Sari direct la conținut

Veștile bune primite de Zelenski de la NATO și sămânța de nemulțumire. Ce îi cere lui Joe Biden

HotNews.ro
Joe Biden, Jens Stoltenberg și Volodimir Zelenski, Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia
Joe Biden, Jens Stoltenberg și Volodimir Zelenski, Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că rezultatele summitului NATO sunt bune, dar ar fi fost ideale dacă Kievul ar fi primit o invitaţie de a se alătura alianţei militare occidentale, relatează Reuters.

Zelenski a spus că recunoaşterea de către NATO a faptului că Ucraina nu trebuie să urmeze un Plan de acţiune pentru aderare (MAP) este importantă, care arată că fostul stat sovietic a avansat considerabil în compatibilitatea sa cu Alianţa Nord-Atlantică.

„Rezultatul important aici este recunoaşterea faptului că Ucraina nu are nevoie de un Plan de acţiune în vederea aderării”, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie news.ro.

Zelenski a subliniat că soldaţii ucraineni au câştigat experienţă în cooperarea cu diferite state membre ale alianţei.

Mii de trupe ucrainene au fost antrenate de partenerii occidentali ai Kievului. Ucraina este, de asemenea, puternic dependentă de aprovizionarea cu arme occidentale, în timp ce luptă împotriva forţelor ruse care au început o invazie la scară largă în februarie 2022.

Ucraina va adera la NATO, dar fără un calendar exact

NATO a declarat marţi că Ucraina va fi binevenită în alianţă, dar a evitat să indice o dată sau să stabilească nişte condiţii exacte. Pe de altă parte, a renunţat la cerinţa ca Ucraina să îndeplinească un MAP, o listă de obiective politice, economice şi militare pe care alte state est-europene a trebuit să le îndeplinească înainte de a se alătura alianţei.

Acest lucru a eliminat, de fapt, un obstacol în calea intrării Ucrainei în NATO, după cum a subliniat, marţi, şeful NATO, Jens Stoltenberg.

Zelenski a spus că a primit veşti bune despre noile pachete de apărare după ce s-a întâlnit la Vilnius cu liderii Marii Britanii, Germaniei, Franţei, Australiei şi Olandei.

„Putem afirma că rezultatele summit-ului sunt bune, dar dacă ar exista o invitaţie, ar fi ideale”, a spus el.

„Am dori să fie un succes acest summit pentru toată lumea – pentru soldaţii noştri, pentru cetăţenii noştri, pentru copiii noştri, pentru toată lumea”, a adăugat el.

Ajutor suplimentar pentru Ucraina

Cererea Ucrainei de aderare la NATO a dominat discuţiile de la summitul de la Vilnius de săptămâna aceasta, unde şi liderii G7 sunt aşteptaţi să ofere un ajutor militar suplimentar pentru Kiev.

„Astăzi aceste garanţii ar putea fi confirmate de ţările G7”, a anunţat Zelenski, subliniind că „acest lucru va deveni cu siguranţă un succes foarte important şi specific”.

Întrebat despre decizia SUA de a trimite muniţii cu dispersie în Ucraina, Zelenski i-a mulţumit preşedintelui american Joe Biden.

„Ştiu că a fost o provocare în Statele Unite, a fost o provocare în Congresul SUA şi există oameni care nu împărtăşesc sprijinul în ceea ce priveşte muniţiile cu dispersie. Dar vreau să aruncăm o privire asupra acestui lucru dintr-o perspectivă diferită, dintr-o perspectivă a ceea ce este echitabil”, a spus Zelenski.

El a reiterat că Kievul are nevoie de arme cu rază lungă de acţiune şi a spus că va ridica „această problemă”.

Urmărește ultimele evoluții din a 504-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro