USR solicită oficial revocarea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților
Liderul deputaților USR, Claudiu Năsui, i-a solicitat oficial liderului deputaților PSD, Daniel Suciu, să înainteze cererea de revocare din funcția de președinte al Camerei Deputaților, așa cum prevede regulamentul forului legislativ.
„Recenta condamnare penală la 3 ani și 6 luni cu executare a celui de-al treilea om din statul român, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, decredibilizează atât instituția Parlamentului cât și România pe scena internațională. În opinia noastră, până la reabilitare, domnul Dragnea se află într-o încălcare flagrantă a art. 1 alin (3) din Codul de conduită al deputaților și senatorilor”, susține Năsui în solicitarea sa.
„Sunt momente în care binele comun este mai important decât orice alte nevoi, inclusiv cele personale. Este nevoie doar de o fărâmă de demnitate pentru ca domnul Dragnea să-şi dea seama că nu mai poate conduce Camera Deputaţilor. De aceea facem apel la dumneavostră, domnule Suciu, să-l ajutaţi pe domnul Dragnea să realizeze că dumnealui este, în momentul de faţă, principala problemă a paridului dumneavoastră şi a României”, mai spune el.
Ce spune acest alineat: „Deputații și senatorii au obligația să acționeze cu onoare și disciplină ținând cont de principiile separației și echilibrului puterilor în stat transparenței, probității morale, responsabilității și respectării reputației.”
Ce prevede Regulamentul Camerei Deputaților în privința revocării (modificat de cei de la PSD atunci când l-au revocat pe Valeriu Zgonea, exclus din partid în 2016):
Art. 26
Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Art. 27
(1) Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor se depune la Biroul permanent, care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 26, şi introduce în proiectul ordinii de zi a următoarei şedinţe a Camerei Deputaţilor propunerea de revocare. În cadrul dezbaterii asupra propunerii de revocare vor lua cuvântul liderul de grup care a cerut revocarea şi, la cerere, câte un reprezentant al celorlalte grupuri parlamentare şi preşedintele Camerei Deputaţilor.
(2) Preşedintele Camerei Deputaţilor căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau cea a plenului în care se discută revocarea sa. El va fi înlocuit prin votul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor de unul dintre vicepreşedinţi.
(3) Dacă propunerea de revocare este aprobată de plenul Camerei Deputaţilor, se organizează alegerea unui nou preşedinte, în conformitate cu prevederile art. 22.