UPDATE Putin și cazacii de pe Don, „vizită-fulger“ la nunta ministrului de externe austriac. O posibilă miză
Ministrul de Externe al Austriei, Karin Kneissl, se căsătorește sâmbătă, în Südsteiermark, cu omul de afaceri Wolfgang Meilinger. Pe cine interesează căsătoria sa, în afara cercului de apropiați? Pe toată lumea, deoarece între cei 100 de invitați la nuntă se număra nimeni altul decât președintele Rusiei, Vladimir Putin.
UPDATE 2: Dacă ar fi să caracterizăm prezența președintelui rus Vladimir Putin la nunta ministrului austriac de externe, Karin Kneissl, i-am spune Blitz-Besuch, pe românește „vizită-fulger“. Cu mare efect mediatic, cel politic urmează a fi văzut. Pașii au fost următorii: puțin după oră 13.00, el a aterizat pe aeroportul din Graz. La 13.30 încă se specula dacă vine la nuntă cu elicopterul, sau cu mașina. La 13.40 era evident că s-a ales mijlocul de transport rutier, căci pentru coloana prezidențială a fost blocată austostrada A9, spre disperarea participanților la traficul de weekend. La 14.03, autostrada a fost deblocată.
La 14.17, dansatorii cazaci au deschis drumul către restaurant, iar la 14.23, Putin a coborât din mașina neagră, cu un zâmbet larg pe față și cu un buchet de flori pentru mireasă. Cu un sfert de oră înainte, apăruse la restaurantul Gasthaus Tscheppe și cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, care i-a felicitat pe miri. Despre ora care a urmat nu sunt detalii în presă, căci e vorba de un eveniment privat. Și totuși: există poze apărute pe agențiile de știri, în care Putin dansează mireasa, îmbrăcată în rochie tradițională austriacă, sub privirile amuzate și bine-dispuse ale soțului și oaspeților. Cumva, poza ne aduce aminte de altele menite să stârnească simpatia, din PR-ul prezidențial rusesc: cu tigrul, cu bustul gol călăre și la pescuit, cu biberonul hrănind un vițel, etc.
La ceva mai mult de o oră de la sosire, Putin își ia rămas bun de la miri și oaspeți, părăsind restaurantul. El mai ia totuși, o pauză, pentru a scrie un mesaj încadrat într-o inimă mare, pe VW Käfer-ul proaspeților căsătoriți, unde s-au semnat toți nuntașii. VW-ul, aparținând unui prieten al mirelui, urmează a fi vândut la licitație, pentru o cauză umanitară. La 15.25, Putin iși ia adio fluturând mâna, iar unui bărbat insistent din public, care mereu strigă „Vladimir”, îi răspunde, pe nemțește, „La revedere”.
La 15.45, nervii șoferilor de pe autostradă se încing iarăși, căci A9 este blocată din nou, președintele rus fiind în drum spre aeroport. Kleinezeitung.at scrie ca „el a plecat impreuna cu cancelarul Sebastian Kurz (ÖVP) cu masina spre aeroportul Graz”. De la Graz, destinația următoare a fost Berlin-Brandenburg, unde Angela Merkel l-a primit pe Putin în casa de oaspeți a guvernului federal, Castelul Meseberg.
UPDATE 17.17: Vladimir Putin a aterizat pe aeroportul din Graz puțin după ora 13.00, iar apoi a fost transportat nu cu elicopterul, cum se vehiculase anterior în presă, ci cu o limuzină escortată, la restaurnatul Gasthaus Tscheppe. Acolo, dupa orele 14.00, el a fost întâmpinat de mireasa Karin Kneissl, ministru de externe austriac, soțul său și alți invitați. Presa a fost și ea prezentă. Cu câteva minute înainte, la ora 14.17, la restaurant a ajuns și trupa de dansatori Cazacii de pe Don, adusă de Putin ca dar de nuntă.
(captura video Kleinezeitung.at)
Concomitent cu atmosfera euforică de la eveniment, presa austriacă relatează și despre anumite tensiuni din Germania, anterioare vizitei din această seară, a lui Putin în Brandenburg, unde va avea o întâlnire cu cancelarul Angela Merkel. Tensiunile se referă la o prezumtivă lipsă de acord între diferitele partide de guvernământ germane, cu privire la „linia germană de urmat” în cadrul întâlnirii de sâmbătă seara.
Acesta va ateriza pe aeroportul din Graz și ia parte la ceremonie, urmând că seara să fie deja în Germania, la o întâlnire cu cancelarul Angela Merkel. Oare care este adevărată miză „de nuntaș“ în Austria, a președintelui rus? Unul din cuvintele-cheie pare să fie „sancțiuni“, iar Austria, care deține președinția UE în prezent, poate fi „calul troian“ prin care Putin să încerce să rezolve situația în favoarea sa.
Presa austriacă relata, încă de dimineață, despre sporitele măsuri de securitate din regiunea Südsteirische Weinstrasse și la aeroportul din Graz, în vederea primirii importantului musafir. Pe tot parcursul zilei, sute de polițiști din zonă sunt în alertă. În Garnlitz, unde va avea loc evenimentul, accesul este restricționat. Cu puțin înainte de ora 12.00, perechea de miri și-a făcut apariția, însoțită de o parte din invitați. Între aceștia se număra și vicecancelarul Austriei, Heinz-Christian Strache (FPÖ), în pantaloni de piele.
Putin a mai făcut o vizită în Austria, în fapt prima să vizită externă după realegerea sa ca președinte al Rusiei în acest an, tocmai cu scopul de a pleda pentru încetarea sancțiunilor impuse țării sale de SUA și de UE. Atunci însă, nici președintele Alexander Van der Bellen și nici cancelarul Sebastian Kurz nu s-au arătat favorabili ridicării acestor sancțiuni, deși Putin argumentase că sancțiunile n-au avut efect, iar ridicarea lor ar fi în beneficiul ambelor părți – referindu-se la Rusia și la UE.
Van der Bellen spunea că Austria încearcă să reducă tensiunile și o va face și în viitor. În ce privește sancțiunile economice asupra Rusiei, Austria va acționa în consens cu UE. Și cancelarul Sebastian Kurz a întărit declarația președintelui, spunând că Austria va menține deciziile Uniunii Europene, inclusiv sancțiunile, și după 1 iulie, când președinția UE a revenit, pentru șase luni, țării sale.
Austria va lucra însă la îmbunătățirea relațiilor între UE și Rusia, ar mai fi declarat cancelarul Kurz, potrivit Tagesschau.de. „Speră în progrese în estul Ucrainei, pentru ca sancțiunile prevăzute în acordul de la Minsk să poată fi relaxate încetul cu incetul“.
Prin urmare, Austria pare a lăsa o ușă deschisă negocierilor de eliminare treptată a sancțiunilor economice impuse Rusiei de UE, iar cuvântul sau atârnă greu, în contextul președinției UE.
Iar dacă la nivelul cel mai înalt ar fi inacceptabilă și intens criticată o decizie unilaterală a Austriei de a face favoruri Rusiei lui Putin, nu e exclus ca „o șoaptă la ureche“ la masa de nuntă a unui ministru de externe austriac să ajute.
Tot așa cum, în spiritul familiar-rustical al nunții, impresionează și cadoul de nuntă adus cu el, de președintele rus. Este vorba de o trupă de zece artiști ai trupei Cazacii de pe Don, care urmează să facă atmosferă la petrecerea din Steiermark.
Nu toată lumea e încântată de acesta prezență ilustră la nunta lui Kneissl (53 de ani, FPÖ). Dincolo de speculațiile și oprobriile politice, apărute în presă austriacă și internațională, unii localnici din zonă sunt în stare de protest, exprimându-și dezaprobarea față de masarea unor importante forțe de ordine în zonă.
Potrivit Kleinezeitung.at, Franz Neubauer din Schillingsdorf afirmă sâmbătă că „este o obrăznicie, faptul că aceste costuri trebuie plătite de contribuabili. Dacă ea (Kneissl) îl invită pe el (Putin), atunci ea trebuie să plătească pentru măsurile de securitate“. Probabil însă că mireasa, la ora aceasta, are cu totul alte griji.