Sari direct la conținut

UPDATE Senatorii liberali i-au cerut demisia lui Calin Popescu Tariceanu din fruntea Senatului, pentru votul in cazul lui Sova/ Scandal in Senat in privinta majoritatii necesare pentru votul in cazul lui Valcov

HotNews.ro

Grupul senatorilor liberali i-a cerut lui Calin Popescu Tariceanu, in plenul Senatului reunit, sa isi dea demisia din fruntea Senatului, afirmand ca acesta a incalcat Constitutia in cazul votului de incuviintare a arestarii preventive a lui Dan Sova.

„Grupul PNL cere presedintelui Senatului sa execute si urmatorul text: demisie. Subsemnatul, Calin Popescu Tariceanu, demisionez prin prezenta din functia de presedinte al Senatului incepand de azi 1 aprilie. (…) Motivez decizia ca in cazul votului privind cererea de arestare preventiva a lui Dan Sova am incalcat flagrant Consitutia Romaniei si am nesocotit prevederile constiutionale,” a sustinut senatul Cristian Bodea, la tribuna Senatului.

Bodea a amintit faptul ca plenul Senatului a modificat marti rticolul 173 din Regulamentul Camerei superioare a Parlamentului in sensul in care acest for hotaraste asupra cererilor primite din partea Justitiei cu votul secret al majoritatii senatorilor prezenti.

Hotararea de modificare a Regulamentului Senatului a fost adoptata marti in plen cu 109 voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva.

UPDATE 12.30 Dupa lungi dezbateri, Senatul a decis ca in cazul votului pentru incuviintarea efectuarii in continuare a urmaririi penale, retinerii si arestarii preventive a lui Valcov sa aplice in baza articolului 173 din Regulamentul Senatului, modificat in Comisia pentru regulament si in plenul Senatului de marti, care implica majoritatea senatorilor prezenti.

***

Senatul este in sedinta la aceasta pentru a vota asupra celei de-a doua cereri a Justitiei privind incuviintarea efectuarii in continuare a urmaririi penale, retinerii si arestarii preventive in cazul fostului ministru al Finantelor, senatorul Darius Valcov.

Desi sedinta a inceput dupa ora 10.30, senatorii nu au reusit timp de cateva zeci de minute sa se puna de acord daca se va respecta statutul Senatului – care ar presupune sa fie nevoie de majoritatea senatorilor – sau regulamentului Senatului modificat marti, care preuspune sa fie nevoie de majoritatea senatorilor prezenti.

Tariceanu, care prezideaza sedinta, a propus sa se voteze asupra acestui fapt – daca se va respecta regulamentul sau statutul, insa Ilie Sarbu a amintit faptul ca Senatul a votat marti pentru punerea in acord a regulamentului si a Constitutiei, astfel ca nu mai este necesar.

Presedintele comisiei juridice din Senat, Catalin Boboc, a afirmat la randul sau ca nu mai este nevoie de niciun vot.

Ulterior, s-a decis sa se tina cont de regulamentul modificat, adica majoritatea senatorilor prezenti.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro