Sari direct la conținut

UPDATE Comisia de Cod Electoral: Cetatenii UE au dreptul sa fie alesi primari

HotNews.ro

Comisia speciala parlamentara pentru elaborarea legilor electorale a adoptat un amendament la legea alegerilor locale care prevede dreptul cetatenilor Uniunii Europene de a fi alesi primari.

In forma actuala a legii, asa cum a fost adoptata de Senat, art. 5 prevede:

(1) Cetatenii Uniunii Europene care au domiciliul sau resedinta in Romania au dreptul de a alege si de a fi alesi in aceleasi conditii ca si cetatenii romani, cu indeplinirea prevederilor prezentei legi.

(2) Cetatenii Uniunii Europene au dreptul de a fi alesi numai in funcita de consilier local si consilier judetean.

(3) In sensul prezentei legi, prin cetatenii Uniunii Europene se intelege cetatenii satatelor membre ale Uniunii Europene altele decat Romania.

La propunerea presedintelui Comisiei de cod electoral Mihai Voicu (PNL), completat de Ioan Oltean (PNL), s-a votat modificarea alin (2), astfel:

„Cetatenii Uniunii Europene au dreptul sa fie alesi in functiile de primari, consilieri locali, si consilieri judeteni.”

„In acest moment sunt doar trei tari din UE care nu permit alegerea cetatenilor UE, inclusiv in functia de primar – Romania, Grecia si Bulgaria. Propunerea pe care o fac este sa iesim din acest grup de trei tari” a declarat Voicu, precizand ca prin Constitutie li se permite cetatenilor UE sa acceada inclusiv in functia de primar.

Comisia de cod electoral a adoptat marti un raport favorabil pe legea alegerilor electorale care va intra la dezbatere si vot in plenul Camerei Deputatilor, camera decizionala, miercuri.

„Dupa o dezbatere de aproape doua ore, Comisia pentru cod electoral a incheiat prin vot majoritar dezbaterea cu privire la legea alegerilor locale. Camera decizionala este Camera Deputatilor si am adoptat proiectul care va fi maine supus plenului. Nu sunt modificari majore fata de proiectul adoptat de Senat, doar in sensul in care lucruri de care acum se ocupa Autoritatea Electorala Permanenta – registrul electoral, verificarea si prevenirea votului multiplu – au fost introduse mai clar in textul legii. In rest nu sunt modificari importante fata de textul adoptat la Senat,” a spus Voicu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro