Ursula von der Leyen promite să îmbunătățească securitatea rețelelor sociale, după anularea alegerilor prezidențiale din România
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, promite că instituția UE va continua să lucreze pentru ca platformele de socializare să își respecte obligațiile cu privire la alegerile din Europa, după ce autoritățile române au concluzionat că a avut loc o ingerință a unor entități statale în alegerile prezidențiale.
Von der Leyen subliniază într-o postare după o conversație telefonică „foarte bună” cu președintele român Klaus Iohannis că este dreptul poporului român să decidă cu privire la viitorul său.
„Comisia va continua să lucreze pentru ca platformele să își respecte obligațiile în temeiul Legii privind serviciile digitale în ceea ce privește alegerile din Europa. Ține de poporul român să decidă ce este mai bine pentru țara sa, fără interferențe străine”, a scris Ursula von der Leyen pe pagina sa de X.
Anterior, președintele României a anunțat că a vorbit cu ea și că „au convenit că trebuie să întărim securitatea rețelelor sociale, în urma alegerilor din țara noastră”.
La 19 octombrie 2022, Consiliul și Parlamentul au semnat Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA). Scopul DSA este de a proteja spațiul digital împotriva difuzării de conținut ilegal și de a asigura protecția drepturilor fundamentale ale utilizatorilor.
Curtea Constituțională a anulat vineri alegerile prezidențiale cu două zile înainte de desfășurarea celui de-al doilea tur, motivând că libertatea alegătorilor de a-şi forma o opinie presupune dreptul de a obţine informaţii corecte despre candidaţi și trebuie exclusă ingerinţa unor entităţi statale sau non-statale în realizarea unor campanii de propagandă sau dezinformare electorală.
DIICOT a anunțat că în baza documentelor desecretizate din Consiliul Suprem de Apărare a Țării privind campania lui Călin Georgescu a fost deschis dosar penal pentru infracțiunile de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracțiunea de perturbare a funcționării sistemelor informatice și tentativă la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic.
Rapoartele SRI vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are ”modul de operare al unui actor statal”. De pildă, conturile de TikTok au fost făcute în 2016, iar cele de Telegram în 2022 și toate au fost mobilizate în campania de acum.
SRI precizează că rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi pe TikTok care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de primul tur. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul următorilor a crescut semnificativ.
Călin Georgescu a declarat la AEP zero euro cheltuieli electorale. Conform datelor SRI, în realitate s-au strâns și s-au cheltuit bani.
Mai exact, pretinde SRI, în finanțarea promovării lui Călin Georgescu a fost implicat contul de TikTok al lui Bogdan Peșchir. Utilizând acest cont, Peșchir a făcut donații pe TikTok de peste 1 milion de euro.
Ulterior, implicarea acestuia în finanțarea promovării lui Georgescu a fost confirmată și de reprezentanții TikTok, în 28 noiembrie. Aceștia au menționat că au fost făcute din acest cont plăți de 381.000 de dolari în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie către utilizatori ai unor conturi TikTok implicați în promovarea lui Georgescu.