Văduva lui Navalnîi îi dorește lui Putin să ajungă „un deținut obișnuit”. Când s-ar putea reîntoarce în Rusia
Iulia Navalnaia, văduva principalului opozant rus Aleksei Navalnîi, a declarat duminică într-un interviu acordat publicaţiei britanice Sunday Times că doreşte să fie martora decăderii preşedintelui rus Vladimir Putin până în postura de „deţinut obişnuit”, informează AFP, preluată de Agerpres.
„Vreau ca el să treacă de la a fi un fel de ţar rus la un deţinut obişnuit în Rusia”, a declarat Navalnaia publicaţiei britanice, care a difuzat acest interviu cu două zile înainte de lansarea postumă a memoriilor lui Navalnîi.
Dând asigurări că nu-l urăşte pe preşedintele rus, Navalnaia a declarat că încă speră să-l vadă întemniţat, „cum era soţul” ei.
Opozantul Aleksei Navalnîi, adversar al lui Vladimir Putin, a murit în detenţie în februarie, într-o închisoare din Arctica, în circumstanţe neclare.
Iulia Navalnaia, în vârstă de 48 de ani, a fost înscrisă la rândul său în registrul „teroriştilor şi extremiştilor” din Rusia în iulie, la scurt timp după ce a fost emis un mandat de arestare împotriva ei pentru „participare la un grup extremist”. Ea locuieşte în afara ţării şi a jurat că va menţine vie cauza răposatului ei soţ.
În interviu, Navalnaia a dezvăluit însă că nu s-a gândit niciodată să preia conducerea opoziţiei ruse în cazul decesului soţului ei. „Cred că i-ar fi plăcut să mă ţină departe de aceste lucruri politice periculoase”, a explicat ea. „Dar realizezi că nu ai de ales. Desigur, ai putea să taci. Dar eu nu sunt aşa. Nu aş abandona niciodată Rusia’”, a adăugat Navalnaia.
Văduva lui Navalnîi, care locuieşte în Germania de mulţi ani, explică că exclude întoarcerea în Rusia înainte de a fi sigură că „nu va fi reţinută într-un aeroport precum Aleksei”, recunoscând că „nimeni nu ştie” când s-ar putea întâmpla asta.
În ceea ce priveşte decizia soţului ei de a se întoarce în Rusia în ianuarie 2021, în ciuda riscurilor, materializate de altfel printr-o arestare imediată, Iulia Navalnaia a înţeles pe deplin că „trebuia să lupte”. „Este viaţa lui, este alegerea lui, sunt convingerile lui. Convingându-l să rămână în exil, m-aş fi simţit mai vinovată”, a declarat ea.
Navalnaia mai povesteşte că a fost „puţin sceptică” cu privire la posibilitatea unui schimb de prizonieri în care să fi fost inclus şi soţul ei. „Ştiu ce se întâmplă când negociezi cu Putin (…) El minte tot timpul. De aceea nu am crezut niciodată că se va întâmpla”, a afirmat ea.