UPDATE Al treisprezecelea deces provocat de coronavirus în România – o femeie de 72 de ani din Caras-Severin
Al treisprezecelea deces din cauza coronavirusului a fost confirmat în România miercuri. Este vorba despre o femeie de 72 de ani din județul Caras-Severin, care se întorsese din Spania și era izolată la domiciliu din 20 martie.
Anunțul a fost făcut de Grupul de comunicare strategică.
Este vorba despre o femeie din județul Caras-Severin în vârstă de 72 de ani tranferată marți seară la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timișoara, de la Spitalul Județean de Urgență Reșița, secția ATI, unde se afla din 21 martie.
Pacienta nu avea istoric de călătorie și nici nu a fost identificat un contact pozitiv, precizează sursa citată.
Inițial, Grupul de comunicare strategică a precizat că pacienta nu avea istoric de călătorie și nici nu a fost identificat un contact pozitiv, precizează Grupul de comunicare strategică. Ulterior, sursa citată a revenit cu o precizare că femeia a avut istoric de călătorie, din Spania (Madrid) și era izolată la domiciliu din 20 martie. Suferea de afecțiuni preexistente (diabet, fibrilație atrială, cardiopatie ischemică).
Este al treisprezecelea deces din cauza COVID-19 înregistrat în România începând de duminică. Cinci dintre pacienții decedați de coronavirus au fost internați la Spitalul Județean Suceava, unde sunt infectate peste 100 de cadre medicale – medici, asistenți și infirmieri.
Decesele provocate de coronavirus înregistrate în România începând de duminică, 22 martie
Primul deces
Pacient din Filiași, întors din Franța pe data de 6 martie (nu din zonă roșie). Pe 15 martie, medicii de la Compartimentul de Primiri Urgențe din Filiași au solicitat testarea pentru COVID-19, fiind refuzați de DSP Dolj: pacientul nu corespundea definiției de caz. A fost testat în urma insistențelor medicilor, pe 17 martie, și declarat pozitiv pe 18 martie. Decesul s-a produs duminică, 22 martie. 23 de cadre medicale din Filiași sunt în izolare.
Al doilea deces
Al doilea român ucis de coronavirus – bărbat de 74 de ani care făcea dializă la Spitalul Universitar. Lunea trecută, el s-a prezentat la Spitalul Universitar cu febră și tuse. Medicii au cerut testarea lui pentru coronavirus, dar au fost refuzați – „nu prezintă context epidemiologic” și „nu corespunde definiției de caz”. Stă 4 zile internat în Spitalul Universitar București până când este testat și confirmat cu coronavirus, vineri. Este transferat apoi în stare gravă la Spitalul Victor Babeș, unde moare două zile mai târziu, duminică.
Al treilea deces
Bărbat de 70 de ani din Piatra Neamț, fără istoric recent de călătorii, fără contact identificat cu persoană COVID-19 pozitivă. Nu corespundea definiției de caz dată de autorități pentru a fi testat.
Al patrulea deces
Femeie în vârstă de 72 de ani, din Suceava, fără context epidemiologic (nu a călătorit în zonă roșie, nu a avut contact identificat cu pacient COVID-19 pozitiv). Nu corespundea definiției de caz pentru a fi testată.
Al cincilea deces
Bărbat de 71 de ani din Suceava, fără context epidemiologic (nu se încadra pentru a fi testat). Posibil contact al unei alte paciente COVID19 pozitivă, transferată anterior la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.
Al șaselea deces
Bărbat de 64 de ani, din Arad. El a fost internat pe 20 martie, în stare gravă, la Spitalul Județean Arad, fiind intubat în secția de terapie-intensivă. Bărbatul a fost confirmat positiv cu coronavirus luni, în ziua decesului, dar autoritățile spun că a fost testat anterior. Potrivit surselor HotNews.ro, nici acest bărbat nu se încadra în definiția de caz pentru a fi testat de autorități. El a fost testat într-un târziu, la insistențele medicilor arădeni.
Al șaptelea deces
Bărbat în vârstă de 65 de ani internat la Spitalul Universitar București. El a fost internat în același salon cu bărbatul de 74 de ani care a murit duminică, după ce a fost transferat de la Spitalul Universitar de Urgență București la Spitalul Victor Babeș și care a așteptat 4 zile internat în Spitalul Universitar până să fie testat (al doilea deces provocat de coronavirus în România). Bărbatul a fost testat și confirmat pozitiv sâmbătă, la o zi după ce fusese testat și confirmat pozitiv colegul său de salon de la care se presupune că s-a infectat cu coronavirus. Cum al doilea român ucis de coronavirus, de la care se presupune că s-a infectat și al șaptelea, a fost testat abia după 4 zile de spitalizare, cel mai probabil și colegul său de la salon, care a luat virusul de la el, a fost testat cu întârziere.
Al optulea deces
Un bărbat în vârstă de 70 ani, internat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Craiova, confirmat cu coronavirus în 19 martie. Pacientul se întorsese în 7 martie din Italia împreună cu fiica sa, care se află în acest moment în autoizolare. Pacientul a fost internat în 19 martie la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Craiova cu insuficiență respiratorie, fiind internat pe sectia ATI a spitalului. Acesta suferea de boli preexistente pentru care urma tratament cu insulină. De asemenea, pacientul avea obezitate grad II.
Al nouălea deces
Al zecelea deces
Al unsprezecelea deces
Femeie, 64 de ani, din județul Suceava, internată în stare gravă în Spitalul Județean Suceava – secția ATI, unde a fost intubată. Femeia a fost transferată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași, unde a decedat în 24 martie. Pacienta suferea de boli asociate (HTA, cardiopatie ischemica, fibrilatie atrială) și a avut istoric de călătorie în perioada 13-29 februarie a.c. în Insulele Mauritius, Seychelles, Dubai.
Al douăsprezecelea deces
Bărbat, 74 ani, din județul Ialomița, internat la Bacău în Spitalul Comănești, secția ATI, unde a primit oxigen pe mască. Bărbatul a manifestat simptome în 19 martie a.c. și a fost internat în 22 martie a.c. în stare gravă. Pacientul suferea de obezitate, HTA, și insuficiență renală cronică.