Sari direct la conținut

Vasile Ghetau: Recensământul trebuie finalizat cu orice preț

Contributors.ro
Vasile Ghetau, Foto: Hotnews
Vasile Ghetau, Foto: Hotnews

La sfârșitul zilei de luni 11 iulie datele Institutului Național de Statistică arătau o populație recenzată de 15,3 milioane locuitori, însemnând nu cu mult peste 80 la sută din populația rezidentă estimată la 19 milioane locuitori la 1 decembrie 2021. Mai rămân de recenzat în zilele de 12-17 iulie 3,4 milioane persoane. Diferențele pe județe ale gradului de recenzare sunt considerabile, între recenzare totală în județul Botoșani, valori mai mari de 90 la sută în 8 județe și valori mai mici de 75 la sută în 6 județe. Mai importantă acum este dimensiunea populației încă nerecenzată, cele 3,4 milioane. Este un număr foarte mare de recenzat în numai cele 6 zile rămase (12-17 iulie).

Dacă la nivel național vorbim de 20 la sută populație nerecenzată, diferențele teritoriale sunt considerabile, cele din figura 1. Cele mai multe dintre județe au o populație nerecenzată mai mică de 20 la sută, dar sunt 6 județe cu valori între 25 și 35 la sută – Constanța, Caraș-Severin, Iași, Ilfov, Timiș iar în Capitală situația este de-a dreptul dramatică – 45 la sută populație nerecenzată. Cum s-a ajuns la aceste valori ale nerecenzării atât de ridicate ținând cont de succesul incontestabil al autorecenzării și în Capitală și în județele Constanța, Ilfov, Timiș, la care am putea adăuga Sibiu și Cluj?Prin dificultăți neașteptate în organizarea și eficiența muncii recenzorilor în faza înregistrării în gospodării. Recrutarea recenzorilor s-a dovedit mult mai dificilă decât se credea, folosirea tabletei la înregistrare nu este o activitate ușoară ținând cont de multitudinea informațiilor asupra populației și locuințelor din sectorul de recensământ stocate în tabletă, de rigorile și disciplina completării electronice a chestionarelor și ale transmiterii lor la servere. Abandonul activității de recenzare la apariția dificultăților și a unor comportamente anti-recensământ în gospodării urbane au contat și ele.

Totuși, există județe care au o populație nerecenzată de numai 5-15 la sută și se definesc prin grad de urbanizare scăzut, cele din jumătatea inferioară a clasamentului. Fără a mai vorbi de excelenta performanță a județului Botoșani – terminarea recenzării luni 11 iulie. În apropierea atingerii unei astfel de performanțe în zilele următoare se află județele Vrancea, Gorj, Olt, Teleorman, Vâlcea, Suceava, Călărași, cu mai puțin de 10 la sută populație nerecenzată și ritm susținut de înregistrare în ultimele zile.

În județele cu nerecenazare mai mare de 25 la sută evoluții miraculoase în zilele rămase nu pot avea loc și recensământul nu se putea termina la 17 iulie. Doar prelungirea recenzării după 17 iulie și intensificarea masivă a înregistrărilor zilnice ar putea duce la recenzarea întregii populații. Reluarea recenzării asistate va avea o astfel de contribuție. Ea a avut cea mai importantă contribuție la autorecenzarea celor aproape 10 milioane de români. În situația în care ne aflăm astăzi la înregistrarea populației în gospodării putem realiza mai bine că șansa terminării recensământului se află în neașteptat de marele număr al populației autorecenzate – aproape 10 milioane de locuitori.

Ce poate urma în puținele zile rămase? Nu ne rămâne decât să construim scenarii. Recenzarea descrie o tendință masivă de amplificare pe zile, datele de duminică 10 iulie fiind semnificative în acest sens. Dacă urmărim curbele numărului de persoane recenzate pe zile ale săptămânii putem constata că valorile cele mai ridicate au fost până săptămâna trecută în zilele de duminică și luni. Începând cu cea din urmă săptămâna valori deosebit de ridicate se constată și în zilele de marți și miercuri și tendința se va extinde la celelalte zile. Atât prin înregistrarea cu recenzor, cât și prin recenzare asistată. Putem astfel admite că numărul de persoane recenzate se va menține cel puțin la valorile ridicate din ultimele zile și în figura 2 cititorul poate vedea la ce nivel ar ajunge nerecenzarea la 17 iulie dacă în zilele de 12-17 iulie numărul persoanelor recenzate ar fi cel de duminică 10 iulie (pentru 11 iulie datele vor fi disponibile mâine, 13 iulie).

Citeste intregul articol si comenteaza pe contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro