Sari direct la conținut

Vasile Bănescu îl critică din nou pe IPS Teodosie: Predică îmbrobodirea femeilor contra „ispitirii” fragilului bărbat ajuns pe „nedrept” doar el în pușcărie pentru viol

HotNews.ro
Vasile Banescu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Vasile Banescu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei, îl critică pe pagina sa de Facebook pe IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, după ce acesta declarase la un post de radio local că femeile căsătorite nu trebuie să umble cu capul descoperit.

„Sigur că trebuie să porţi ceva pe cap. O femeie căsătorită nu trebuie să umble cu capul descoperit. Cum să îi fie ruşine? Chiar dacă pune o pălărie, o bască, dar nu e cu capul descoperit. Dacă sunt atâtea mofturi la cineva, acoperiţi-vă cu ceva capul”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului la Radio Dobrogea.

„A predica îmbrobodirea femeilor în secolul XXI, dar nu contra insolației, ci a „ispitirii” fragilului bărbat ajuns pe „nedrept” doar el în pușcărie pentru viol, act abominabil care, după părerea unui teolog universitar, nu ar fi chiar dezagreabil femeilor, traduce o viziune ruptă de realitate, în care femeia e percepută ca o ființă situată invariabil pe locul doi și căreia i se poate impune orice năzbâtie debitată de fanatismul misogin”, a scris Bănescu.

Acesta îl acuză pe IPS Teodosie de superficialitate și aroganță spunând că își asumă sfaturi chiar și peste Sfântul Pavel.

„Nu în numele lui Hristos, desigur, nici în acela al Sfântului Pavel care trimitea prin scrisori adresate comunităților creștine din secolul I sfaturi utile și bine adecvate la complexa realitate socio-religioasă în care acestea se formau, ci în numele unora care sunt siguri că nici Hristos, nici Sfântul Pavel nu ar ști azi mai bine decât ei cum stau cu adevărat lucrurile în Biserică. Ce mai contează că autentica teologie creștină mariologică e fundamentul primar pentru emanciparea femeii din lumea antică, dar și al drepturilor femeii perfect egale cu bărbatul în cea mai înaltă viziune antropologică din lumea de azi?”, mai scrie teologul.

Vasile Bănescu a anunțat acum o săptămână, printr-un comunicat de presă, că renunță la funcția de coordonator al Biroului de Presă al Patriarhiei, poziție care va reveni părintelui consilier patriarhal Adrian Agachi. Bănescu nu și-a explicat plecarea, spunând doar că a luat decizia din motive personale.

Disputa teologică, dar nu numai, dintre IPS Teodosie și Vasile Bănescu în calitate de purtător de cuvând al Patriarhiei a fost una de notorietate în ultimii ani.

Vasile Bănescu a sancționat mereu derapejele arhiepiscopiei Tomisului , fie că a fost vorba de susținerea lui Putin, poziția anti-vaccin, anchetele DNA și trimiterea în judecată sau de aprecieri că femeile trebuie să suporte abuzurile soților și să nu divorțeze.

IPS Teodosie a replicat de fiecare dată și l-a acuzat că nu își publică CV-ul, că nu are o viață de familie conformă cu normele creștine, că vorbește fără aprobarea Patriarhului sau chiar că a modificat un text din Biblie. De asemenea, i-a cerut în mod repetat demisa.

INTERVIURILE HotNews.ro