Sari direct la conținut

Valentin Lazea, economist sef BNR: Deocamdata, discutia despre trecerea de la cota unica la impozitul progresiv este pur politica

Valentin Lazea, Foto: HotNews.ro
Valentin Lazea, Foto: HotNews.ro

Propunerea lansata de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, privind trecerea de la 1 ianuarie 2011 la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor (inclusiv a pensiilor), concomitent cu scaderea TVA este privita cu scepticism atat de reprezentantii mediului de afaceri, cat si de economisti si bancheri centrali.

Dupa ce a administrat regimul de cota unica si in precedentul mandat de ministru, in guvernul liberal Tariceanu, Vladescu afirma, intr-un interviu pentru ZF, ca trebuie considerata incheiata epoca sistemului de cota unica, avand in vedere noua conjunctura economica si nevoile de dezvoltare ale Romaniei.

Vladescu sustine ca introducerea impozitului pe venitul global in trepte progresive ar permite statului sa incurajeze sistemele private de pensii si de asigurari de sanatate prin acordarea de deductibilitati substantiale, astfel fiind usurata povara care tinde sa sufoce bugetul de stat. Pentru incurajarea consumului, ministrul vede necesara reducerea cotei de TVA la inceputul anului viitor.

  • Valentin Lazea, economist sef BNR: Sunt discutii politice!

„Deocamdata e vorba despre discutii politice in care Banca Nationala nu doreste sa intervina. Dupa ce lucrurile se vor aseza si se va putea discuta pe baza unor calcule si scenarii, probabil ca ne vom exprima punctul de vedere”, a declarat pentru HotNews.ro economistul sef al Bancii Nationale.

Potrivit altor oficiali ai BNR, lansarea publica a diverselor scenarii de lucru contravine unui mediu de business predictibil si poate chiar dauna economiei.

  • Bogdan Baltazar: Idei fanteziste!

Bogdan Baltazar, consultant financiar, crede ca Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si-a exprimat o parere personala cand a vorbit despre necesitatea eliminarii cotei unice si introducerea impozitarii progresive. „Cred ca este o parere personala, are si el dreptul la opinii, poate avea si el ideile sale”, a spus Baltazar. Aceste sustine ca sunt doar niste „idei fanteziste”.

Bogdan Baltazar considera ca trebuie pastrata cota unica in conditiile in care a avut efecte pozitive pentru mediul de afaceri din momentul introducerii sale. „Cota unica a fost stindardul de lupta al PDL si a avut un efect bun. O optiune politica de acest gen confera predictibilitate si acesta este lucrul cel mai bun pentru mediul de afaceri”, a precizat Baltazar. Potrivit acestuia, impozitarea progresiva ar crea o stare de incertitudine in randul investitorilor. „Ne poate costa prezenta unor investitori”, a subliniat Baltazar.

In opinia acestuia, cea mai buna masura pe care o poate lua Guvernul este reducerea drastica a aparatului bugetar. „Fara o reducere de 150.000 de oameni nu facem nimic”.

Bogdan Baltazar a mai spus ca din punct de vedere fiscal, Guvernul ar trebui sa „ramana la masurile actuale, adica TVA de 24%” si sa nu mai incerce altceva.

  • Marko Bela: Pentru acest an obligatia noastra este sa respectam aceste masuri

„In acest moment masurile necesare de austeritate, dupa parerea mea, sunt luate. Si anume, reducerea salariilor cu 25% in domeniul bugetar si majorarea TVA de la 19% la 24%. Putem sa preconizam alte variante, alte masuri pe termen lung in ceea ce priveste anul bugetar 2011, dar pentru acest an obligatia noastra este sa respectam aceste masuri, sa le aplicam foarte clar si ferm. Si in continuare, asa cum am spus, sa luam masuri de reforma. Deci nu sunt de acord cu regandirea acestor masuri, nu sunt de acord ca pentru acest an sa preconizam alte restrictii, alte restrangeri, nici in cazul pensiilor, nici in ceea ce priveste TVA sau impozitele”, a spus vicepremierul Marko Bela.

  • Stolojan: Este total contraproductiv ca oameni din Guvern sa iasa cu fel de fel de asemenea idei

„Nu s-a discutat in partid. Este total contraproductiv ca oameni din Guvern sau alti specialisti din PDL sa iasa cu fel de fel de asemenea idei fara a veni cu un studiu clar despre politica fiscala a Romaniei. Si eu am parerile mele, si domnul Vladescu pe ale sale. Este contraproductiv ca fiecare sa arunce pe piata cate o idee disparata”, a declarat Theodor Stolojan pentru Mediafax. El a spus ca va ridica aceasta problema in sedinta Biroului Permanent National al partidului de saptamana viitoare.

Liderul PDL a mai aratat ca este necesara o consultare a cetatenilor privind gradul de fiscalitate pe care acestia il doresc in Romania, mentionand ca acestia trebuie sa aleaga daca vor un grad de fiscalitate redus, ca in SUA, de 30% din PIB sau mai ridicat, cum este in majoritatea tarilor din UE, unde media este de 39-40% din PIB.

„Daca Romania doreste un grad de fiscalitate redus, atunci trebuie sa accepte ca o buna parte din bunurile publice, din programele sociale, cum ar fi invatamant, sanatate, trebuie suportate din veniturile populatiei, firmelor. Oamenii de rand pot face judecati. Daca vor un impozit mai mic, atunci va trebui sa plateasca mai mult din salariu pentru asigurari, iar in cazul unui impozit mai mare va fi invers”, a explicat liderul PDL.

El a apreciat ca o reforma fiscala este necesara pe baza unui studiu si a impactulului acesteia. „Este contraproductiv ca fiecare sa lanseze fel de fel de idei cand trebuie modificat un impozit. Nu pot sa judeci singur luand un impozit si vazand cum e pe la unii sau pe la altii. Trebuie sa ai o viziune de ansamblu”, a adaugat Stolojan.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro