Vasile Bănescu critică Academia Română după respingerea lui Mircea Cărtărescu: „Licheaua apărută din bezna morală a comunismului”

Fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a reacționat dur la decizia Academiei Române de a respinge candidatura scriitorului Mircea Cărtărescu. Bănescu a denunțat refuzul ca pe un act marcat de „ură proletară” și a descris Academia ca fiind infestată de personaje rămase captive în „bezna morală a comunismului”.
„A refuza cu ură proletară, în anul 2025, intrarea în rândul membrilor Academiei Române a celui mai apreciat, tradus și premiat scriitor român actual, Mircea Cărtărescu, dezvăluie fața unei generice creaturi pe care unii o credeau dispărută și descompusă în huma ultimilor 35 de ani, dar care-și deschide brusc ochii siniștri: licheaua apărută din bezna morală a comunismului, licheaua frustrată, ranchiunoasă, abrutizată, oarbă la valoare și admirație, dar roasă de pofta parvenirii în sfere înalte, chiar până sub cupola unei foste venerabile instituții care a primit-o în ea”, a scris Bănescu într-o postare pe Facebook.
„«Forma fără fond» nu doar că ne urmărește și pustiește, ci ne și depășește”
Bănescu, actual membru CNA, afirmă că decizii precum cea de respingere a lui Cărtărescu va îndepărta oamenii valoroși de cultură din țară.
„Din cauza efectelor radiale ale prezenței acestei creaturi cu îngrijorător statut public de «nemuritor», numărul celor mai valoroși oameni de cultură din România (va) crește exclusiv în afara spațiului îmbâcsit de ultranaționalism post-ceaușist și otrăvit de ura față de autentica libertate, alteritate, europenitate și regalitate intelectuală.
«Forma fără fond» nu doar că ne urmărește și pustiește, ci ne și depășește, așteptându-ne rânjind în viitorul proxim și probabil de aur al acestei țări triste, pline de umor și umori”, a conchis Vasile Bănescu.
Cărtărescu nu a fost admis ca membru al Academiei Române
Mircea Cărtărescu, scriitorul român cu cele mai multe premii internaționale, nu a întrunit voturile necesare pentru a intra în Academia Română. Cărtărescu ar fi avut nevoie de 74 de voturi ale membrilor Adunării Generale a Academiei Române pentru a deveni membru corespondent. A obținut doar 73.
Printre contestatarii săi, Valeriu Matei a jucat un rol important. Scriitorul, membru de onoare, este și directorul general al Editurii Academiei Române. Înainte de vot, Matei a distribuit chiar un apel prin care aducea argumente împotriva acceptării lui Mircea Cărtărescu.
„La Mircea Cărtărescu sunt trei personaje: tăticul, mămica și Mircea. În literatură trebuie să faci oameni mai vii, cum l-a făcut Dostoievski pe Raskolnikov, Shakespeare pe Hamlet”, a explicat și Nicolae Breban (91 ani), când HotNews l-a întrebat de ce crede că Mircea Cărtărescu nu este un scriitor bun.
Într-o reacție după decizia Academiei Române, filozoful și eseistul Gabriel Liiceanu a întrebat: „N-ar fi mai bine să desființăm întâi această adunătură incertă iscată din volbura istoriei?”
Pata de pe imaginea Academiei Române, „încă una pe lângă atâtea de la 1948 încoace”, nu se va șterge, spune poeta și prozatoarea Ana Blandiana, care a protestat în Adunarea Generală a forului, după decizia de a nu-l accepta ca membru corespondent pe Mircea Cărtărescu.