Sari direct la conținut

Unul din trei democrați crede că Biden ar trebui să se retragă din cursa prezidențială, după dezbaterea dezastruoasă cu Trump – Sondaj Reuters/Ipsos

HotNews.ro
Unul din trei democrați crede că Biden ar trebui să se retragă din cursa prezidențială, după dezbaterea dezastruoasă cu Trump – Sondaj Reuters/Ipsos
Donald Trump și Joe Biden. FOTO: Andrew Harnik / AP / Profimedia

Unul din trei democrați consideră că președintele american Joe Biden ar trebui să se retragă din cursa pentru Casa Albă în urma dezbaterii de săptămâna trecută împotriva republicanului Donald Trump, dar niciun democrat important nu s-ar descurca mai bine decât Biden într-o confruntare ipotetică cu Trump, potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos.

Sondajul, desfășurat pe două zile, a constatat că atât Trump, în vârstă de 78 de ani, cât și Biden, în vârstă de 81 de ani, au sprijinul a 40% dintre alegătorii înregistrați, sugerând că Biden nu a pierdut sprijin după dezbatere, în timp ce ziua alegerilor este 5 noiembrie.

Michelle Obama, singura care l-ar putea învinge pe Trump?

Printre numele democraților de top puse înaintea respondenților, doar Michelle Obama, soția fostului președinte democrat Barack Obama, l-a depășit pe Biden în sondaje și l-ar învinge pe Trump cu 50% până la 39% într-o confruntare ipotetică. Michelle Obama, autoarea celei mai bine vândute cărți de memorii din 2018, „Becoming”, a spus în repetate rânduri că nu intenționează să candideze la președinție.

Aproximativ 32% dintre democrați au spus că Biden ar trebui să renunțe la candidatura sa în urma unei dezbateri în care s-a bâlbâit pe tot parcursul confruntării și nu a reușit să conteste cenergic atacurile lui Trump, care au inclus numeroase afirmații false.

Trump se confruntă cu propriile sale slăbiciuni politice, deși dosarele penale legate de încercările sale de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020 s-au lovit de un zid. Într-o confruntare strânsă, niciunul dintre candidați nu își poate permite să piardă sprijinul unei părți considerabile din baza sa politică.

Ar putea Kamala Harris să candideze în locul lui Biden și să câștige împotriva lui Trump?

Alegătorii democrați au de multă vreme îndoieli cu privire la candidatura lui Biden. Într-un sondaj Reuters/Ipsos realizat în ianuarie, în timp ce concursul de nominalizare în cadrul partidului era încă în curs, 49% dintre democrați au spus că nu ar trebui să candideze din nou în 2024.

Biden a promis că va rămâne în cursă. Dar dacă s-ar retrage, democrații ale căror nume apar ca posibili înlocuitori au rezultate doar la fel sau mai proaste decât Biden împotriva lui Trump în confruntări ipotetice, potrivit sondajului.

Vicepreședintele Kamala Harris, de exemplu, s-a clasat în urma lui Trump cu un punct procentual, cu o diferență de 42% la 43%, care se încadra în marja de eroare de 3,5 puncte procentuale a sondajului, făcând ca rezultatele statistice ale lui Harris să fie la fel de puternice ca și ale lui Biden.

Harris a ieșit din umbra lui Biden în ultimele luni, devenind o voce cheie pentru drepturile la avort. Sondajul Reuters/Ipsos a constatat că 81% dintre alegătorii democraților au văzut-o pe Harris în mod favorabil, comparativ cu 78% care l-au văzut pe Biden în același mod.

Biden a fost văzut ca fiind prea bătrân pentru a lucra în guvern de 59% dintre democrați, ceea ce este similar cu rezultatele unui sondaj din ianuarie.

Guvernatorul Gavin Newsom, văzut ca un posibil înlocuitor al lui Biden, rezultate proaste în sondaje

Presa americană a întocmit o listă de posibili înlocuitori imediat după dezbaterea dintre Biden și Trump, iar guvernatorul Californiei Gavin Newsom ar fi fost omul de care republicanii s-ar teme cel mai mult.

Însă, deși o stea în ascensiunea a Partidului Democrat, guvernatorul Californiei Gavin Newsom, despre care mulți observatori se așteaptă la posibilitatea unei candidaturi la viitoarele alegeri, a avut performanțe marginal mai proaste, clasându-se mai jos de Trump cu 39% la 42%.

Niciunul dintre aleșii democrați testați în confruntările cu Trump nu și-a declarat oficial candidatura, iar câțiva dintre ei abia sunt cunoscuți la nivel național.

Aproximativ 70% dintre democrații incluși în sondaj au spus că nu au auzit niciodată de guvernatorul Kentucky Andy Beshear, pe care unii donatori democrați îl consideră un bun candidat. Că Beshear, relativ necunoscut, s-a clasat sub Trump doar cu o marjă îngustă în sondajul Reuters/Ipsos – 36% la 40% – ilustrează cât de profund se opun democrații lui Trump.

Guvernatorul Michigan Gretchen Whitmer s-a clasat de asemenea sub Trump, cu 36% la 41%, în timp ce guvernatorul Illinois J.B. Pritzker a avut un sprijin de 34%, comparativ cu 40% a lui Trump.

Citește și:

Un prim democrat din Congresul SUA îi cere lui Biden să ia decizia „dureroasă și dificilă” de a se retrage din cursa prezidențială: „El nu trebuie să ne arunce în brațele lui Trump”

INTERVIURILE HotNews.ro