Sari direct la conținut

UPDATE Klaus Iohannis participa la Consiliul European extraordinar: Niciodata problema refugiatilor si a migrarii nu a fost mai acuta

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, inainte de a pleca la Consiliul European extraordinar convocat dupa drama imigrantilor morti in Marea Mediterana, ca se „contureaza cateva directii” de actiune, printre care anihilarea retelelor de traficanti si capturarea si distrugerea retelelor de transport.

„Regretam profund tragediile care au avut loc si sustinem eforturile de imbunatatire a instrumentelor de care dispune Uniunea Europeana in domeniu pentru a evita repetarea unor astfel de situatii, pentru a evita pierderile de vieti omenesti”, a spus Iohannis, pe aeroportul Otopeni.

Printre directiile care se contureaza figureaza si „consolidarea eforturilor” de salvare si intarirea cooperarii cu statele de origine.

De asemenea, a subliniat Klaus Iohannis, este nevoie de „masuri credibile pentru dezvoltarea economica a tarilor de origine”, ca solutie durabila pentru evitarea migratiei ilegale.

Incepand cu ora 17.00, seful statului participa, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European cu Președintele Parlamentului European.

„Razboiul, dictaturile ori coruptia generalizata silesc oameni din multe tari ale lumii sa-si paraseasca satele si orasele si sa ia calea refugiului. Traficanti de toate felurile promit sa-i duca in tari libere de violenta si persecutie. Niciodata problema refugiatilor si a migrarii nu a fost mai acuta si, de aceea, maine particip la reuniunea extraordinara a Consiliului European care va cauta solutii pentru criza migratiei”, a scris seful statului pe pagina sa de Facebook, in cursul diminetii.

Ministrii de Externe si Interne UE si-au dat acordul politic luni asupra unui plan de actiune in zece puncte in lupta impotriva imigratiei ilegale din regiunea Mediteranei.

Valuri imigranti ilegali incearca sa ajunga pe tarmurile Uniunii Europene, in special in Italia si Malta. Ei fug din calea unor conflicte, a reprimarii si saraciei din tari din Africa si Orientul Mijlociu.

Cel putin 1.500 de persoane s-au inecat in Mediterana de la inceputul acestui an. La sfarsitul saptamanii trecute o nava cu capitan tunisian s-a scufundat in largul coastei libiene provocand moartea a peste 800 de persoane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro