Urșii alungați din zona pelerinajului de la Șumuleu. Viceprimar: „De trei săptămâni stăm noaptea la pândă”
Autoritățile locale din Miercurea-Ciuc au demarat de trei săptămâni o campanie de alungare a urșilor din zona limitrofă orașului, îndeosebi din cartierul Șumuleu, unde urmează să aibă loc pelerinajul catolic de Rusalii. „În anul curent, m-am întâlnit de mai multe cu urșii decât cu prietenii mei”, a afirmat viceprimarul Bors Bela.
Locuitorii din Miercurea-Ciuc s-au obișnuit deja cu alarmele periodice legate de prezența urșilor la marginea orașului. Problema riscă să devină serioasă în condițiile în care în acest weekend va avea loc pelerinajul catolic de la Șumuleu, un cartier de la marginea orașului, pelerinaj la care sunt așteptați în jur de 300.000 de oameni. Din acest motiv, autoritățile locale au început să formeze echipe de supraveghere care să alunge urșii din zonă.
De-a v-ați ascunselea cu urșii
„Avem mai mulţi urşi care umblă în preajma oraşului. (…) De vreo trei săptămâni, aproape zilnic, noaptea stăm la pândă, dacă pot să zic aşa, în caz că vine ursul să putem alunga sau să putem reloca. Până acum doar cu alungarea s-a reuşit, dat fiind faptul că şi legile pe care le avem în vigoare ne îngreunează foarte mult munca, pentru că prima opţiune este întotdeauna alungarea ursului”, a declarat viceprimarul Bors Bela, citat de Agerpres.
Punctul culminant al „ofensivei” împotriva urșilor va avea loc când se va încerca alungarea urșilor din pădurea Șumuleu astfel încât aceștia să nu poată deveni o amenințare pentru pelerinii așteptați în oraș să celebreze Rusaliile catolice.
„Ne jucăm de-a v-aţi ascunselea în fiecare seară în preajma oraşului, ceea ce după părerea mea nu e normal. Dar la momentul de faţă asta avem, asta putem face, vin sărbătorile de Rusalii şi în fiecare seară, de la ora nouă până noaptea, suntem în şaua Şumuleu şi joi dimineaţa sau joi seara o să organizăm şi o acţiune de alungare a urşilor din pădurea Şumuleu, ca să nu avem neplăceri în timpul sărbătorii”, a declarat Bors Bela.
Acesta susține că alungarea urșilor este doar o soluție temporară care nu rezolvă problema de fond pentru locuitorii din zonă care se confruntă în mod frecvent cu riscul de a fi atacați de urși, edilul afirmând că posibilitatea împușcării ar trebui permisă înainte ca un urs să atace.
18 apeluri la 112 într-o singură săptămână
„Un urs care vine zilnic la tomberoanele de gunoi nu se va mai schimba. Ursul respectiv va veni în fiecare seară şi noi numai atunci putem interveni letal, dacă pot să zic aşa, când, Doamne fereşte, deja s-a întâmplat o nenorocire sau aproape că s-a întâmplat o nenorocire. După părerea mea, un animal sălbatic n-are ce căuta într-un oraş sau într-un sat. Imediat cum un animal sălbatic intră în incinta oraşului, ar trebui să avem la îndemână posibilitatea de a-l elimina”, crede Bors Bela.
„Şi în anul curent deja m-am întâlnit de mai multe ori cu urşii decât am avut ocazia să mă întâlnesc cu prietenii mei”, a mai spus Bors, referindu-se la gravitatea problemei urșilor în Miercurea-Ciuc.
De altfel, situația pare a fi aceeași la nivelul întregului județ Harghita. În perioada 7-13 mai, jandarmii au primit 18 apeluri prin numărul de urgență 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona localităţilor Miercurea Ciuc, Dealu, Odorheiu Secuiesc, Lupeni, Cristuru Secuiesc, Topliţa, Liban şi Racu.
În urma celor 18 apeluri primite, patrulele de jandarmi au intervenit de cinci ori, în restul cazurilor animalele părăsind locurile pe care apelanţii le-au indicat. Jandarmii au asigurat zona în cazul unui urs a cărui prezenţă s-a confirmat lângă localitatea Racu. Echipa de intervenţie constituită conform legii a decis împuşcarea animalului şi a acţionat pentru alungarea unor urşi care au fost observaţi în localităţile Liban, Lupeni şi Miercurea-Ciuc, transmite Agerpres.
De la începutul anului la dispeceratul jandarmeriei harghitene au fost primite 89 de apeluri prin intermediul numărului de urgenţă 112 prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite din mai multe localităţii ale judeţului, în toate cazurile fiind trimise patrule de jandarmi la faţa locului.