Victor Ciorbea anunță că a cerut lămuriri conducerii ÎCCJ și CSM despre alcătuirea completurilor de 3 judecători
- Redactia Hotnews
Victor Ciorbea a anunțat sâmbătă seară, la Antena 3, că a primit mai multe plângeri în legătură cu neconstituționalitatea formării completurilor de 3 judecători și a solicitat lămuriri de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Avocatul Poporului a precizat că în baza răspunsurilor și analizei va decide dacă e cazul să sesizeze Curtea Constituțională.
„După pronunțarea CCR, și mai ales după motivarea deciziei de către Curte, am primit mai multe sesizări referitoare la modul de constituire, la neconstituționalitatea acestuia, a modului de reglementare a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte și unele care vizează alcătuirea completelor de la Curțile de apel și alte instanțe”, a afirmat Victor Ciorbea într-o intervenție la Antena 3, potrivit Mediafax.
Întrebat ce pași a făcut în această anchetă, Avocatul Poporului a spus că a analizat temeinicia petițiilor și că a cerut clarificări de la instanța supremă și CSM în acest sens. El a precizat că urmează să decidă dacă este cazul să sesizeze Curtea Constituțională sau nu.
„Nu putem vorbi de o anchetă. E vorba de analizarea petițiilor, a temeiniciei și aspectelor de neconstituționalitate. Am avut întâlniri cu o parte dintre cei care au făcut petiții. Iar săptămâna aceasta cu Adina Anghelescu (de la Luju.ro, n.r.), cu fostul președinte al Asociației Procurorilor, domnul profesor Constantin Sima, cu domnul Toni Neacșu, cu domnul profesor Adrian Severin. Am discutat pe larg și am ascultat argumentele dânșilor despre neconstituționalitatea alcătuirii completurilor. În baza acestor discuții, am formulat o adresă către ICCJ și una către CSM prin care am solicitat să ni se răspundă la mai multe întrebări, pentru a avea o imagine clară cu privire la cele invocate în petiții și cu privire la cele susținute în mass-media privitor la constituționalitatea alcătuirii completurilor de la ICCJ, a Curților de Apel și celelalte instanțe din țară. În funcție de acestea, vom adopta o decizie finală, dacă e cazul să ridicăm o excepție de neconstitionalitate la Curte sau dacă nu e cazul să facem lucrul acesta”, a conchis Ciorbea.
Completurile de 3 judecători de la ÎCCJ au mai fost contestate inițial, mai exact de către omul de afaceri Georgică Giurgiucanu, care a mers cu acțiunea la Curtea de Apel București în luna decembrie 2018.
În acțiunea sa, omul de afaceri spunea că o hotărâre de formare a completurilor nu există. Curtea de Apel București a respins contestația lui.
La sfârșitul lunii ianuarie, ministrul Justiției, Tudorel Toader, spunea că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională privind alcătuirea completurilor de trei judecători de la Înaltă Curte, iar cei care au dosare în curs de judecată sau în cale de atac pot ridica excepții de neconstituționalitate în instanță. Toader a făcut aceste declarații în contextul în care vorbea despre intenția de adoptare a unei Ordonanțe de Urgență care le va permite celor condamnați definitiv de completuri de 5 judecători, începând cu 2014, să poată face recurs în anulare.
Premierul Viorica Dăncilă declara în 7 februarie că i-a transmis prim-vicepreședintelui Comisiei Europene Frans Timmermans că vrea să dea ordonanța de urgență pe completurile de 5 și că actul normativ este un act de dreptate, nefiind vorba de o amnistie și grațiere