Vicepresedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen – dezbatere cu studentii la ASE: Ma bucur ca autoritatile romane tintesc zona euro
Katainen:„Ne luptam pentru mai multa transparenta in achizitiile publice, ceea ce inseamna reducerea coruptiei”/ „Am fost curios sa vizitez Romania si pentru ca parintii mei mi-au spus ca „originea” mea este in Poiana Brasov.
Luni, 15 noiembrie vicepresedintele Comisiei Europene si comisarul european Corina Cretu participa la o dezbatere cu studentii, la Academia de Studii Economice. Cea mai buna intrebare adresata de un student va fi premiata cu o deplasare la Bruxelles.
România este primul stat membru al Uniunii Europene pe care vicepreședintele Katainen îl vizitează pentru a prezenta planul de investiții în valoare de 315 miliarde de euro anunțat de președintele Juncker la finalul lunii noiembrie.
LIVE TEXT:
JYRKI KATAINEN:
- Sunt aici pentru a asculta, nu numai pentru a vorbi;
- Am fost curios sa vizitez Romania fiindca parintii mei mi-au spus ca „originea” mea se afla in Poiana Brasov
- Trebuie sa va ganditi la programul Erasmus; Am petrecut un an in UK si mi-a schimbat viata integral
- As dori sa incep cu piata interna. Cand ne uitam la tinerii antreprenori – daca doresc sa vanda acelasi produs pe internet sunt taxe diferite, reguli de copyright, reguli de proprietate; deci nu avem o piata interna in zona digitala. Una dintre prioritati este crearea pietei unice digitale oentru ca micii antreprenori sa poata sa-si vanda bunurile.
- Piata unica energetica. Politicile nationale sunt fragmentate, piata unica va reduce costurile/
- In achizitiile publice: este un subiect sensibil in Romania. Ne luptam pentru un proces mai transparent, pentru ca aceasta inseamna reducerea coruptiei.
- Chiar daca UE nu are competente in chestiunile sociale sau educatie, nu avem puterea sa schimbam sistemele nationale, incercam sa ne asiguram ca exista oportunitati egale si o piata a muncii libera; sau ca educatia de calitate este accesibila si la un nivel inalt pentru toti. De asemenea, instruirea profesorilor este importanta, incercam sa impulsionam statele membre sa faca reforme.
- UE nu poate sa inlocuiasca responsabilitatea parlamentelor. Cu cat avem tineri mai educati si educatie vocationala si training, securitatea sociala mai buna, cu atat suntem mai uniti.
- Garantia pentru tineri. Eram primi ministru cand am implementat schema, prima tara din UE, cu rezutate foarte bune. Tinerii trebuie sa aiba oportunitatea de job, training, educatie sau internship.
Mai este vorba si despre increderea investitorilor in viitorul economic al Uniunii; De acea vrem sa asiguram o baza transparenta de proiecte; vrem sa ajutam tarile sa structureze proiectele.
- Intrebare student – Alex Dobre, REI: Politicile fiscale sunt diferite in zone euro si zona non-euro, Nu ar trebui ca uniunea monetara sa fie un pas catre o piata unica europeana?
- Intrebare student – In ce masura dezvoltarea rurala ar trebui corelata cu educatia?
- Intrebare student : Cum putem discuta despre securitate si dezvoltare in zona energetica avand in vedere evolutiile din Ucraina
- Intrebare student : Facultatea de business si turism. Cum putem deveni economisti pentru Comisia Europeana?
Raspunsuri:
- Nu ar trebui sa existe nicio diferenta in privinta pietei unice in tarile Euro si non-euro ; ar trebui conditiile sa fie aceleasi; dar desigur in zona euro este avantajul monedei;
- Si lucrurile bune si cele rele trec granitele, de aceea incurajam statele membre sa faca reformele si sa aiba stabilitatea fiscala necesara.
- Ne bucuram ca autoritatile din Romania tintesc zona euro;
- Dezv rurala: nu este suficient sa acorzi fonduri ci si sa te asiguri ca se creaza oportunitati egale.
- Relatia UE- Rusia – trebuie sa ne aisguram ca Europa are o piata unica a gazelor si ca nu depinde de un sigur furnizor. Clientul sa poata alege de la cine cumpara gaze, de exemplu. Avem nevoie de productie mai mare de energie si de diversificarea resurselor.
- Euroscepticism – sunt mai multe motive, multi oameni sunt dezamagiti, dar sunt motive artificiale de opozitie impotriva Uniunii.
- Educatia de stat – UE nu poate decide, dar se simte necesitatea armonizarii bunelor practici ; de aceea trebuie urmate recomandarile specifice de tara; sunt foarte importante abilitatile -educatia vcationala.
Despre Statele unite ale Europei: Ar insemna sa luam statelor membre responsabilitatea fiscalitatii, a sistemelor de educatie si securitatii sociale, nu sunt sigur ca este cel mai bun lucru. Eu sunt sigur ca politicienii si cetatenii pot lua decizii bune; nu ar fi bine sa transferam toata responsabilitatea la Bruxelles.
Sunt zone unde este nevoie de mai multa armonizare – o Europa unita in mod structural.
–-
Vicepresedintele Katainen si comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu au o serie de intalniri la nivel inalt cu oficiali romani si vor participa, la Banca Nationala a Romaniei, la conferinta „Un impuls pentru investitii in Europa”, precum si la o dezbatere cu studentii Academiei de Studii Economice. De asemenea, cei doi oficiali europeni vor deschide „Gala Fondurilor Structurale”, eveniment in cadrul caruia vor fi premiate proiectele de succes finantate cu fonduri europene in exercitiul bugetar 2007 – 2013.