Sari direct la conținut

UPDATE Elena Udrea, la Curtea de Apel București: Nu aș pleca să înfund pușcăriile pe afară ca să mă aducă statul român în condiții de forță / Ce spune despre "blestemarea" judecătoarei / Detalii din ședința de judecată

HotNews.ro
UPDATE Elena Udrea, la Curtea de Apel București: Nu aș pleca să înfund pușcăriile pe afară ca să mă aducă statul român în condiții de forță / Ce spune despre "blestemarea" judecătoarei / Detalii din ședința de judecată

Elena Udrea susține că nu se pune problema să plece din nou din România, după ce a fost condamnată la 8 ani de închisoare în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009. Ea a făcut aceste declarații vineri, la Curtea de Apel București, care judecă solicitarea DNA de a o plasa pe Udrea sub control judiciar, măsură care implică și interdicția de părăsire a țării.

UPDATE 14.20 La plecarea de la instanță, Elena Udrea a susținut din nou că solicitarea DNA este lipsită de temei legal.

„Nu aș pleca ca să înfund pușcăriile pe afară ca să mă aducă statul român înapoi în condiții de forță”, a spus Udrea la plecarea de la instanță.

UPDATE 13.30 Udrea, în fața judecătorilor: La câte procese am, nu aş avea motive să plec din ţară. Statul român te aduce de oriunde

Fostul ministru Elena Udrea a susținut, în sala de judecată, că nu vrea să părăsească România, aşa cum spune DNA, motivând că, la câte procese sunt pe numele său, nu are niciun motiv să plece din ţară, pentru „că statul român te aduce de oriunde”.

La începutul procesului, Udrea a încercat să scape de judecătoarea Claudia Jderu, cea care de altfel a şi condamnat-o, dar care judecă şi cererea DNA de impunere a controlului judiciar, prin formularea unei cereri de recuzare, solicitare care urmează să fie soluţionată de un alt complet, scrie Agerpres. Judecătoarea Claudia Jderu a decis că se pot face dezbateri, chiar şi în condiţiile unei cereri de recuzare, Elena Udrea dând o amplă declaraţie în sala de judecată.

În esenţă, procurorul de şedinţă a argumentat că este nevoie ca Elena Udrea să fie plasată sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara, având în vedere declaraţiile publice ale acesteia cu privire la condamnare, care, în opinia DNA, arată un dispreţ faţă de supremaţia dreptului şi, indirect, intenţia de a se sustrage procesului penal.

În replică, Udrea spune că era important să îşi expună punctul de vedere, amintind că şi Laura Kovesi a făcut declaraţii publice atunci când procurorii au cerut ca fosta şefă a DNA să fie pusă sub control judiciar.

Mai mult, Udrea consideră că îndepărtarea sa de lângă copil, pe o perioadă de opt ani, ar produce efecte mai grave pentru societate, decât eventualele fapte de care este acuzată, respectiv de susţinere a unui referendum de acum 12 ani.

  • „Opinia publică influenţează modul de soluţionare a dosarelor. Cred că aceste poziţii publice nu sunt de natură să influenţeze negativ buna desfăşurare a acestui proces, deoarece prima instanţă se pronunţase deja şi a motivat-o. Există o hotărâre a CEDO din 2015 în care se menţionează că este dreptul avocatului şi al părţii să îşi expună public punctul de vedere cu privire la soluţiile din cauză. De asemenea, există cauza Kovesi la ICCJ, care viza controlul judiciar faţă de Laura Kovesi, dosar în care Instanţa supremă a dispus revocarea măsurii controlului judiciar, deoarece doamna Kovesi era liberă să îşi exprime public poziţia cu privire la acuzaţiile care i se aduceau (…).
  • Am avut această poziţie întrucât hotărârea de condamnare este una inumană şi nedreaptă, în condiţiile în care mi s-a aplicat o pedeapsă de 8 ani, iar limitele erau de la 3 la 12 ani. Chiar şi în condiţiile în care aş fi găsită vinovată de acele fapte, îndepărtarea mea, femeie, mamă a unui copil de 2 ani, din societate şi din viaţa copilului meu, pentru o perioadă atât de mare, ar produce efecte mai grave pentru societate decât eventualele fapte de susţinere a unui referendum din urmă cu 12 ani”, a spus Udrea, citată de Agerpres.

Ea a mai susținut că neîncrederea în actul de justiţie există de multă vreme şi a amintit de declaraţia recentă a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la dosarul 10 august.

………………………………….

  • „Sunt singurul caz care s-a întors în ţară de bunăvoie. Dacă aş fi vrut să nu mă întorc, nu mă întorceam acum doi ani. Am venit pentru că mi-am dorit să mă întorc şi, vă amintesc, plecarea mea s-a datorat unei decizii abuzive a instanţei. (…)
  • Despre plecarea mea în Costa Rica cred că nu e cazul să discutăm. Cu toate acestea, eu m-am întors de bunăvoie din Costa Rica şi nu se pune problema în acest moment să fie un risc ca eu să plec undeva”, a susținut Elena Udrea, la sosirea la instanță.

Ea a mai spus că nu înţelege de ce statul „merge cu toată forţa” împotriva ei, de vreme ce nu mai are o funcţie publică.

  • „După şapte ani, de când nu mai am nicio funcţie publică, după 10 ani de când nu mai sunt ministru, cinci ani de când nu mai sunt deputat, totuşi să îţi fie frică atât de mult de Elena Udrea, încât să mergi cu toată forţa statului împotriva mea? Eu cred că nicio instanţă nu poate să menţină decizia de la fond, nici măcar completul domnului judecător Ionuţ Matei de la Înalta Curte nu poate să menţină soluţia de la fond.
  • Este dreptul meu să cred asta şi este dreptul meu să contest în apel decizia care s-a dat şi asta voi face. (…) Sunt un om liber, am un copil, vreau să îl cresc în libertate. Condamnarea nu a fost doar asupra mea, a fost asupra unui copil de doi ani, care până la urmă de ce ar suferi o aşa nedreptate? Nu mai sunt singură ca acum cinci ani, când mă puteam lupta ca un haiduc, acum am responsabilitatea unui copil, mă lupt pentru el, nu doar pentru mine”, a afirmat Udrea.

Despre blestemul adus judecătoarei care a condamnat-o, Udrea a spus: „Suntem la justiţie, nu suntem la biserică, iar, înainte de momentul acela, tatăl, cred al uneia dintre fetiţele care a fost omorâtă de şoferiţa beată, a blestemat la televizor judecătoarea care a eliberat-o. Oamenii au asemenea sentimente, mai ales când este vorba despre un copil. Evident sunt emoţiile cuiva care crede în Dumnezeu. Oamenii care nu cred în Dumnezeu de ce s-ar speria de blesteme?”.

Ședința Curții de Apel București a început la ora 11.00.

DNA a solicitat Curții de Apel București ca Elena Udrea să fie plasată sub control judiciar, măsură ce implică și interdicția de părăsire a țării. Propunerea DNA vine la două zile de la decizia Curții de Apel București, care nu este definitivă, de condamnare a Elenei Udrea la 8 ani de închisoare în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009.

Măsura controlului judiciar implică, printre altele, și interdicția de părăsire a țării.

Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată marți la 8 ani de închisoare în dosarul în care este acuzată de instigare la luare de mită şi spălare a banilor privind finanţarea campaniei electorale din 2009. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de aproximativ un milion de lei de la Elena Udrea. Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor. Decizia Curții de Apel București nu este definitivă.

Dan Andronic a fost achitat pentru infracțiunile de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Este singurul inculpat în acest dosar în cazul căruia instanța a dispus achitarea.

Pedepsele dispuse în cazul celorlalți inculpați:

  • Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltări) – 6 ani de închisoare, pentru luare de mită
  • Victor Tarhonm (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea) – 4 ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită
  • Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal) – 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru delapidare

La ultimul termen din proces, procurorul DNA ceruse pentru Elena Udrea o pedeapsă de până la 12 ani, pentru Ioana Băsescu până la 15 ani, iar în cazul lui Dan Andronic, condamnare cu executare.

Elena Udrea s-a declarat „șocată” de decizia instanței și a „blestemat-o” pe judecătoarea care a pronunțat sentința.

„Femeia asta a dat o decizie absurdă! Nu știu cum va dormi la noapte! O blestem să simtă copiii ei ce simte copilul meu. Nu înțeleg cum va dormi această femeie liniștită la noapte”, a declarat Elena Udrea, la Antena 3.

Elena Udrea a revenit în România în 8 iulie 2019, la aproape un an și jumătate de la fuga sa în Costa Rica. Ea și-a anunțat atunci revenirea în țară pe Facebook, spunând că a renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica, pentru că vrea să își crească fetița acasă. Prima sa apariție publică după întoarcerea în țară a fost în 12 septembrie 2019, la Curtea de Apel București, în acest proces.

Udrea a fugit în Costa Rica înainte de pronunțarea deciziei instanței supreme, din iunie 2018, de condamnare defitivă la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute. Elena Udrea a fost arestată, în octombrie 2018, (odată cu Alina Bica) în Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României. Ele au fost eliberate în preajma Crăciunului, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro