UPDATE Fosta șefă a DIICOT Alina Bica, dată în urmărire internațională după ce a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare
Fosta șefă a DIICOT Alina Bica, condamnată definitiv miercuri la 4 ani de închisoare cu executare, a fost dată în urmărire. Fotografia și informațiile despre Alina Bica au fost publicate pe site-ul Poliției Române, la rubrica „persoane urmărite”. Ulterior, aceasta a fost dată și în urmărire internațională. Alina Bica a fugit din România la începutul anului trecut și s-a aflat o perioadă în Costa Rica, de unde însă ar fi plecat.
UPDATE Surse judiciare au declarat pentru HotNews că, ulterior, Bica a fost dată și în urmărire internațională.
Poliția Română a publicat, miercuri, fotografia Alinei Bica, aceasta fiind dată în urmărire. Poliția menționează că Bica a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului și că se sustrage punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei închisorii.
Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că o echipă de la Poliția Capitalei a mers miercuri la domiciliul declarat din București al fostei șefe a DIICOT pentru a pune în executare mandatul. Întrucât ea nu a fost găsită acasă, a fost declanșată procedura prin care a fost dată în urmărire.
Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a fost condamnată definitiv, miercuri, la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Decizia a fost luată de un complet de 5 judecători de la instanța supremă. Practic, a fost menținută sentința primei instanțe, care a fost contestată de către fosta șefă a DIICOT.
Alina Bica – fugară în Costa Rica – este în libertate din decembrie 2018, după ce instanţa supremă a suspendat executarea pedepselor, ca urmare a admiterii în principiu a contestaţiei în anulare, după decizia Curţii Constituţionale privind compunerea nelegală a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În 19 martie, instanța supremă a admis contestaţia în anulare formulată de Alina Bica şi a dispus rejudecarea apelului în dosarul în care aceasta a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului.
Alina Bica a fugit din România la începutul lui 2018, iar o perioadă s-a aflat, împreună cu Elena Udrea, în Costa Rica. La începutul lunii octombrie, Elena Udrea declara, la Curtea de Apel București, că a mai discutat în ultima perioadă cu fosta șefă a DIICOT Alina Bica și că, din câte știe, aceasta „nu mai calcă” în România.
Acuzațiile procurorilor
Potrivit DNA, în cursul anului 2013, omul de afaceri Ovidiu Tender i-a cerut sprijinul Alinei Bica pentru a obţine o condamnare cu suspendare în dosarul RAFO, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Alina Bica le-a solicitat subordonaţilor săi de la DIICOT să ceară în instanţă condamnarea lui Tender la o pedeapsă cu suspendare, potrivit procurorilor DNA.
Astfel, în contextul în care, în primăvara anului 2013, Ovidiu Tender era judecat în dosarul ”RAFO”, instrumentat de DIICOT, în care rechizitoriul a fost întocmit de Bica, omul de afaceri a pus, prin avocaţii săi, la dispoziţia lui Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost ofiţer de poliţie judiciară şi consilier al Alinei Bica, documente privind respectiva cauză penală, în scopul consultării şi exprimării unei opinii, atât de el, cât şi de către Bica, pentru a avea şansa unei soluţii favorabile.
„Având în vedere relaţia existentă între Mihăilescu Ionuţ Florentin şi Bica Alina Mihaela, numitul Tender Ovidiu i-a cerut sprijinul magistratului prin intermediul angajatului şi avocaţilor săi în vederea formulării unei apărări favorabile inculpatului Tender Ovidiu, luând în considerare că procurorul Bica Alina Mihaela a fost cel care a instrumentat dosarul şi a dispus trimiterea în judecată a acestuia. Pentru sprijinul acordat, în scopul arătat mai sus, Mihăilescu Ionuţ Florentin, angajat al SC Prospecţiuni SA, firmă deţinută de Tender Ovidiu, a beneficiat de un card emis de Unicredit Bank, în care îi sunt virate diferite sume de bani. De asemenea, din actele şi lucrările dosarului nr. 393/P/2013 a rezultat că Mihăilescu Ionuţ Florentin şi Bica Alina Mihaela au dobândit bunuri imobile (teren), iar, pentru disimularea provenienţei acestora, actele de proprietate au fost întocmite pe numele lui Gavrilă Ştefan şi pe numele altor persoane interpuse”, spunea DNA.