Sari direct la conținut

UPDATE Adrian Ionel a fost numit director la Institutul Cantacuzino. Ionel detine un masterat la Academia Nationala de Informatii si este licentiat al Universitatii Spiru Haret

HotNews.ro
Adrian Ionel, director Unifarm, Foto: LinkedIn
Adrian Ionel, director Unifarm, Foto: LinkedIn

Fostul director general al Unifarm, Adrian Ionel, va fi numit director al Institutului Cantacuzino, a confirmat pentru HotNews ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Ionel a condus pana astazi distribuitorul de medicamente al statului, Unifarm. Este absolventul unui masterat in managementul informatiilor de securitate nationala la Academia Nationala de Informatii din cadrul SRI si are o licenta in drept de la Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti.

UPDATE Managerul precedent al Institutului Cantacuzino, Adrian Onu, a preluat functia de director stiintific al Institutului, in timp ce „restul echipei de conducere va porni cu aceleasi atributii pe care le-a avut pana acum”, a mai declarat ministrul Educatiei. Adrian Onu a demisionat din functia de director la inceputul acestui an deoarece autoritatile nu l-au sprijinit sa puna Institutul pe linia de plutire.

Conform informatiilor publicate pe contul personal dintr-o retea de socializare, inainte de a conduce Unifarm, Adrian Ionel a detinut, pe langa alte pozitii in domeniul privat, posturi la spitalul privat Sanador sau la Relad Pharma, unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din Romania la acel moment. La cativa ani dupa ce Adrian Ionel a parasit Relad, compania s-a aflat in centrul unuia dintre cele mai spectaculoase scandaluri de insolventa de pe piata farmaceutica din Romania. Adrian Ionel a mai lucrat si in cadrul Societatii Nationale de Radiocomunicatii.

Adrian Ionel a fost numit la Unifarm in perioada mandatului interimar de ministru al Sanatatii asumat de premierul Victor Ponta in toamna lui 2012. In aceeasi perioada, presedinte al Consiliului de Administratie Unifarm a fost numit Ion Maranda, despre care realitatea.net sustine ca a fost seful Directiei de Protectie Interna al SRI.

Institutul Cantacuzino, aflat din 2014 in coordonarea Ministerului Educatiei, a fost si in aceasta vara in centrul unui scandal dupa ce mai multi studenti medicinisti au iesit in strada pentru a cere salvarea acestei institutii de la faliment. Institutul avea in aprilie 2015 datorii de 5 milioane de euro si niciun vaccin pe linia de fabricatie. Institutul Cantacuzino functioneaza in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI) care este condusa in prezent de inginerul Tudor Prisecaru, fost decan al Facultatii de Inginerie Mecanica din cadrul Politehnicii bucureștene.

In 2014, Institutul Cantacuzino a ratat fabricarea unui lot intreg de vaccin antigripal care nu a respectat normele de siguranta impuse obligatoriu la nivelul Uniunii Europene. Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii punea esecul si pe seama presiunii „extreme” exercitata de politicieni ca vaccinul sa fie terminat cat mai repede. Cu doar o luna inainte de izbucnirea scandalului, premierul Victor Ponta si ministrul de atunci al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prezentau festiv presei prima fiola de vaccin antigripal romanesc. Informatia ca vaccinul nu este bun a ajuns ulterior in atentia presei datorita unei informatii „pe surse”.

In prezent, Institutul Cantacuzino este declarat institutie de „interes strategic” si, conform unei noi legi de reorganizare a Institutului adoptata de guvernul Ponta, Institutul va putea sa-si inchirieze bunurile. Fata de legea precedenta care prevedea ca Institutul Cantacuzino poate produce „preparate biologice profilactice” (adica orice fel de vaccinuri), legea actuala prevede ca Institutul Cantacuzino poate avea „activitati de productie pentru situatii speciale, cum ar fi vaccin gripal pandemic”, desi acest vaccin nu are nimic de-a face cu asigurarea protectiei esentiale a sigurantei starii de sanatate a populatiei.

In aceasta vara guvernul Ponta a anuntat ca Institutului Cantacuzino ii vor fi alocate 10 milioane de euro si ca „dupa ce va fi repusa in normalitate activitatea Institutului si se vor obtine avizele, va urma etapa de sustinere a activitatii de productie“, conform ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu. „Pentru moment, la Institutul Cantacuzino se vor derula cercetari si testari pe loturi-pilot. In masura asteptata de toata lumea, in care aceste cercetari vor fi validate prin obtinerea de autorizatii, se va trece la etapa a doua, etapa de productie. Dar este o etapa ulterioara“. Aceasta etapa ulterioara este insa adevarata miza la Institutul Cantacuzino, devenit in ultimii ani un subiect extrem de politizat pe fondul solicitarilor de fabricare la Institutul Cantacuzino a vaccinurilor care fac parte din schema nationala de vaccinare.

Institutul detine insa stiinta producerii unui singur vaccin din aceasta schema, BCG, si a vaccinului gripal, cel din urma nefiind un vaccin cu rol in securitatea sanatatii publice. Dezirabila intrare in productie la Institutul Cantacuzino a mai multor vaccinuri importante este imposibila fara o investitie consistenta, adica mult mai mult de 10 milioane de euro.

Presa centrala de la Bucuresti a comentat ca stergerea datoriilor Institutului de catre stat este o modalitate de a-i exonera de raspundere penala pe cei responsabili de soarta Institutului Cantacuzino in ultimii trei ani. Tot media centrala sustine ca guvernul Ponta a incheiat deja contracte pentru aprovizionarea cu vaccin gripal cu alti producatori pana in 2016 inclusiv, astfel ca si in situatia reluarii productiei de vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino, obtinerea de profit va putea fi reluata doar incepand cu anul 2017.

Conform noii legi, Institutul Cantacuzino va derula activitati de cercetare-dezvoltare in domeniul microbiologiei, imunologiei, biotehnologiei, geneticii microbiene si al bolilor infectioase. Sunt mentionate mai multe activitati precise, printre care cercetare in vederea „elaborarii si evaluarii de teste moleculare pentru diagnostic“; studiul tuberculozei, infectiilor acute respiratorii, al hepatitelor virale, retrovirusurilor, arbovirusurilor etc. „in colaborare cu Institutul National de Sanatate Publica“; „identificarea unor substante de origine biologica cu proprietati terapeutice“ si cercetare-dezvoltare pentru realizarea „unor produse de uz medical“. Este mentionat si rolul educational al Institutului, dar si cel de gazda al laboratoarelor de referinta.

Institutul Cantacuzino va putea comercializa reactivi, produse biologice, dispozitive medicale si va putea derula „activitati de productie pentru situatii speciale, cum ar fi vaccin gripal pandemic cu extindere la nevoi regionale“ si „servicii specifice farmaceutice, de la dezvoltare la etape de fabricatie“. Se mentioneaza ca finantarea Institutului se va face prin obtinerea de venituri proprii si subventii de la buget prin Ministerul Educatiei. Institutul va putea inchiria bunurile proprietate publica pe care le administreaza, jumatate din suma ramanand Institutului, cealalta jumatate mergand la buget.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro