Sari direct la conținut

Uriașă scurgere de motorină la centrala nucleară din Zaporojie, denunțată de Ucraina. Moscova răspunde că facilitatea este „în siguranță”

HotNews.ro
Uriașă scurgere de motorină la centrala nucleară din Zaporojie, denunțată de Ucraina. Moscova răspunde că facilitatea este „în siguranță”
Fotografie ilustrativă - Ucraina a acuzat Rusia că a provocat în mod deliberat un incendiu la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare facilitate nucleară din Europa, ocupată în prezent de forțele ruse, 11 august 2024. FOTO: east2west news / WillWest News / Profimedia

Kievul a acuzat miercuri Moscova că este incapabilă să gestioneze siguranța la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub ocupația trupelor ruse, după ce autoritățile ucrainene au denunțat o scurgere uriașă de motorină, informație respinsă de Rusia ca fiind „falsă”, scrie Reuters.

Forțele ruse au ocupat centrala încă din primele zile ale invaziei pe scară largă din Ucraina, în martie 2022. De atunci, atât Moscova, cât și Kievul s-au acuzat reciproc că organizează atacuri și riscă un incident nuclear.

„Am primit relatări privind deteriorarea rezervorului de motorină de la centrala nucleară Zaporojie ocupată de ruși”, a afirmat, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Heorhii Tykhyi.

„Rușii nu numai că au furat centrala, dar sunt incapabili să gestioneze siguranța sa de bază”, a acuzat el.

Conducerea instalată de Moscova a centralei nucleare a afirmat, în schimb, că informațiile ucrainene sunt „false”.

„Informațiile difuzate de Ministerul ucrainean de Externe cu privire la deteriorarea rezervoarelor de combustibil sunt false. Stația se află într-o stare de siguranță”, a scris, pe Telegram, directorul centralei, Yuri Chernichuk, instalat de Rusia.

Tykhyi nu a precizat originea relatărilor și nici nu a spus când sau cum au apărut daunele de la centrală, spunând doar că situația reprezintă „un rezultat direct al înlocuirii nesăbuite de către Rusia” a experților ucraineni autorizați cu personal rus.

„Combustibilul deversat era suficient pentru a alimenta generatoarele de urgență ale stației timp de 25 de zile”, a adăugat el.

Kievul susține că gestionarea de către Rusia a centralei, care în prezent nu mai produce electricitate, a dus la degradarea gravă a echipamentelor și că stația ar putea să-și reia activitatea doar dacă ar reveni sub controlul Ucrainei.

Ministerul rus de Externe a afirmat marți că centrala ar trebui să fie tratată drept o facilitate a Rusiei și a susținut că controlul ucrainean asupra acesteia este „imposibil”.

Președintele american Donald Trump a sugerat că Statele Unite ar putea ajuta la administrarea și, eventual, la deținerea centralelor nucleare din Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenskii a declarat că proprietatea asupra centralei de la Zaporojie nu a fost discutată și a exclus o astfel de posibilitate.

Centrala „trebuie să revină sub control ucrainean; aceasta este singura modalitate de a preveni alte incidente”, a mai afirmat miercuri Tykhyi.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro