Sari direct la conținut

Utile: Romania depaseste SUA si Danemarca in topul celor mai eficiente sisteme de sanatate. Din ce punct de vedere si ce inseamna pentru pacienti; Iata ce boli se vad dupa semnele pielii!; Medicina viitorului: Cancerul tratat dupa profilul genetic

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

Mituri despre scolioza la copii. Se face sau nu de la ghiozdanul prea greu? De ce este periculos inotul la cei cu scolioza. Boala are cauze genetice si hormonale si nu depinde nicidecum de pozitia gresita a copilului la calculator si nici de ghiozdanul mai greu sau mai usor Mai mult ca in orice alta afectiune, in scolioza, existenta unor prejudecati ce se transmit din generatie in generatie fac ca tara noastra sa aiba un numar foarte mare de copii cu forme grave de scolioza, care se prezinta tardiv la doctor si care, ulterior, sunt tratati incorect, atentioneaza prof. dr Mihail Jianu, medic primar ortoped la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti si presedinte fondator al Societatii Romane de Ortopedie Pediatrica. Specialistul adauga ca statul aplecat la birou sau la calculator nu conduce la o deformare a coloanei, decat daca exista o predispozitie genetica si hormonala, noteaza doctorulzilei.ro

Cura cu struguri te scapa de anemie. Nu te poti concentra, memoria iti joaca feste, esti iritata si ai palpitatii? Toate acestea pot fi simptome ale anemiei. Cauze: – Pierderile abundente de sange (in timpul ciclului menstrual, prin plagi sau rupturi de vase); – Un consum scazut de fier (in perioadele de sarcina, de alaptare sau de efort); – Lipsa de vitamine (lipsa vitaminei B12 aduce cu ea anemia pernicioasa, vegetarienii fiind cei mai afectati); – Carenta de fier (anemie feripriva); – Factori ereditari; – Alimentatia necorespunzatoare. Simptome – Stari de slabiciune accentuata, randament scazut, ameteala, paloare, stari de lesin, dureri de cap, maini si picioare reci, lipsa concentrarii, palpitatii, memoria iti joaca feste. Integral in Libertatea.

Iata ce boli se vad dupa semnele pielii! Multe afectiuni ale tubului digestiv si ale ficatului au si manifestari cutanate care de multe ori pot alerta medicul. Iata care sunt, conform specialistilor, semnele de pe piele care prevestesc boli ale stomacului, ficatului sau colecistului si care ar trebui sa ne ingrijoreze. Vase dilatate. Prezenta unor vase mici care apar ca niste linii fine, rosii sau violete, care dispar la simpla apasare cu degetul, dar reapar imediat, sugereaza o esofagita, sau chiar ciroza hepatica. Eczema poate avea legatura in unele cazuri cu deficitul de absorbtie al principiilor alimentare la nivelul tubului digestiv. Mancarimile pielii pot fi cauzate de litiaza biliara care determina depozitarea de saruri la nivelul pielii, cu producerea de iritatii. Palmele si talpile rosii. Acest simptom poate fi de asemenea un semn de ciroza hepatica, scrie Click.

Romania depaseste SUA si Danemarca in topul celor mai eficiente sisteme de sanatate. Din ce punct de vedere si ce inseamna pentru pacienti. Tara noastra se situeaza pe locul 33 intr-un top recent realizat de Bloomberg privind statele lumii cu cele mai eficiente sisteme de sanatate. Atentie, clasamentul nu are scopul de a releva cele mai bune, performante sisteme, ci pe acelea care ofera un raport echitabil pret-rezultate. Asia are cele mai multe sisteme eficiente de sanatate cu 4 state in top 10, potrivit unui raport recent realizat de Bloomberg. Folosind informatii furnizate de Banca Mondiala, de Fondul Monetar International, de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de Departamentul de Sanatate Hong Kong, Bloomberg a efectuat topul sistemelor sanitare cu un raport bun cost-rezultate, avand in vedere trei mari criterii: speranta de viata (a cantarit 60% din rezultatul final), pret relativ per capita, adica procentul din PIB alocat per capita (30%) si costul absolut per capita al sistemului de sanatate, mai precis, cheltuielile totale cu sanatatea per capita: servicii de preventie si curative (10%), informeaza Adevarul.

Medicina viitorului: Cancerul tratat dupa profilul genetic. O importanta conferinta dedicata medicinei personalizate va avea loc saptamana viitoare la Bucuresti. Cancerul, bolile de inima, hepatitele si Alzheimerul pot fi tratate mai bine prin noile tehnici. Medicina personalizata prinde contur si in Romania, chiar daca, deocamdata, doar la nivel de discutii. Cum functioneaza mai exact medicina personalizata? „Momentan, se foloseste mai ales in oncologie. Adica, nu se mai da acelasi tratament oricarui pacient care are cancer de colon, spre exemplu, se face mai intai configuratia lui genetica, apoi se da tratamentul facut pentru genul de mutatie pe care o are. Unii medici au primit vouchere pe care le pot da pacientilor pentru a-si face analizele, insa cum in Romania tratamentul nu se compenseaza, putini se complica sa le dea si merg pe ideea „La ce bun sa stim ca are o mu tatie, daca nu avem medicamentul”, adauga Ariadna Avram. Integral in EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro