul Sănătății spune că scăderea numărului de cazuri este așteptată la finalul acestei luni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro