Sari direct la conținut

Vicepresedintele Joe Biden – stalp de rezistenta al politicii americane

HotNews.ro

Senatorul Joe Biden, noul vicepresedinte al Statelor Unite, este considerat unul dintre cei mai importanti piloni ai politicii americane si un expert in probleme internationale, scrie AFP. In varsta de 66 de ani, Biden ocupa acum functia de presedinte al Comisiei de afaceri externe din Senat. A devenit senator in 1972, cand Obama nu avea decat 11 ani.

Nascut la 20 noiembrie 1942 intr-o familie romano-catolica din Scranton, Pennsylvania, Biden si-a inceputul cariera politica la varsta de 30 de ani, insa o drama familiala avea sa-i marcheze existenta. La mai putin de o luna de la alegerea sa ca senator, cu o saptamana inainte de Craciun, sotia si fiica sa, in varsta de 13 luni, si-au pierdut viata intr-un accident rutier. Doar cei doi fii ai sai au supravietuit.

Fiul cel mare, Beau (39 de ani), ocupa in prezent functia de ministru al justitiei al statului Delaware, detinand in acelasi timp si functia de capitan in cadrul unei unitati a Garzii Nationale a acestui stat, in timp ce celalalt fiu, Hunter (38 de ani), este avocat la Washington.

Gratie celor 35 de ani de experienta in politica, Biden reprezinta un atuu pretios pentru Barack Obama, aspru criticat de tabara republicana din cauza lipsei de experienta in problemele externe.

Joe Biden a detinut, in cei peste 30 de ani petrecuti in camera superioara a Congresului american, functia de presedinte al Comisiei pentru afaceri externe din Senat, dar si sefia Comisiei judiciare, unde a avut ca responsabilitati principale legislatia anti-crima, nominalizarile la Curtea Suprema si problemele constitutionale.

Cunoscut pentru ‘placerea’ de a vorbi prea mult, Biden a recunoscut ca are tendinta de vorbi prea mult si are la activ cateva gafe. El l-a numit la un moment dat pe Obama „articulat, inteligent si curat”, sugerand ca a fost oarecum surprins ca un candidat de culoare poate avea aceste calitati. El si-a cerut ulterior scuze pentru aceste remarce.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro