Unul din doi romani crede ca tara merge intr-o directie buna – sondaj IRES
Unul din doi romani crede ca tara merge intr-o directie buna, in timp ce doar 36% considera ca directia este gresita, potrivit unui sondaj IRES realizat in perioada 19-20 decembrie 2014.
68% dintre persoanele intervievate considera ca in 2015 Romania va inregistra crestere economica, doar 27% dintre ei apreciind contrariul.
Topul increderii: pompierii si militarii
Potrivit unui comuniat al instititutului de sondare, mai bine de opt din zece participanti la ancheta declara ca sunt multumiti sau foarte multumiti de activitatea Pompierilor din anul 2014. Doar 7% se declara nemultumiti sau foarte nemultumiti de activitatea acestora, iar 10% nu raspund sau nu stiu sa raspunda la aceasta intrebare.
De activitatea din ultimul an a medicilor din cadrul sistemului sanitar de stat se declara multumite sau foarte multumite doua treimi dintre persoanele intervievate, in timp ce o treime tinde sa fie mai degraba nemultumita.
Activitatea politistilor romani din 2014 este considerata multumitoare de catre 59% dintre participantii la studiu, in timp ce 36% dintre acestia tind sa fie mai degraba nemultumitoare.
De activitatea din anul 2014 a profesorilor si a altor profesii didactice din sistemul educational public sunt mai degraba multumiti 71% dintre intervievati, nemultumiti fiind 19% dintre acestia.
De activitatea functionarilor publici sunt multumiti doar 53% dintre participantii la sondaj.
Activitatea militarilor de bucura de un nivel foarte ridicat de satisfactie, 81% fiind foarte multumite sau multumite, in timp ce doar 3% sunt nemultumite sau foarte nemultumite.
Activitatea preotilor este evaluata drept multumitoare de catre 63% dintre respondenti, in timp ce pentru 30% dintre acestia a fost mai degraba nemultumitoare.
Activitatea procurorilor este apreciata pozitiv de 49% dintre persoanele intervievate in timp ce la judecatori procentul este de 51%.
Unul din doi romani considera ca venitul minim lunar pentru o viata decenta este 2.000 de lei
Cei mai multi dintre participantii la studiu spun ca banii pe care ii au abia le ajung de la o luna la alta, raspuns dat de 39% dintre acestia. 29% spun ca reusesc sa se descurce cu banii pe care ii au, 14% ca banii pe care ii au le permit sa traiasca bine, iar doar unul dintr-o suta de romani spune ca banii castigati ii permit sa aiba tot ce isi doreste. 16% considera ca banii pe care ii au nu le ajung nici pentru strictul necesar.
Cei mai multi dintre respondenti sunt de parere ca unei persoane care locuieste in Romania i-ar fi suficient pentru un trai decent un venit lunar de minim 2000 RON – 52%.
Atunci cand li se cere sa se pozitioneze pe o scala de la 1 la 10, unde 1 inseamna „sarac”, iar 10 inseamna „bogat”, majoritatea respondentilor are tendinta sa se plaseze la mijlocul scalei, media raspunsurilor tuturor persoanele intervievate fiind 4,83.
40% dintre romani au datorii neplatite
Doar 29% dintre persoanele cuprinse in cadrul esantionului spun ca au facut o achizitie importanta pentru familie sau pentru gospodarie in anul 2014. In randul acestora, cele mai frecvent mentionate investitii de catre acestea sunt achizitionarea unui autoturism – 19%, renovarea sau reamenajarea locuintei – 16%, achizitionarea de aparate electrocasnice – 15% sau achizitionarea unei locuinte – 14%. Alti respondenti si-au instalat o centrala termica – 6%, au cumparat mobila – 6%, un televizor – 6%, un computer – 5% sau un teren – 3%. Precizam ca procentele privind achizitiile se raporteaza nu la intreaga populatie, ci la cei 29% care declara ca au facut o achizitie importanta. Astfel, cei 19% care declara ca au cumparat un autoturism reprezinta, prin raportare la intreaga populatie, aproximativ 6% din esantion.
7% dintre intervievati declara ca au tranzactionat bunuri imobiliare in 2014: 4% spun ca au cumparat astfel de bunuri, 2% ca le-au vandut, iar 1% au facut atat vanzare, cat si cumparare de bunuri imobiliare. Dintre acestia, cei mai multi au vandut sau cumparat apartamente sau garsoniere – 43%, acestea fiind urmate de terenuri – 34% si case sau vile – 19%.
Doar 23% dintre persoanele intervievate declara ca au reusit sa economiseasca o suma de bani in anul 2014. Cu toate acestea, 38% dintre acestea sunt optimiste, considerand ca, in 2015, vor reusi sa faca acest lucru.
Per total, 54% dintre respondenti cred ca vor fi nevoiti sa faca sacrificii financiare in 2015. Peste 80% dintre respondentii care anticipeaza astfel de sacrificii financiare (54% din esantion) considera ca vor renunta la a mai cumpara anumite bunuri, 36% cred ca vor renunta la deplasarea cu autoturismul propriu, 32% ca vor imprumuta bani, 24% ca vor fi pusi in situatia de a vinde anumite bunuri, iar 21% ca vor lua un credit. 4% cred ca vor fi nevoite sa isi vanda locuinta in 2015.
37% dintre respondenti spun ca au imprumutat bani in 2014. Cei mai multi dintre acestia au luat un imprumut de la banca – 43%, iar 41% au apelat la prieteni, 34% la alti membri ai familiei, iar 6% la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.
In momentul de fata, 41% dintre participantii la studiu declara ca au cel putin o datorie neplatita. In acelasi timp, 24% dintre acestia spun ca exista persoane care le datoreaza bani.
61% anticipeaza ca intre Presedinte si Premier va exista o colaborare buna in 2015.
Peste jumatate dintre cei intervievati – 54% – sunt pesimisti in ceea ce priveste posibilitatea ridicarii vizelor pentru cetatenii romani de catre SUA.
46% cred ca, in 2015, se va reusi realizarea unei reforme in PSD, in timp ce 33% cred contrariul.
Romanii sunt totusi mai rezervati atunci cand anticipeaza viitorul lor in 2015: doar 43% considera ca veniturile lor vor creste in noul an, in timp ce 39% cred ca vor ramane la fel ca si in 2014.
Sondajul a fost realizat asupra a 1.131 persoane si are o marja de eroare de ᅡ 2,9%.